Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  јануар 2017.

„Уздај се у Јехову и добро чини“

„Уздај се у Јехову и добро чини“

Уздај се у Јехову и добро чини; поступај верно (ПС. 37:3)

ПЕСМЕ: 133, 63

1. Како нас је Јехова створио?

ЈЕХОВА нас је створио с изузетним даровима. На пример, дао нам је разум, који нам помаже да решавамо проблеме и правимо планове за будућност (Посл. 2:11). Дао нам је извесну меру моћи и снаге да бисмо остварили своје планове (Фил. 2:13). Такође нам је дао савест, то јест урођени осећај за исправно и погрешно. Она нас упозорава да не чинимо лоше ствари и помаже нам да исправимо грешке (Римљ. 2:15).

2. Како Јехова жели да користимо оно што нам је дао?

2 Јехова жели да то што нам је дао добро користимо. Зашто? Зато што нас воли и зна да ћемо тако бити срећни. На пример, у хебрејском делу Светог писма читамо: „Замисли марљивог човека сигурно доносе корист“ и „све што ти дође под руку да чиниш, чини то свом снагом својом“ (Посл. 21:5; Проп. 9:10). У грчком делу Светог писма стоји: „Док за то имамо прилику, чинимо добро свима“ и „служите једни другима у складу с даром који је сваки од вас примио“  (Гал. 6:10; 1. Петр. 4:10). Из ових стихова се јасно види да Јехова жели да чинимо оно што је добро и за нас и за друге.

3. Које границе имамо?

3 Међутим, Јехова зна да имамо границе. На пример, колико год то желели, не можемо да искоренимо несавршеност, грех и смрт. Такође не можемо контролисати друге људе, будући да сви имамо слободну вољу (1. Краљ. 8:46). Поред тога, колико год знања и искуства да стекнемо, увек ћемо бити деца у поређењу с Јеховом (Ис. 55:9).

Када се суочаваш с проблемима „уздај се у Јехову и добро чини“

4. О чему ће бити речи у овом чланку?

4 У свим животним околностима, треба да се ослонимо на Јехову и да се уздамо у то да ће нам помоћи у стварима које су ван наше моћи. Међутим, не треба да само седимо скрштених руку. Јехова очекује од нас да размислимо како можемо решити неки проблем и како можемо помоћи другима. (Прочитати Псалам 37:3.) Псалмиста је то изразио на следећи начин: „Уздај се у Јехову и добро чини [...] поступај верно.“ С тим на уму, осмотримо пример Ноја, Давида и других верних Божјих слугу који су се ослонили на њега. Видећемо да се они нису концентрисали на оно што нису могли да учине већ су чинили оно што је било у њиховој моћи.

КАДА СМО ОКРУЖЕНИ ЛОШИМ СТВАРИМА

5. Опиши с чиме се Ноје суочио.

5 Ноје је живео у свету пуном насиља и неморала (Пост. 6:4, 9-13). Знао је да ће Јехова уништити тај зли свет, али му је сигурно било тешко да живи у таквим условима. Па ипак, он се није концентрисао на оно што није могао да учини, већ је чинио оно што је могао.

Противљење у служби (Видети одломке 6-9)

6, 7. (а) Шта Ноје није могао да учини? (б) У чему је наша ситуација слична Нојевој?

6 Шта Ноје није могао да учини. Иако је Ноје верно преносио злим људима поруку од Јехове, није могао да их натера да је прихвате. Такође није могао да утиче на то да Потоп почне раније. Уместо тога, морао је да верује да ће Јехова одржати своје обећање и уништити зле кад за то дође време (Пост. 6:17).

 7 И ми живимо у свету пуном зла. Јехова је обећао да ће га уништити (1. Јов. 2:17). У међувремену, ни ми не можемо натерати људе да прихвате добру вест о краљевству, нити можемо ишта учинити да „велика невоља“ почне раније (Мат. 24:14, 21). Као што је то био случај с Нојем, и нама је потребна снажна вера да ће Бог ускоро кренути у акцију (Пс. 37:10, 11). Сигурни смо да он неће допустити да овај зли свет траје ниједан дан дуже од оног што је одредио (Авак. 2:3).

8. На шта се Ноје концентрисао? (Видети слику на почетку чланка.)

8 Шта је Ноје учинио. Иако је било ствари које Ноје није могао да учини, он се није предао, већ се концентрисао на оно што је могао да учини. Верно је објављивао људима оно што му је Јехова рекао и зато је за њега речено да је „проповедник праведности“ (2. Петр. 2:5). Несумњиво му је то помогло да задржи јаку веру. Поред тога што је проповедао, такође је пажљиво следио смернице које му је Јехова дао да би изградио арку. (Прочитати Јеврејима 11:7.)

9. Како се можемо угледати на Ноја?

9 Попут Ноја, и ми смо „заокупљени Господовим делом“ (1. Кор. 15:58). На пример, много се трошимо у изградњи и одржавању наших објеката и помажемо где год је то потребно како би наши конгреси текли глатко. Такође ревно обављамо своје задатке у подружницама или истуреним преводилачким одељењима. Поврх свега, заокупљени смо проповедањем, знајући да та служба јача нашу наду. Једна сестра се о томе овако изразила: „Када с другима разговараш о благословима Божјег Краљевства, увиђаш како људи немају никакву наду и како мисле да нема решења за њихове проблеме.“ Дакле, проповедање јача нашу веру у бољу будућност и одлучност да истрајемо у трци за живот (1. Кор. 9:24).

КАДА ПОГРЕШИМО

10. У којој се ситуацији нашао Давид?

10 Краљ Давид је био веран Јехови, и зато је Јехова за њега рекао да је човек по његовом срцу (Дела 13:22). Међутим, Давид је једном  озбиљно згрешио тако што је учинио прељубу с Витсавејом. Што је још горе, покушао је да заташка свој грех. Наиме, испланирао је да њен супруг, Урија, буде убијен у једној бици и чак му је дао да понесе писмо у ком је стајао тај план (2. Сам. 11:1-21). Међутим, Давидови греси су изашли на видело (Мар. 4:22). Како је Давид реаговао?

Ранији греси (Видети одломке 11-14)

11, 12. (а) Шта Давид није могао да учини након својих грешака? (б) Шта ће Јехова учинити за нас ако се кајемо?

11 Шта Давид није могао да учини. Давид није могао да избрише оно што је урадио. Такође није могао да избегне последице својих грешака. С некима је морао да живи до краја живота (2. Сам. 12:10-12, 14). Због тога му је била потребна јака вера у то да ће му Јехова опростити и помоћи да живи с последицама лоших поступака. Међутим, било је неопходно да се пре тога искрено покаје.

12 Пошто смо несавршени, сви грешимо. Неке грешке су озбиљније од других. Понекад нећемо моћи да их исправимо. Једноставно ћемо морати да живимо с последицама (Гал. 6:7). Међутим, уколико се кајемо, можемо веровати да ће нас Бог подржати кроз тежак период кроз који пролазимо, чак и ако смо сами криви за то. (Прочитати Исаију 1:18, 19 и Дела апостолска 3:19.)

13. Како се Давид духовно опоравио?

13 Шта је Давид учинио. Давид је допустио Јехови да му помогне да се духовно опорави. На пример, прихватио је укор његовог представника, пророка Натана (2. Сам. 12:13). Такође се молио Јехови и признао му грехе, показујући да му је искрено стало да поново стекне његову наклоност (Пс. 51:1-17). Није допустио да га кривица паралише, већ је научио нешто из својих грешака. Зато никада више није поновио тако озбиљне грехе. Остао је веран до смрти и Јехова ће га се сигурно сетити (Јевр. 11:32-34).

14. Шта учимо од Давида?

14 Шта можемо научити од Давида? Уколико починимо неки озбиљан грех, морамо се искрено покајати, признати своје грехе Јехови и тражити од њега опроштај (1. Јов. 1:9). Такође треба да затражимо помоћ старешина, који нам могу пружити духовну помоћ. (Прочитати Јаковљеву 5:14-16.) Када прихватамо овакву помоћ од Јехове, показујемо да се уздамо у њега да ће нам опростити. Поред тога, добро је да научимо нешто из својих грешака и да наставимо да служимо Јехови, имајући поверења да нам је опростио (Јевр. 12:12, 13).

ЈОШ НЕКИ ПРИМЕРИ

Здравствени проблеми (Видети 15. одломак)

15. Чему нас учи Анин пример?

15 Сигурно ћемо се сетити још неких библијских личности које су се уздале у Јехову, док су чиниле оно што је било у њиховој моћи. На пример, Ана је била нероткиња и то није могла да промени. Али она се поуздала у Јехову да ће је утешити. Због тога је редовно ишла у његов дом и говорила му како се осећа (1. Сам. 1:9-11). Зар она није добар пример за нас? Када имамо неки здравствени проблем или нас оптерећује нешто што је ван наше контроле, треба да своје бриге поделимо с Јеховом и да се уздамо у то да ће он бринути за нас (1. Петр. 5:6, 7). Али такође треба да чинимо оно што можемо. На пример, треба да редовно идемо на састанке и да користимо све што нам Јеховина организација пружа како  бисмо остали духовно јаки (Јевр. 10:24, 25).

Бунтовна деца (Видети 16. одломак)

16. Шта родитељи могу научити од остарелог Самуила?

16 Шта могу да учине родитељи чија су деца престала да служе Јехови? Могу се угледати на пример остарелог Самуила. Када су његова деца одрасла, он није могао да их присили да се држе праведних мерила којима их је поучавао (1. Сам. 8:1-3). Због тога је овај пророк ту ствар морао да препусти Јехови. Међутим, он се није предао већ је радио на томе да остане веран свом небеском Оцу, Јехови, и да му угоди (Посл. 27:11). Данас су многи родитељи у сличној ситуацији. Они знају да је Јехова попут Оца из приче о изгубљеном сину и да ће радо прихватити грешнике који се кају (Лука 15:20). Међутим, они нису пасивни, већ улажу искрен труд да би остали верни Јехови и надају се да ће њихов добар пример помоћи деци да се врате у Јеховино стадо.

Финансијски проблеми (Видети 17. одломак)

17. Зашто нас храбри пример сиромашне удовице?

17 Ту је и диван пример сиромашне удовице. (Прочитати Луку 21:1-4.) Она није могла ништа да уради поводом лоших ствари које су се дешавале у Јеховином храму (Мат. 21:12, 13). Такође није могла да промени своју материјалну ситуацију. Међутим, поуздање у Јехову ју је навело да подупре службу Јехови. Тако је у касицу за прилоге убацила „два новчића“, који су били „све што је имала за живот“. Зашто је то учинила? Имала је потпуно поуздање у Јехову. Знала је да ако јој је служба Јехови најважнија, он ће се побринути за све њене потребе. На сличан начин, и ми можемо бити сигурни да ако нам служба Јехови буде на првом месту у животу, он ће се побринути да имамо оно што нам је потребно (Мат. 6:33).

18. Наведи пример брата који је имао добар став.

18 Многе данашње Јеховине слуге показују да се уздају у њега тако што чине оно што могу, а остало препуштају њему. Погледајмо пример брата Малколма, који је верно служио Богу до своје смрти 2015. Он и његова супруга су током своје дугогодишње службе Јехови доживели многе успоне и падове. „У животу се никад не зна шта нас чека сутра и често је тешко изборити се са проблемима које нам он доноси. Али Јехова благосиља оне који се ослањају на њега“, рекао је он. Шта нам он поручује? „Моли се за то да у служби Јехови будеш активан и делотворан колико год ти то дозвољавају околности. Усредсреди се на оно што можеш да урадиш, а не на оно што не можеш.“ *

19. (а) Зашто је годишњи цитат за 2017. одговарајућ за наше време? (б) Како планираш да примениш годишњи цитат за 2017?

19 Док се овај свет примиче свом крају, можемо очекивати све горе стање, а самим тим и све више проблема (2. Тим. 3:1, 13). Зато је сада важније него икада раније да не дозволимо да нас то паралише. Уместо тога, треба да развијамо потпуно поверење у Јехову тако што ћемо се концентрисати на оно што можемо да урадимо, а остало препустимо њему. Зато је сасвим на месту што годишњи цитат за 2017. годину гласи: „Уздај се у Јехову и добро чини“ (Пс. 37:3).

Наш годишњи цитат за 2017. годину: „Уздај се у Јехову и добро чини“ (Пс. 37:3).