Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  јануар 2017.

Поверавање задужења зрелој браћи

Поверавање задужења зрелој браћи

Оно што си чуо од мене повери верним људима, који ће затим бити оспособљени да поучавају друге (2. ТИМ. 2:2)

ПЕСМЕ: 123, 53

МНОГИ себе гледају у светлу онога чиме се баве и своју вредност одређују према послу и положају који имају на радном месту. У неким културама, када се две особе упознају једно од првих питања је: „Чиме се ви бавите?“

1, 2. Како многи гледају на свој посао?

2 И у Библији се понекад особе повезују са својим занимањем. На пример, помиње се да је Матеј био порезник, Симон кожар, а Лука лекар (Мат. 10:3; Дела 10:6; Кол. 4:14). Понекад се помињу и задужења која је Јехова давао својим слугама. Тако имамо краља Давида, пророка Илију и апостола Павла. Они су сигурно ценили своју службу. Уколико и ми имамо нека посебна задужења у Божјој организацији, треба да их ценимо.

3. Зашто је потребно обучавати млађу браћу? (Видети слику на почетку чланка.)

3 Многи од нас воле своју службу и желели би да је што дуже обављају. Међутим, чињеница је да сви полако старимо и да долази до смене генерација (Проп. 1:4). У последње време, дело проповедања доживљава невиђене размере и зато Јеховина организација пролази  кроз многе организационе и друге промене, због којих је често потребно користити савремену технологију. То са собом носи одређене изазове. На пример, старијима може бити тешко да прате тако брз развој технологије (Лука 5:39). Међутим, чак и када то није случај, старија браћа немају толико снаге и енергије као млађа (Посл. 20:29). Зато је веома мудро и знак је љубави да они своје знање и искуство преносе на млађу браћу, која могу преузети више одговорности у Јеховиној организацији. (Прочитати Псалам 71:18.)

4. Зашто је некој браћи тешко да другима повере нека задужења? (Видети оквир „ Зашто неки не обучавају друге?“)

4 Браћи која имају важна задужења можда није лако да своје одговорности поверавају млађој браћи. Зашто је то тако? Неки се плаше да ће изгубити службу коју толико воле. Други страхују да ако они не држе ствари под контролом, други неће обавити посао тако добро као они. Трећи размишљају како немају времена да обучавају друге. С друге стране, млађа браћа морају да показују стрпљење док чекају да им се повере додатна задужења.

5. Шта ћемо видети у овом чланку?

5 У овом чланку ћемо видети како старији могу помагати млађој браћи да преузимају више одговорности у Јеховиној организацији и зашто је то важно (2. Тим. 2:2). Такође ћемо осмотрити зашто је битно да млађа браћа имају исправан став док их старија браћа обучавају. Међутим, најпре погледајмо како је краљ Давид помогао свом сину да преузме један важан задатак.

ДАВИД ЈЕ ПОДРЖАО СВОГ СИНА СОЛОМОНА

6. (а) Шта је краљ Давид желео? (б) Шта му је Јехова рекао?

6 Давид је многе године био прогоњен и због тога се морао селити из места у место. Међутим, када је постао краљ, саградио је себи двор. Али било му је веома тешко што у то време није постојао храм у ком би се обожавао Јехова. Зато је пожелео да га сагради, па је пророку Натану рекао:  „Ја живим у двору од кедровине, а ковчег Јеховиног савеза налази се под шатором.“ Натан му је на то рекао: „Учини све што ти је у срцу, јер је истинити Бог с тобом.“ Међутим, Јехова је мислио другачије. Зато је рекао Натану да поручи Давиду: „Нећеш ми ти саградити дом да у њему пребивам.“ Али Јехова је рекао ће и даље бити уз Давида и благосиљати га, иако ће храм саградити његов син Соломон. Како је Давид реаговао када је то чуо? (1. Лет. 17:1-4, 8, 11, 12; 29:1).

7. Како је Давид реаговао када је чуо да неће он саградити храм?

7 Пошто је Давид искрено желео да сагради Јехови храм, вероватно је био разочаран што то неће моћи. Међутим, пружио је подршку свом сину и није размишљао ко ће добити заслугу за изградњу храма. Касније је тај храм постао познат као Соломонов, а не Давидов храм. Па ипак, Давид је организовао раднике и сакупио гвожђе, бакар, сребро и злато, као и кедровину. Поред тога, упутио је следеће речи охрабрења свом сину: „Сада, сине мој, нека Јехова буде с тобом да у свему будеш успешан и да саградиш дом Јехови, свом Богу, као што је и рекао за тебе“ (1. Лет. 22:11, 14-16).

8. На шта се Давид усредсредио иако је можда сумњао да његов син има потребне вештине?

8 Прочитати 1. Летописа 22:5. Пошто је Соломон био „млад и неискусан“, а храм је требало да буде „нешто заиста величанствено“, Давид је можда сумњао да његов син има потребне вештине да би успешно надгледао тако важан пројекат. Међутим, Давид је знао да Јехова његовом сину може дати све што је потребно како би успешно завршио посао. Зато се усредсредио на оно што је могао да учини и тако је припремио потребан материјал за градњу.

РАДОСНО ОБУЧАВАЈМО ДРУГЕ

Права је радост гледати напредак млађе браће (Видети 9. одломак)

9. На једном примеру објасни како се старија браћа могу радовати док обучавају друге.

9 Старија браћа не треба да клону духом када дође време да своја задужења предају млађој браћи. На крају крајева, најважније је да дело проповедања напредује, а за то су потребна оспособљена млађа браћа. Зато старија браћа треба да се радују када виде како млађи постају све спретнији у обављању нових задужења. Да бисмо то приказали, погледајмо пример оца који вози свог сина. Док је син мали, отац вози аутомобил. Како син расте, отац му можда објашњава како се вози. Међутим, када син довољно порасте и добије возачку дозволу, можда се он и отац смењују у вожњи. Али када отац остари, син је све чешће за воланом и на крају само он вози. Мудар отац неће желети да има све конце у рукама, већ ће бити срећан што је син преузео његову улогу. Слично томе, и старија браћа су  поносна када виде како они које су обучавали преузимају додатна задужења.

10. Како је Мојсије гледао на славу и ауторитет?

10 Ако спадамо међу оне који треба да обуче друге, морамо се пазити љубоморе. У томе је веома добар пример Мојсије. Погледајмо како је реаговао када су се неки у израелском логору почели понашати као пророци. (Прочитати Бројеве 11:24-29.) Исус Навин, који је био Мојсијев слуга, желео је да то спречи. Вероватно је мислио да се тиме умањује Мојсијева улога и ауторитет. Али запазимо како је Мојсије реаговао: „Јеси ли ти љубоморан ради мене? Немој да будеш љубоморан. Ја бих волео да сви међу Јеховиним народом буду пророци, јер би тада Јехова ставио свој дух на њих!“ Мојсије је у томе што се дешавало видео Јеховину руку. Он није тражио своју славу, већ је рекао да би волео да све Јеховине слуге имају духовне дарове које је и он имао. Будимо и ми попут Мојсија, и радујмо се када други добију неко посебно задужење, које бисмо можда иначе ми обављали!

11. Шта је један брат рекао након што га је заменио један млађи брат?

11 Данас имамо многе дивне примере браће која су деценијама марљиво обављала своја задужења и која су обучила друге да прихвате додатна задужења. На пример, брат по имену Питер је 74 године провео у пуновременој служби, од којих је 35 година служио у једном Бетелу у Европи. Све донедавно, био је надгледник тамошњег Службеног одељења. Сада ту улогу обавља млађи брат по имену Пол, који је неколико година радио с Питером. Како се Питер осећа због ове промене? Он каже: „Тако ми је драго када видим да имамо обучену браћу која су спремна да преузму више задужења и која се одлично сналазе у новој улози.“

ЦЕНИМО СТАРИЈУ БРАЋУ

12. Шта учимо од Ровоама?

12 Након Соломонове смрти, на власт је дошао његов син Ровоам. Будући да је био млад краљ, Ровоаму је био потребан савет како да успешно влада. Прво се обратио старијима, онима који су били у служби његовог оца. Затим се обратио онима који су одрасли с њим и који су били у његовој служби. Међутим, оглушио се о оно што су му рекли старији и послушао је млађе. Исход је био катастрофалан (2. Лет. 10:6-11, 19). Шта учимо из овога? Ако смо млађи, важно је да тражимо мишљење старијих и оних који су искуснији у неком послу. То не значи да треба да осећамо притисак да све морамо обављати по старом, али не значи ни да одмах морамо увести промене. Важно је да покажемо искрено поштовање према старијој браћи и уважимо њихове идеје.

13. Како млађи треба да сарађују са старијима?

13 Можда су нека млађа браћа сада надгледници старијој браћи. Иако су сада улоге замењене, добро је да се млађи пре доношења неке одлуке обрате старијима, јер су они мудрији и имају више искуства у обављању неких задужења. Раније поменути Пол каже: „Драго ми је кад могу да се обратим Питеру за савет и подстичем и друге у мом одељењу да то чине.“

14. Шта о сарадњи учимо од Тимотеја и апостола Павла?

14 Погледајмо један библијски пример. Тимотеј је многе године сарађивао с апостолом Павлом. (Прочитати Филипљанима 2:20-22.) Павле  је о њему написао Коринћанима: „Зато вам шаљем Тимотеја, јер је он моје вољено и верно дете у Господу. Он ће вас подсетити на начела којих се држим док служим Христу Исусу, о којима поучавам свуда у свакој скупштини“ (1. Кор. 4:17). Из ових речи се види колико су њих двојица блиско сарађивали. Павле је одвајао време да поучи Тимотеја. С друге стране, Тимотеј је добро учио и стекао Павлову наклоност, тако да је Павле био сигуран да ће Тимотеј добро бринути о духовним потребама Коринћана. Данашње старешине се могу угледати на Павла и помагати браћи да се оспособе како би преузела додатна задужења у скупштини.

СВИ ИМАМО ВАЖНУ УЛОГУ

15. Како нам Римљанима 12:3-5 може помоћи када нас лично погађа нека промена?

15 Живимо у узбудљивом времену. Земаљски део Јеховине организације расте у многим погледима. То са собом повлачи многе промене. Понекад нас те промене погађају лично. Шта тада треба да радимо? Треба да будемо понизни и усредсређени на Јеховину вољу, а не на себе. Такав став унапређује јединство. То потврђују речи које је Павле написао Римљанима: „Кажем свакоме међу вама да не мисли о себи више него што треба да мисли, него да мисли о себи разумно, свако по вери коју му је Бог уделио. Јер као што у једном телу имамо много удова, али немају сви удови исту улогу, тако смо и ми, иако нас је много, једно тело у јединству с Христом“ (Римљ. 12:3-5).

16. Шта сви можемо чинити да бисмо задржали мир и јединство у Јеховиној организацији?

16 Без обзира какве су нам околности, дајмо све од себе у служби за Краљевство и чинимо оно што се тражи од нас. На пример, уколико си старији брат, обучи млађе да могу да обављају твоје задужење. Уколико си млађи брат, буди скроман и спреман да учиш, и не заборављај да покажеш поштовање према старијима. Уколико си супруга, пружи подршку свом мужу кад му се околности промене. На тај начин ћеш бити попут Прискиле, која је верно подупирала свог мужа, Акилу (Дела 18:2).

17. Како је Исус показао да има поверења у своје ученике?

17 Исус је био најбољи пример у поучавању других. Он је знао да ће његовој служби на земљи доћи крај и да ће га други заменити у томе. Иако су његови ученици били несавршени, имао је поверења у њих да ће добру вест проповедати у већем обиму од њега (Јов. 14:12). Он их је добро поучио и они су успели да добру вест прошире по целом тадашњем свету (Кол. 1:23).

18. Док радосно ишчекујемо будућност, шта сада треба да радимо?

18 Након што је свој живот положио као откупну жртву, Христ је био ускрснут и добио је ново задужење и ауторитет „далеко изнад сваке владавине и власти и силе и управе“ (Еф. 1:19-21). Уколико се деси да умремо пре Армагедона, Јехова ће наградити нашу верност и ускрснуће нас у новом свету где ће бити много лепих задужења. Међутим, сада је најважније дело проповедања и стварања ученика. Зато дајмо своје најбоље, без обзира да ли смо стари или млади, и будимо „увек заокупљени Господовим делом“ (1. Кор. 15:58).