Скромно ходи с Богом (МИХ. 6:8)

ПЕСМЕ: 48, 95

1-3. Шта један пророк из Јуде није урадио и до чега је то водило? (Видети слику на почетку чланка.)

КАДА је краљ Јеровоам подигао олтар лажном богу у Ветиљу, Јехова је послао једног пророка из Јуде да том отпадничком краљу пренесе поруку осуде. Тај понизни пророк је то и учинио, а Јехова га је сачувао да му краљ у гневу не учини ништа нажао (1. Краљ. 13:1-10).

2 Јехова је том пророку дао јасну заповест: „Не једи хлеб нити пиј воду [у Израелу] и не враћај се путем којим си дошао.“ Међутим, један старац који се издавао за Јеховиног пророка навео га је да прекрши ту заповест. Таква непослушност није била Јехови по вољи. Зато је тог пророка, када се враћао кући, напао лав и убио га (1. Краљ. 13:11-24).

3 Како је могуће да је овај скромни пророк поступио охоло и прекршио Јеховину заповест? Библија нам то не говори. Али можемо закључити да није скромно ходио с Богом. (Прочитати Михеја 6:8.) У Библији се мисао да ходимо с Богом повезује с тим да се уздамо у њега, следимо његово вођство и будемо му послушни. Скромна особа никада не заборавља колико је важно да се обраћа Јехови у молитви. Овај пророк је могао да замоли Јехову да му објасни да ли се његова заповест  променила, али у Библији се не каже да је то учинио. И ми понекад морамо да донесемо важне одлуке и можда нам није јасно шта је најбоље да учинимо. Ако смо скромни и тражимо помоћ од Јехове, можемо избећи озбиљне грешке.

4. О чему ћемо говорити у овом чланку?

4 У претходном чланку смо видели зашто је важно да будемо скромни и шта скромност подразумева. Међутим, у којим ситуацијама би наша скромност могла бити на испиту? Како можемо у још већој мери показивати скромност? Да бисмо добили одговор на ова питања, осмотрићемо три ситуације (Посл. 11:2).

ПРОМЕНА ОКОЛНОСТИ

5, 6. Како је Варзелај показао да је скроман?

5 Наша скромност може бити на испиту и кад нам се промене околности. Погледајмо један библијски пример. Када је Варзелај, пријатељ краља Давида, имао 80 година, Давид га је позвао да дође да живи на његовом двору. То је за Варзелаја несумњиво била велика част. Међутим, он је то одбио. Зашто? Објаснио је да због својих поодмаклих година не жели да буде краљу на терету и да не може да прихвати ту одговорност. Зато је предложио да уместо њега дође Химам, вероватно један од његових синова (2. Сам. 19:31-37).

6 Зашто је Варзелај одбио краљев позив? Да ли је желео да избегне одговорности или да на миру проведе остатак живота? Не, поступио је тако јер је био скроман. Био је свестан својих околности и ограничења и није желео да на себе преузме више него што је могао да носи. (Прочитати Галатима 6:4, 5.) Шта учимо од њега? Ако су нам најважнији положај, утицај и признање других, може се десити да упаднемо у замку егоизма и такмичарског духа, што на крају води до разочарања (Гал. 5:26). С друге стране, скромност ће нам помоћи да сарађујемо с браћом како бисмо доносили част Богу и помагали другима (1. Кор. 10:31).

7, 8. Како нам скромност помаже да се не ослањамо на себе?

7 Поред тога, може нам бити тешко да останемо скромни ако добијемо већа задужења или већи ауторитет. У том погледу, можемо много тога научити од Немије. Он је чуо да се народ у Јерусалиму налази у тешком стању и усрдно се молио Јехови за помоћ (Нем. 1:4, 11). Јехова је услишио његове молитве и краљ Артаксеркс га је поставио за управника на том подручју. Иако је Немија био утицајан и богат, није се ослањао на себе и своје знање. Ослањао се на Јехову и стално је од њега тражио помоћ тако што је читао његов Закон (Нем. 8:1, 8, 9). Иако је имао ауторитет над многима, није господарио над њима и није користио свој положај да би стекао неку корист (Нем. 5:14-19).

8 Немијин пример добро показује како нам скромност помаже да се не ослањамо на себе када нам се промене задужења или добијемо додатне одговорности. Не желимо да се ослањамо на себе и своје искуство и способности. Како би се то могло десити? На пример, старешина би могао да почне да обавља неко скупштинско задужење, а да пре тога не тражи вођство од Јехове у молитви. Надаље, свима би нам се могло десити да најпре донесемо одлуку, па се онда молимо Јехови да је благослови. Да ли би се то могло назвати скромношћу? Не. Скромна особа увек има на уму колико је незнатна  у односу на Бога и које је њено место у Божјој организацији. Поред тога, скромност ће нам помоћи да се не ослањамо на своје способности, нарочито када се нађемо у некој ситуацији у којој смо раније били или се суочимо са сличним проблемом. (Прочитати Пословице 3:5, 6.) Као Божјим слугама, треба да нам буде најважније да испунимо своју улогу у породици и скупштини, а не да тежимо да достигнемо неки положај или добијемо неко теократско задужење (1. Тим. 3:15).

КРИТИКА И ПОХВАЛА

9, 10. У чему ће нам скромност помоћи?

9 Тешко је држати осећања под контролом кад нас неко неправедно оптужује или критикује. Али у томе ће нам помоћи скромност. Погледајмо пример Ане, верне жене из древног доба. Она је имала мужа који ју је волео, али је била тужна јер је била нероткиња. Поред тога, друга супруга њеног мужа, Фенина, стално ју је вређала. Такође, када се једном приликом молила у Јеховином дому, првосвештеник Илије ју је оптужио да је пијана. Замислимо само! Па ипак, скромност јој је помогла да задржи осећања под контролом и да првосвештенику одговори с поштовањем. Касније се захвалила Јехови и та молитва, препуна израза вере, хвале и захвалности, записана је у Библији (1. Сам. 1:5-7, 12-16; 2:1-10).

10 Скромност нам може помоћи и да надвладамо „зло добрим“ (Римљ. 12:21). Данашњи свет којим влада Сатана пун је неправде и зла. То може да нас погађа и љути, али треба да се боримо против таквих осећања (Пс. 37:1). Још више нас боли кад искрсне проблем с неким братом или неком сестром. Међутим, кад се то деси, желимо да се угледамо на Исуса. У Библији се за њега каже: „Када су га вређали, није узвраћао увредом [...] него се препустио ономе који праведно суди“ (1. Петр. 2:23). Он је био понизан и знао је да ће Јехова исправити сваку неправду (Римљ. 12:19). И ми треба да будемо понизни и да не враћамо „зло за зло“ (1. Петр. 3:8, 9).

11, 12. (а) Објасни на Јестирином примеру како нам скромност помаже кад нам неко ласка или нас претерано хвали. (б) Како ћемо показати скромност својим одевањем и понашањем?

 11 Поред тога, начин на који реагујемо кад нам неко ласка или нас претерано хвали показаће да ли смо скромни. У томе је Јестира изузетан пример. Она је била веома лепа и годину дана је имала врхунске третмане улепшавања. Сваког дана је била окружена другим младим женама из свих крајева Персијског царства, од којих је свака желела да стекне краљеву наклоност. Међутим, краљ је изабрао Јестиру за краљицу. Али она се није променила због пажње коју је добила. Остала је достојанствена и прибрана и није се понела због тога (Јест. 2:9, 12, 15, 17).

Да ли наша појава показује да поштујемо Јехову и друге? (Видети 12. одломак)

12 Шта можемо да научимо од ње? Ако смо скромни, својим одевањем, дотеривањем и понашањем показаћемо да поштујемо и друге и себе. Бићемо пријатно друштво за друге ако се не хвалимо и не скрећемо претерану пажњу на себе, већ ако смо „мирног и благог духа“. (Прочитати 1. Петрову 3:3, 4; Јер. 9:23, 24.) Ако у срцу сматрамо да смо посебно важни, то ће се кад тад видети у нашем понашању. На пример, нећемо моћи да издржимо а да некако у разговору не провучемо да имамо нека посебна задужења, да знамо неке поверљиве информације или да смо у блиском односу с неким братом на одговорном месту. Можда ћемо нешто што је учињено представити тако да се стекне утисак да смо само ми заслужни за то, иако су и други допринели. И у том погледу нам је Исус најбољи пример. Могао је да одушеви народ својом мудрошћу. Али он је често цитирао стихове из Божје Речи или указивао на њих. Није желео да људи славе њега, већ Јехову (Јов. 8:28).

НЕИЗВЕСНОСТ

13, 14. Како ће нам скромност помоћи да доносимо добре одлуке?

13 Наша скромност може бити испитана и када ми доносимо одлуке или кад други доносе одлуке које ће утицати на нас. Погледајмо то на једном примеру. Апостол Павле је хтео да из Цезареје оде у Јерусалим. Међутим, пророк Агав му је рекао да ако то учини биће ухапшен, можда чак и убијен. Када су то браћа чула, хтела су да спрече Павла да отпутује. Али Павле им је рекао да ће ипак отићи у Јерусалим. То није значило да је био самоуверен, нити је значило да је био парализован од страха. Напротив, био је скроман. Уздао се у Јехову и био је спреман да иде где год је требало. Зато су га браћа подржала и тиме показала да су и она била скромна (Дела 21:10-14).

14 Скромност ће нам помоћи да доносимо добре одлуке и када не знамо како нешто може испасти и када немамо потпуну контролу над неком ситуацијом. На пример, можда желимо да започнемо с пуновременом службом, али нас муче питања попут: „Шта ако се разболим? Шта ако се разболе моји родитељи и буде им потребна моја помоћ? Како ћу бринути о себи кад остарим?“ Колико год проучавали и колико год се молили, нећемо добити конкретне одговоре на ова и слична питања (Проп. 8:16, 17). Ако се уздамо у Јехову, прихватићемо чињеницу да не можемо све знати. Али морамо да учинимо свој део. Након што прикупимо чињенице, посаветујемо се с неким и молимо се, следићемо вођство светог духа. (Прочитати Проповедника  11:4-6.) Тада Јехова може благословити наше одлуке у вези с неким конкретним циљем или нам може помоћи да променимо своје циљеве (Посл. 16:3, 9).

СКРОМНОСТ У ЈОШ ВЕЋОЈ МЕРИ

15. Како ће нам размишљање о Јехови помоћи да останемо понизни?

15 Видели смо колико је важно да будемо скромни. Шта ће нам помоћи да то будемо у још већој мери? Споменућемо четири ствари. Као прво, размишљање о Јеховиним предивним особинама и узвишеном положају. То ће нам помоћи да схватимо колико смо незнатни и колико мало знамо (Ис. 8:13). Не смемо заборавити да ми „ходимо“ са Свемоћним Богом, а не с неким анђелом или човеком. То ће нас подстаћи да се понизимо „под моћну Божју руку“ (1. Петр. 5:6).

16. Како нам то што нас Јехова све воли подстиче да будемо скромни?

16 Друга ствар која ће нас подстаћи да у већој мери будемо скромни јесте дубоко размишљање о Јеховиној љубави. На пример, Павле је упоредио скупштину с људским телом. Он је објаснио да је Јехова чак и неугледним деловима тела дао важну улогу (1. Кор. 12:23, 24). Према томе, Јехови смо сви важни, иако имамо своје границе. Он нас не упоређује једне с другима, нити престаје да нас воли кад у нечему погрешимо. Докле год му служимо у његовом народу, осећамо се сигурно јер нас он воли.

17. Како ће на нас утицати то што тражимо добро у другима?

17 Као треће, тражење добра у другима подстаћи ће нас да у још већој мери будемо скромни. Због тога нећемо желети да будемо у центру пажње и нећемо стално говорити другима шта да раде, већ ћемо тражити савет од њих и прихватати њихове предлоге (Посл. 13:10). Надаље, радоваћемо се с другима кад добију неко задужење. Такође ћемо хвалити Јехову када видимо како благосиља „сву браћу“ (1. Петр. 2:17).

18. У чему ће нам савест помоћи ако је обликујемо у складу с библијским начелима?

18 Као четврто, обликовање савести у складу с библијским начелима помоћи ће нам да у већој мери будемо скромни. Тако ћемо имати бољи осећај шта је пристојно и вредно поштовања. Ако научимо да посматрамо ствари из Јеховиног угла, доносићемо одлуке које су му угодне. Редовним проучавањем Библије, молитвом и примењивањем онога што научимо, постепено ћемо изоштрити савест (1. Тим. 1:5). Научићемо да друге стављамо испред себе. Ако све то будемо чинили, Јехова обећава да ће довршити наше обучавање тако што ће нам помоћи да развијемо скромност и друге добре особине (1. Петр. 5:10).

19. Шта ће нам помоћи да у сву вечност скромно ходимо с Јеховом?

19 Пророк из Јуде, ког смо поменули на почетку, није био скроман већ охол, и због тога је изгубио пријатељство с Богом и свој живот. Међутим, могуће је да сачувамо скромност и када је она на испиту. То показује пример многих верних слугу из прошлости, као и пример наших суверника данас. Што дуже „ходимо“ с Јеховом, требало би да се више ослањамо на њега (Посл. 8:13). На ком год месту у Јеховиној организацији да служимо, то што „ходимо“ с њим је предивна част која се ни са чим не може упоредити. Ако будемо ценили ту част, у сву вечност ћемо скромно ходити с Јеховом.