Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

Радост — драгоцени дар од Бога

Радост — драгоцени дар од Бога

САСВИМ је природно да желимо бити срећни. Али у овим последњим данима, када су „нарочито тешка времена“, сви се суочавамо с проблемима (2. Тим. 3:1). Неправда, лоше здравље, незапосленост, губитак вољене особе и све оно што у нама ствара тугу и бол може водити до тога да постепено изгубимо радост. Чак се и ми као Божје слуге можемо обесхрабрити и увидети да полако губимо радост. Уколико нам се то дешава, шта можемо учинити?

Да бисмо одговорили на ово питање, прво морамо разумети шта је права радост и како су је неки задржали, упркос кушњама. Затим ћемо научити како је можемо сачувати и чак бити још радоснији.

ШТА ЈЕ РАДОСТ?

Радост не треба изједначавати с весељем и добрим расположењем. Представимо то једним примером: Након што се напије, нека особа може бити весела. Међутим, када се отрезни, више јој није до весеља и можда се враћа животу пуном туге и проблема. Дакле, њено усхићење није било радост (Посл. 14:13).

Супротно томе, радост је дубоко осећање које извире из срца. Дефинише се као „емоција која настаје кад добијемо или очекујемо нешто добро“. То је стање у ком не губимо срећу и задовољство, без обзира на околности у којима се налазимо (1. Сол. 1:6). Особа може бити радосна чак и ако је због нечега забринута. На пример, апостоли су били ишибани зато што су сведочили за Христа. Ипак, „отишли [су] из Синедриона, радујући се што су били достојни да поднесу срамоту због његовог имена“ (Дела 5:41). Сигурно се нису радовали што су били ишибани, већ што су остали верни Богу.

Права радост није нешто с чим се рађамо, нити је стичемо аутоматски. Зашто? Зато што је она плод Божјег светог духа. Уз помоћ тог духа можемо у потпуности развити „нову личност“, чија је одлика и радост (Еф. 4:24; Гал. 5:22). Када смо радосни, лакше ћемо се изборити са стресом.

ПРИМЕРИ ВРЕДНИ ОПОНАШАЊА

Јехова је желео да се на земљи дешавају само добре ствари, а не лоше, којих данас има на претек. Ипак, лоши поступци других не лишавају Јехову радости. Божја Реч каже: „У његовом су светилишту моћ и радост“ (1. Лет. 16:27). С друге стране, срце му радују добра дела његових слугу (Посл. 27:11).

И ми ћемо поступати попут Јехове ако се не бринемо претерано када ствари измакну контроли. Тада је важно да не изгубимо радост. То ћемо успети ако се усредсредимо на добре ствари које сада имамо и стрпљиво * чекамо боља времена.

 У Библији можемо пронаћи многе примере оних који су остали радосни и под тешким животним околностима. Узмимо као пример Аврахама, који је истрајао када му је живот био у опасности и када се због других нашао у незгодним ситуацијама (Пост. 12:10-20; 14:8-16; 16:4, 5; 20:1-18; 21:8, 9). Задржао је радост и поред тих притисака. Како је то успео? У мислима је имао јасну наду да ће живети у новом свету под влашћу Месије (Пост. 22:15-18; Јевр. 11:10). Зато је Исус за њега рекао: „Ваш отац Аврахам веома се радовао у нади да ће видети мој дан“ (Јов. 8:56). Можемо се угледати на Аврахама тако што ћемо размишљати о радосној будућности која нас чека (Римљ. 8:21).

Попут Аврахама, и апостол Павле и његов сарадник Сила били су усредсређени на Божја обећања. Сачували су снажну веру и радост и онда када им је било тешко. На пример, када су једном били ишибани и бачени у затвор, нису се обесхрабрили, већ су се „молили и песмом хвалили Бога“ (Дела 16:23-25). Нада коју су имали давала им је снагу, а сазнање да су пропатили због Христовог имена доносило им је радост. И ми попут њих не треба да изгубимо из вида оно што се постиже када Јеховине слуге верно извршавају своју службу (Фил. 1:12-14).

Међу нашом браћом данас има много оних који успевају да буду радосни иако пролазе кроз тешке периоде. На пример, када је супертајфун Хаијан у новембру 2013. опустошио централни део Филипина, више од 1 000 породица Сведока остало је без дома. Међу њима је био и један брат из Таклобана по имену Џорџ, чија је кућа била потпуно уништена. Он је рекао: „И поред свега што се десило, браћа су срећна. Тешко је објаснити ту радост.“ Кад год се нађемо у неким тешким околностима, нећемо изгубити радост ако с цењењем дубоко размишљамо о свему што Јехова чини за нас. Шта нам он још пружа, због чега можемо бити радосни?

РАЗЛОЗИ ЗА РАДОСТ

Највећу радост нам причињава добар однос с Богом. Он је Врховни Владар свемира, али је ипак и наш Отац, Бог и Пријатељ (Пс. 71:17, 18).

Такође ценимо то што смо добили живот и што можемо да уживамо у њему (Проп. 3:12, 13). Осим тога, пошто нас је Јехова привукао к себи, разумемо шта он жели да учини за људе (Кол. 1:9, 10). Зато знамо шта је смисао живота и имамо право вођство. С друге стране, већина људи не зна шта је прави смисао живота. Апостол Павле је о тој разлици рекао: „’Што око није видело и ухо није чуло и што у срце човечје није дошло, то је Бог припремио за оне који га воле.‘ А нама је Бог то открио својим духом“ (1. Кор. 2:9, 10). Нема сумње да смо веома радосни што знамо шта је Јеховина воља.

Размислимо о томе шта Јехова још чини за свој народ. Зар нисмо срећни што нам греси могу бити опроштени? (1. Јов. 2:12). Зар се не радујемо што ћемо, захваљујући Божјем милосрђу, живети у новом свету, који само што није дошао? (Римљ. 12:12). Осим тога, зар не уживамо већ сада у дивном друштву суверника? (Пс. 133:1). Зар нисмо захвални Јехови што је обећао да ће штитити свој народ од Сатане и његових демона? (Пс. 91:11). Ако дубоко размишљамо о благословима које нам Јехова даје, наша радост ће бити све већа (Фил. 4:4).

КАКО МОЖЕМО БИТИ ЈОШ РАДОСНИЈИ?

Да ли је могуће да неко ко је већ радостан буде још радоснији? Размислимо о нечему што је Исус рекао: „Ово сам вам  говорио да моја радост буде у вама и да ваша радост буде потпуна“ (Јов. 15:11). Као што његове речи показују, радост се може повећавати. Погледајмо то на једном примеру. Ако распламсавамо ватру, пламен ће бити све већи. Слично томе, ако јачамо своју духовност, радост ће нам бити све већа. Не заборавимо да свети дух може повећати нашу радост. Дакле, она је већа ако се редовно молимо Јехови за свети дух и дубоко размишљамо о ономе што пише у његовој Речи, која је надахнута тим духом (Пс. 1:1, 2; Лука 11:13).

Ако свесрдно радимо оно што Бог тражи од нас, наша радост ће бити већа * (Пс. 35:27; 112:1). Зашто је то тако? Зато што је човек створен тако да се боји „истинитог Бога и држи се његових заповести. Јер то је сва [његова] дужност“ (Проп. 12:13). Другим речима, ми смо створени да бисмо извршавали Божју вољу. Тек тада можемо у највећој мери уживати у животу.

ЗАШТО ЈЕ ДОБРО БИТИ РАДОСТАН?

Радост која је плод светог духа не утиче само на то да се ми добро осећамо. Такође радујемо и Јехову кад му радосно служимо чак и онда кад се суочавамо с неким проблемима (Пон. зак. 16:15; 1. Сол. 5:16-18). Надаље, ако смо истински срећни, нећемо се усредсредити на материјалне ствари, већ ћемо бити спремни да се више жртвујемо за Божје Краљевство (Мат. 13:44). Кад видимо колико добра се тиме постиже, бићемо још радоснији, боље ћемо се осећати и учинићемо друге срећнима (Дела 20:35; Фил. 1:3-5).

„Ако си данас срећан и задовољан својим животом, вероватније је да ћеш сутра бити здравији.“ Ово је написао један професор са Универзитета у Небраски у Сједињеним Државама након што је проучио више студија о здрављу. То је у складу с оним што каже Библија: „Весело срце делује добро као лек“ (Посл. 17:22). Дакле, што је наша радост већа, вероватније је да ће и наше здравље бити боље.

Према томе, иако живимо у времену пуном стреса, можемо сачувати праву радост, коју ништа неће пољуљати. Таква радост је плод духа, који добијамо ако се молимо Јехови, проучавамо његову Реч и дубоко размишљамо о њој. Бићемо радосни и ако размишљамо о благословима које већ сада имамо, ако се угледамо на пример особа које су сачувале веру и ако се трудимо да вршимо Божју вољу. Тада ће се и на нама испунити речи из Псалма 64:10: „Праведник ће се радовати Јехови и он ће бити уточиште његово.“

^ одл. 10 У једном од наредних чланака у овој серији о плодовима светог духа биће речи о дуготрпљивости, то јест стрпљењу.