Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  фебруар 2017.

Јехова ће извршити своју вољу на земљи

Јехова ће извршити своју вољу на земљи

Објавио сам своју намеру и испунићу је. Што намеравам, то ћу и учинити (ИС. 46:11)

ПЕСМЕ: 147, 149

1, 2. (а) Шта нам је Јехова открио? (б) Коју гаранцију налазимо у Исаији 46:10, 11 и 55:11?

НА САМОМ почетку Библије налазимо следеће једноставне, али и веома значајне речи: „У почетку створи Бог небеса и земљу“ (Пост. 1:1). Ми знамо тако мало о ономе што је Бог створио, на пример о свемиру, светлости и гравитацији (Проп. 3:11). Па ипак, Бог нам је открио зашто је створио земљу и људе. Требало је да земља буде савршен дом за човека и жену, који су били створени по Божјој слици (Пост. 1:26). Они су били Божја деца, а он им је био Отац.

2 Међутим, треће поглавље Постанка открива нам да је нешто пошло по злу (Пост. 3:1-7). Али за Јехову не постоји нерешива ситуација и ништа му не може стати на пут (Ис. 46:10, 11; 55:11). Зато можемо бити сигурни да ће Јехова у тачно одређено време испунити све што је у почетку замислио.

3. (а) Која важна учења нам помажу да разумемо Библију? (б) Зашто сада осматрамо та учења? (в) Која питања ћемо осмотрити?

3 Нема сумње да добро знамо шта у Библији пише о томе шта је Божја воља за људе и земљу  и која је улога Исуса Христа у томе. То су веома важна библијска учења и вероватно смо их научили врло брзо након што смо почели да проучавамо Божју Реч. Зато та сазнања желимо да пренесемо и другим људима. Овај чланак разматрамо као скупштина сада, у периоду Спомен-свечаности, када се трудимо да позовемо што више људи на ту свечаност (Лука 22:19, 20). Они који буду дошли, сазнаће много о томе шта ће Бог учинити за људе. Зато је сасвим на месту да размишљамо о конкретним питањима која можемо користити како бисмо особе с којима проучавамо Библију и друге подстакли да дођу на ову свечаност. Осмотрићемо три питања: Зашто је Бог створио људе и земљу? Шта је пошло по злу? Зашто је Исусова откупна жртва кључна за остварење онога што је Бог осмислио за људе?

ЗАШТО ЈЕ БОГ СТВОРИО ЉУДЕ?

4. Зашто се може рећи да све што је створено објављује Јеховину славу?

4 Јехова је величанствени Створитељ. Све што ствара испуњава највише стандарде (Пост. 1:31; Јер. 10:12). Шта учимо када видимо лепоту и ред у свему што је створено? Одушевљени смо што све, било мало или велико, има своју корисну сврху. Дивимо се сложености људске ћелије, нежности новорођенчета и величанствености заласка сунца. Све то нас одушевљава јер смо створени са осећајем за лепо. (Прочитати Псалам 19:1; 104:24.)

5. Како се Јехова побринуо да у свемиру влада савршен ред?

5 Јехова је свему што је створио поставио границе. На пример, утемељио је природне и моралне законе како би све било у хармонији (Пс. 19:7-9). Зато све у свемиру има своје место и улогу. На пример, гравитација задржава атмосферу око земље, регулише плиму и осеку и чини живот на земљи могућим. Све што је створено, па и људи, функционише у складу с тим границама. Јасно је да ред у свему сведочи да је Бог створио људе и земљу с одређеном сврхом. Можемо ли људима у служби проповедања указати на то ко стоји иза тог величанственог реда? (Откр. 4:11).

6, 7. Шта је Јехова дао Адаму и Еви?

6 Али зашто је Јехова створио људе? Створио их је да заувек живе на земљи (Пост. 1:28; Пс. 37:29). Дао је Адаму и Еви многе дарове захваљујући којима су могли да уживају у животу. (Прочитати Јаковљеву 1:17.) На пример, дао им је слободну вољу, способност да размишљају, да изражавају љубав и имају пријатеље. Надаље, рекао је Адаму шта треба да чини да би му био послушан. Такође га је поучио како да збрине своје потребе и како да брине за животиње и земљу (Пост. 2:15-17, 19, 20). Први људски пар, Адам и Ева, добили су чуло укуса, додира, вида, слуха и мириса. Све то им је омогућавало да у потпуности уживају у свом дивном, рајском дому. Имали су бескрајно много могућности да раде, уче и уживају у животу.

 7 Шта је још Бог осмислио за Адама и Еву као прве људе? Он их је створио са способношћу да имају савршену децу. Требало је да затим њихова деца имају децу и да тако цела земља једног дана буде настањена људима. Желео је да Адам и Ева и сви други родитељи воле своју децу као што је он волео њих. Требало је да земља са свим својим природним богатствима буде њихов вечни дом (Пс. 115:16).

ШТА ЈЕ ПОШЛО ПО ЗЛУ?

8. Зашто је Јехова дао Адаму и Еви један једноставан закон?

8 Међутим, није се све одвијало онако како је Јехова замислио. Шта се десило? Јехова је Адаму и Еви дао један једноставан закон који би открио да ли су спремни да поштују границе које им је поставио. Рекао им је: „Са сваког дрвета у врту слободно једи док се не наситиш. Али с дрвета спознања добра и зла не смеш јести, јер оног дана када будеш јео с њега, сигурно ћеш умрети“ (Пост. 2:16, 17). Адаму и Еви није било тешко да разумеју шта се од њих очекује, нити им је било тешко да то послушају. На крају крајева, имали су обиље хране.

9, 10. (а) За шта је Сатана оптужио Јехову? (б) Шта су Адам и Ева одлучили? (Видети слику на почетку чланка.)

9 Сатана Ђаво је користећи змију преварио Еву и навео је да буде непослушна свом Оцу, Јехови. (Прочитати Постанак 3:1-5; Откр. 12:9.) Он је довео у питање то што Јехова није дозволио људима да једу „са сваког дрвета у врту“. Као да је поставио следеће питање: „Дакле, ви не можете да радите оно што желите?“ Онда је отворено слагао: „Не, сигурно нећете умрети.“ Затим је уверио Еву да не треба да слуша Бога, рекавши јој: „Бог зна да ће вам се оног дана када га будете јели отворити очи.“ Тиме је заправо хтео да каже да им Јехова брани да једу тај плод да не би дошли до неког посебног сазнања. На крају јој је дао лажно обећање да ће ако поједе плод „постати као Бог“ и да ће знати „шта је добро, а шта зло“.

10 Сада је на Адаму и Еви било да донесу одлуку. Да ли ће послушати Јехову или змију? Нажалост, одлучили су да буду непослушни Јехови. Тако су се придружили Сатани у његовој побуни. Одбацили су Јехову као свог Оца и изгубили његову заштиту (Пост. 3:6-13).

11. Зашто Јехова није прешао преко побуне?

11 Оног тренутка кад су се побунили против Јехове, Адам и Ева су изгубили савршенство. Штавише, својом побуном су се отуђили од Јехове јер су његове очи „и сувише чисте“ да би могле гледати зло (Авак. 1:13). Да је он прешао преко тог греха, угрозио би будућност свих живих бића и на небу и на земљи. Надаље, да ништа није предузео, довео би у питање поузданост својих речи. Али Јехова се држи својих мерила и никад их не крши (Пс. 119:142). Зато иако су Адам и Ева имали слободну вољу, нису могли избећи последице кршења Божјег закона. Због своје побуне су морали умрети и вратити се у прах од ког су створени (Пост. 3:19).

12. Шта се десило с Адамовом децом?

 12 Након што су Адам и Ева појели тај плод, више нису могли да буду део Божје породице. Бог их је истерао из Едена и није било наде да ће се тамо икада вратити (Пост. 3:23, 24). Јехова је тако дозволио да трпе последице своје одлуке. (Прочитати Поновљене законе 32:4, 5.) Пошто више нису били савршени, нису могли ни савршено одражавати Божје особине. Поред тога, Адам је изгубио могућност да он и његово потомство имају предивну будућност. Пренео је на њих несавршеност, грех и смрт (Римљ. 5:12). Ускратио им је прилику да живе вечно. Адам и Ева, а и њихови потомци, више нису могли имати савршену децу. Сатана Ђаво је, након што је окренуо Адама и Еву против Бога, наставио да заводи људе све до данашњег дана (Јов. 8:44).

ОТКУПНА ЖРТВА ОМОГУЋАВА ЉУДИМА ДА БУДУ ПРИЈАТЕЉИ С БОГОМ

13. Шта је Јеховина жеља кад је реч о људима?

13 Бог није престао да воли људе. Иако су се Адам и Ева побунили против њега, он жели да њихови потомци буду у добром односу с њим. Он не жели да ико умре (2. Петр. 3:9). Зато је одмах након те побуне предузео кораке како би омогућио људима да буду његови пријатељи, а да се притом не крше његова праведна мерила. Како је то било могуће?

14. (а) Шта је Бог предузео према Јовану 3:16? (б) Које питање бисмо могли размотрити са заинтересованим особама?

14 Прочитати Јована 3:16Неки који дођу на Спомен-свечаност знају овај стих напамет. Али поставља се питање: Како нам Исусова откупна жртва омогућава вечни живот? На то питање људи могу добити одговор док их позивамо на Спомен-свечаност, на самој Спомен-свечаности или када их касније посећујемо. Можда ће их дирнути кад дубље схвате с колико љубави и мудрости је Јехова осмислио како да људе откупи од греха и смрти. Погледајмо шта бисмо посебно могли да истакнемо у вези с откупном жртвом.

15. По чему се Исус разликовао од Адама?

15 Јехова се побринуо да један савршен човек откупи људе од греха. Тај човек је морао бити веран Јехови и спреман да положи живот за грешно човечанство (Римљ. 5:17-19). Шта је Јехова учинио? Пренео је живот свог првенца, Исуса, с неба на земљу и тако се он родио као човек (Јов. 1:14). Исус је био савршен, као што је то у почетку био Адам. Али за разлику од Адама, Исус је у потпуности испунио све што је Јехова очекивао од савршеног човека. И у најтежој кушњи, он није згрешио нити је прекршио иједан Божји закон.

16. Зашто је откупна жртва тако драгоцена?

16 Будући да је био савршен, Исус је својом смрћу могао откупити човечанство од греха и смрти. У потпуности је био оно што је Адам могао да буде, наиме, савршен човек у свему веран Богу (1. Тим. 2:6). Својом жртвеном смрћу пружио је прилику свим мушкарцима, женама и деци да живе заувек (Мат. 20:28). Његова жртва је попут кључа који отвара  врата ка испуњењу свега што је Јехова замислио за земљу (2. Кор. 1:19, 20).

ЈЕХОВА ЖЕЛИ ДА БУДЕМО ДЕО ЊЕГОВЕ ПОРОДИЦЕ

17. Шта откупна жртва омогућава?

17 Јехова је поднео велику жртву да би нас откупио од греха (1. Петр. 1:19). Он толико воли људе да је био спреман да дозволи да његов јединорођени Син умре за нас (1. Јов. 4:9, 10). На тај начин је Исус такорећи заузео место нашег праоца Адама и постао нам отац (1. Кор. 15:45). Тиме што је умро за нас, Исус нам је омогућио не само да живимо већ нам је пружио прилику да једног дана постанемо део Божје породице. Дакле, захваљујући његовој жртви, људи ће постати савршени и Бог ће их примити у своју породицу, а да притом не погази своје праведне законе. Заиста ће бити предивно када сви људи поново буду савршени. Тада ће Божје слуге и на небу и на земљи бити уједињене у једну породицу и у најпотпунијем смислу ће постати Божја деца (Римљ. 8:21).

18. Када ће Јехова постати „све свима“?

18 Јехова није престао да воли људе након Сатанине побуне. Такође, та побуна није спречила несавршене људе да буду верни Јехови. Захваљујући откупној жртви, Јехова ће нам помоћи да постанемо праведни у пуном смислу те речи. Замисли само то време када ће се испунити Исусово обећање да ће „свако ко [...] исказује веру у њега“ вечно живети (Јов. 6:40). Наш мудри и брижни Отац ће остварити оно што је замислио када је створио нашу планету и помоћи ће људима да постану савршени, као што је то желео од самог почетка. Тада ће Јехова постати „све свима“ (1. Кор. 15:28).

19. (а) На шта треба да нас подстакне захвалност за откупну жртву? (Видети оквир „ Тражимо достојне“.) (б) О чему ће бити речи у следећем чланку?

19 Захвалност за откупну жртву треба да нас подстакне да и другима свесрдно говоримо колико је важан тај драгоцени дар. Сви треба да знају да Јехова путем откупне жртве свима пружа прилику да добију вечни живот. Међутим, том жртвом се постиже много више. У следећем чланку ћемо осмотрити како она пружа одговор на питања која је Сатана поставио још у еденском врту.