Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

Јехова води свој народ

Јехова води свој народ

Јехова ће те водити без престанка (ИС. 58:11)

ПЕСМЕ: 152, 22

1, 2. (а) По чему се Јеховини сведоци разликују од других религија? (б) О чему ће бити речи у овом и следећем чланку?

ЉУДИ често питају Јеховине сведоке ко је њихов вођа. То није ништа чудно зато што многе религије имају свог вођу, било да је то неки мушкарац или нека жена. За разлику од њих, ми с поносом можемо рећи да наш Вођа није неки несавршен човек. Наш Вођа је Исус Христ, који је у свему послушан свом Оцу, Јехови Богу (Мат. 23:10).

2 Међутим, у данашње време Божјем народу пружа вођство једна група људи која је у Библији означена као „верни и разборити роб“ (Мат. 24:45). Али на основу чега знамо да је у суштини Јехова тај који пружа вођство свом народу посредством свог Сина? У овом и следећем чланку, видећемо како је Јехова током векова водио свој народ посредством неких људи. Размотрићемо три аргумента који потврђују да је Јехова стајао иза тих људи и да се зато с правом може рећи да је он Вођа свог народа (Ис. 58:11).

ДОБИЛИ СУ СНАГУ ПОСРЕДСТВОМ СВЕТОГ ДУХА

3. Захваљујући чему је Мојсије био добар вођа израелског народа?

3 Свети дух им је давао снагу. Узмимо за пример Мојсија који је био изабран за вођу израелског народа. Шта му је помогло да буде успешан у тој тешкој  улози? Управо то што је Јехова „у њега ставио свој свети дух“. (Прочитати Исаију 63:11-14.) Зато се може рећи да је Јехова у суштини и даље водио свој народ.

4. На основу чега су Израелци могли знати да је Мојсије имао свети дух? (Видети слику на почетку чланка.)

4 Будући да је свети дух невидљива сила, како су Израелци могли знати да он делује на Мојсија? Свети дух је омогућио Мојсију да чини чуда и да фараону објави Божје име (Изл. 7:1-3). Осим тога, помогао му је да развије лепе особине, као што су кротост и понизност и да с пуно љубави води Божји народ. Мојсије је заиста био сушта супротност грубим и себичним вођама околних народа (Изл. 5:2, 6-9). Било је сасвим очигледно да га је Јехова изабрао да води његов народ.

5. Коме је још Јехова давао свој дух?

5 Јехова је давао свој дух и другим људима које је изабрао да воде његов народ. На пример, „Исус, Навинов син, био је пун духа мудрости“ (Пон. зак. 34:9). „Јеховин дух обузео је Гедеона“ (Суд. 6:34). „Јеховин дух је дошао на Давида“ (1. Сам. 16:13). Сви ти људи су се ослањали на Божји свети дух и управо тај дух им је помагао да учине оно што својом снагом сигурно не би могли (Ис. Нав. 11:16, 17; Суд. 7:7, 22; 1. Сам. 17:37, 50). Али будући да је Јехова био извор њихове снаге, сва заслуга за та моћна дела с правом је припадала њему.

6. Зашто је Бог желео да народ поштује људе које је он изабрао?

6 Како је требало да Израелци реагују када су видели доказе да Мојсије, Исус Навин, Гедеон и Давид имају свети дух? Требало је да их поштују. Вредно је запазити како је Јехова реаговао када је народ почео да се жали на Мојсија. Он је рекао: „Докле ће ме овај народ презирати?“ (Бр. 14:2, 11). Било је очигледно да је Јехова изабрао те људе да воде његов народ. Када их је народ поштовао и слушао, у ствари је поштовао Јехову као свог Вођу.

ИМАЛИ СУ ПОМОЋ АНЂЕЛА

7. Како су анђели помагали Мојсију?

7 Анђели су им помагали. (Прочитати Јеврејима 1:7, 14.) Како су анђели помагали Мојсију? Као прво, један анђео му се „појавио у грму“ и рекао му да га је Бог изабрао да изведе Израелце из Египта и да буде њихов вођа (Дела 7:35). Као друго, Бог је преко анђела дао Мојсију Закон на основу ког је поучавао Израелце (Гал. 3:19). Као треће, Јехова му је рекао: „Води тај народ куда сам ти рекао. Ево, мој анђео ће ићи пред тобом“ (Изл. 32:34). У Библији нигде не пише да су Израелци видели неког анђела како помаже Мојсију. Међутим, начин на који је Мојсије поучавао и водио народ указује на то да су му анђели заиста помагали.

8. Како су анђели помогли Исусу Навину и Језекији?

8 Након што је Мојсије умро, наследио га је Исус Навин. Када је он повео Божји народ у битку против Хананаца, „кнез Јеховине војске“ му је помогао да однесе победу (Ис. Нав. 5:13-15; 6:2, 21). Годинама касније, краљ Језекија се суочио са огромном и моћном асирском војском која је претила да ће уништити Јерусалим. Тада му је један анђео притекао у помоћ и у једној ноћи побио 185 000 војника (2. Краљ. 19:35).

9. Шта је Јехова очекивао од Израелаца упркос несавршености оних који су их водили?

 9 Наравно, анђели су савршена створења, али људи којима су помагали нису. Рецимо, Мојсије је једном приликом пропустио да искаже част Јехови (Бр. 20:12). Исус Навин није тражио савет од Јехове пре него што је склопио савез са Гаваоњанима (Ис. Нав. 9:14, 15). Језекији се у једном тренутку „срце узохолило“ (2. Лет. 32:25, 26). Па ипак, иако су ти људи били несавршени, Јехова је очекивао од Израелаца да их поштују и слушају. Он је подржавао те људе преко својих моћних анђела. Сасвим је очигледно да је Јехова водио свој народ.

ВОДИЛИ СУ СЕ БОЖЈОМ РЕЧЈУ

10. Како се Мојсије водио Божјим законом?

10 Божја Реч им је била ауторитет. Закон који је Јехова дао Израелцима назива се Мојсијевим законом (1. Краљ. 2:3). Међутим, Божја Реч јасно каже да је Јехова дао тај Закон. Нема сумње да је и сам Мојсије морао да се повинује том Закону (2. Лет. 34:14). Када је Јехова рекао Мојсију како да направи свети шатор, он је „учинио све како му је Јехова заповедио. Учинио је управо тако“ (Изл. 40:1-16).

11, 12. (а) Шта се очекивало од Исуса Навина и краљева који су владали над Божјим народом? (б) Како је Божји закон утицао на оне који су водили Божји народ?

11 Исус Навин је имао књигу закона када је постао вођа израелског народа. Зато му је Јехова рекао: „Пажљиво је читај дан и ноћ, да би савесно чинио све што је у њој написано“ (Ис. Нав. 1:8). Касније су и краљеви који су владали над Божјим народом добили сличну заповест. Сваки дан су морали да читају Закон, да га преписују, да извршавају све речи тог Закона и да поступају по њима. (Прочитати Поновљене законе 17:18-20.)

12 Како је Божји закон утицао на оне које је Бог изабрао да воде његов народ? Погледајмо пример краља Јосије. У његово време је у Јеховином дому била пронађена књига Мојсијевог закона. Он је пажљиво слушао док ју је његов писар читао пред њим. * Како је Јосија реаговао? „Кад је краљ чуо речи записане у књизи закона, раздерао је своје хаљине.“ Али није се све завршило на томе. Вођен оним што је у њој писало, Јосија је почео да чисти земљу од идолопоклонства и организовао је прославу Пасхе. Била је то највећа прослава Пасхе која је икада одржана (2. Краљ. 22:11; 23:1-23). Пошто су се Јосија и други краљеви који су верно служили Јехови водили Божјим законом, били су спремни да промене и исправе неке ствари. Захваљујући тим променама, народ је поново био послушан Јехови.

13. По чему су се краљеви који су служили Јехови разликовали од краљева других народа?

13 Краљеви који су верно служили Јехови заиста су се много разликовали од краљева околних народа, који су се искључиво водили људском мудрошћу. На пример, ханански краљеви и њихови поданици радили су одвратне ствари. Међу њиховим народом било је инцеста, хомосексуалности, содомије, жртвовања деце и одвратног идолопоклонства (Лев. 18:6, 21-25). Осим тога, у Вавилону и Египту није било прописа о хигијени какве је Бог дао Израелцима (Бр. 19:13).  С друге стране, Божји народ је јасно видео како краљеви који су верно служили Јехови унапређују духовну, моралну и физичку чистоћу. Било је сасвим очигледно да их Јехова води.

14. Зашто је Јехова укорио неке краљеве који су владали над његовим народом?

14 Нису сви краљеви који су владали над Божјим древним народом поступали у складу с Божјим законом. Они који нису слушали Јехову нису прихватали вођство његовог светог духа, његових анђела и његове Речи. У неким случајевима, Јехова их је укорио или је на њихово место поставио друге људе (1. Сам. 13:13, 14). На крају је изабрао некога ко ће бити савршен владар, бољи од свих људи који су икада владали његовим народом.

ЈЕХОВА ПОСТАВЉА САВРШЕНОГ ВОЂУ

15. (а) Како су пророци наговештавали долазак савршеног вође? (б) Ко је био тај Вођа?

15 Јехова је током векова преко својих пророка говорио да ће свом народу поставити савршеног вођу. На пример, Мојсије је рекао Израелцима: „Јехова, твој Бог, подигнуће ти између вас, од твоје браће, пророка као што сам ја. Њега слушајте“ (Пон. зак. 18:15). Исаија је прорекао да ће Јехова свом народу поставити „вођу и заповедника“ (Ис. 55:4). Пророк Данило је под Божјим надахнућем писао о доласку „Месије, Вође“ (Дан. 9:25). На крају је сам Исус Христ за себе рекао да је „Вођа“ Божјег народа. (Прочитати Матеја 23:10.) Исусови ученици су схватили да је управо Исус Христ онај кога је Јехова изабрао и зато су га спремно следили (Јов. 6:68, 69). Шта их је у то уверило?

16. Шта је био доказ да је Исус имао свети дух?

16 Свети дух му је давао снагу. Јован Крститељ је приликом Исусовог крштења видео „како се раздвајају небеса и како дух, као голуб, силази на [Исуса]“. После тога дух је навео Исуса да оде у пустињу (Мар. 1:10-12). Исус је све до краја своје земаљске службе имао помоћ светог духа, захваљујући чему је чинио чуда и говорио са ауторитетом који му је дао Бог (Дела 10:38). Осим тога, под утицајем светог духа Исус је на савршен начин испољавао особине које представљају плод тог духа, укључујући и љубав, радост и јаку веру (Јов. 15:9; Јевр. 12:2). Ниједан други вођа није имао такав доказ да има Божји свети дух. Било је сасвим очигледно да је Јехова изабрао Исуса за Вођу.

Како су анђели помогли Исусу убрзо након што се крстио? (Видети 17. одломак)

17. Како су анђели помагали Исусу?

17 Анђели су му помагали. Убрзо након што се Исус крстио, „дошли  су анђели и почели да му служе“ (Мат. 4:11). Неколико сати пре него што је умро, појавио му се један „анђео с неба и јачао га“ (Лука 22:43). Исус је био потпуно сигуран у то да ће му Јехова послати анђеле да му помогну кад год му је таква помоћ потребна да би извршио његову вољу (Мат. 26:53).

18, 19. Зашто можемо рећи да је Божја Реч за Исуса била ауторитет?

18 Божја Реч му је била ауторитет. Исус се од самог почетка своје службе ослањао на Божју Реч (Мат. 4:4). Његова послушност Божјој Речи је ишла дотле да је био спреман да умре на мученичком стубу. Чак и док је умирао, цитирао је једно пророчанство о Месији (Мат. 27:46; Лука 23:46). За разлику од Исуса, верске вође тог доба су омаловажавале Божју Реч кад год се није слагала с њиховим предањима. Исус је на њих применио оно што је Јехова рекао преко пророка Исаије: „Овај народ ме поштује уснама својим, али срце му је далеко од мене. Узалуд ме обожавају, јер су учења која научавају људске заповести“ (Мат. 15:7-9). Јехова сигурно никада не би изабрао неког од тих људи за вођу свог народа.

19 Божја Реч је за Исуса била ауторитет и када је поучавао народ. Када су верске вође оспоравале оно што је говорио, он се није ослањао на своју неизмерну мудрост нити на своје огромно искуство. Држао се искључиво онога што је писало у Божјој Речи (Мат. 22:33-40). Није забављао своје слушаоце причама о свом животу на небу или о стварању свемира, већ им је „отворио ум да разумеју Писма“ (Лука 24:32, 45). Исус је волео Божју Реч и радо је разговарао с другима о њој.

20. (а) Како је Исус показао да је подложан Богу? (б) У чему је била разлика између Исуса и Ирода Агрипе I?

20 Иако се народ дивио Исусовим речима, он је заслугу за све што је чинио приписивао свом Учитељу, Јехови Богу (Лука 4:22). Када је један богаташ величао Исуса назвавши га „Учитељу добри“, Исус је скромно рекао: „Зашто ме зовеш добрим? Нико није добар, осим једнога, Бога“ (Мар. 10:17, 18). Колико се само Исус разликовао од Ирода Агрипе I, који је отприлике осам година након његове смрти постао краљ Јудеје. Једном посебном приликом, Ирод је обукао „краљевско рухо“ и одржао говор пред народом. Задивљени људи су повикали: „То је божји глас, а не људски!“ Ирод је по свему судећи уживао у части која му је указана. Шта се затим десило? „Тада га је Јеховин анђео одмах ударио, јер није дао славу Богу, па су га изјели црви и тако је издахнуо“ (Дел 12:21-23). Јасно је да нико не би закључио да је Јехова изабрао Ирода за вођу. С друге стране, Исус је доказао да га је Бог изабрао и није пропуштао прилику да искаже част Јехови као Врховном Вођи свог народа.

21. О чему ће бити речи у следећем чланку?

21 Јехова сигурно није желео да Исус буде Вођа само неколико година. Исус је након свог ускрсења рекао: „Дата ми је сва власт на небу и на земљи [...] ја сам с вама у све дане до свршетка овог поретка“ (Мат. 28:18-20). Али како Исус води Божји народ на земљи будући да је сада невидљиво духовно биће на небу? Кога Јехова користи као Исусове представнике на земљи? Како их хришћани могу препознати? У следећем чланку ћемо размотрити одговоре на ова питања.

^ одл. 12 Могуће је да је то био оригинални примерак Закона који је Мојсије написао.