Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

Откупна жртва — „савршен поклон“ од нашег Оца

Откупна жртва — „савршен поклон“ од нашег Оца

Сваки добар дар и сваки савршен поклон долази од Оца (ЈАК. 1:17)

ПЕСМЕ: 148, 109

1. Које благослове омогућава откупна жртва?

ЗАХВАЉУЈУЋИ откупној жртви Исуса Христа, сви Адамови потомци који воле праведност имају могућност да постану део Божје породице. Та жртва нам такође омогућава да заувек живимо у миру и срећи. Па ипак, сврха Христове жртве није само да омогући послушним људима лепу будућност. Она пружа одговор на важна питања која се тичу свих на небу и на земљи (Јевр. 1:8, 9).

2. (а) Које важне ствари је Исус поменуо у својој молитви? (Видети слику на почетку чланка.) (б) Шта ћемо сада осмотрити?

2 Око две године пре него што је умро и тако обезбедио откупну жртву, Исус је поучио своје ученике да се моле на следећи начин: „Оче наш, који си на небесима, нека се свети име твоје. Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи“ (Мат. 6:9, 10). Погледајмо сада како је откупна жртва повезана са посвећењем  Божјег имена, Божјим Краљевством и испуњењем Божје воље. То ће продубити наше цењење према тој жртви.

„НЕКА СЕ СВЕТИ ИМЕ ТВОЈЕ“

3. (а) Шта обухвата Јеховино име? (б) Како је Сатана нанео срамоту Јеховином имену?

3 Прва ствар коју је Исус поменуо у својој узорној молитви било је посвећење Божјег имена. Тим именом је обухваћена сва Божја узвишеност, величанственост и светост. Исус се једном приликом у молитви обратио Богу речима „свети Оче“ (Јов. 17:11). Пошто је Јехова свет, сва његова начела и сви његови закони такође су свети. Међутим, Сатана је у еденском врту лукаво довео у питање Божје право да поставља мерила по којима људи треба да живе. Он је рекао лажи о Јехови и тако нанео срамоту његовом светом имену (Пост. 3:1-5).

4. Како је Исус допринео посвећењу Божјег имена?

4 Исусу је Јеховино име било веома важно (Јов. 17:25, 26). Он је желео да се оно посвети. (Прочитати Псалам 40:8-10.) Зато је, док је живео на земљи, и речима и делима помагао другима да увиде да су Јеховина мерила праведна и да је све што он тражи од нас за наше добро. Иако је морао да умре мученичком смрћу, до краја је остао веран свом небеском Оцу. Тиме је доказао да савршен човек може бити у потпуности послушан Божјим праведним мерилима.

5. Како показујемо да је за нас Јеховино име свето?

5 Како и ми можемо показати да је Јеховино име за нас свето? Својим поступцима. Јехова жели да будемо свети. (Прочитати 1. Петрову 1:15, 16.) То значи да служимо само њему и да смо му послушни целим срцем. Чак и кад доживљавамо прогонство, дајемо све од себе да живимо у складу с Божјим праведним начелима и законима. Надаље, добрим делима славимо Јеховино име (Мат. 5:14-16). Сви заједно, као свет народ, својим начином живота показујемо да су Јеховини закони добри, а да су Сатанине оптужбе лажне. Међутим, пошто смо несавршени, чинимо грешке. Али тада се искрено кајемо и престајемо да чинимо оно што наноси срамоту Јехови (Пс. 79:9).

6. Зашто Јехова може да нас сматра праведнима иако смо несавршени?

6 Јехова на темељу Христове откупне жртве опрашта грехе свима који исказују веру у ту жртву и прихвата све који му предају свој живот. Он помазане хришћане проглашава праведнима и прихвата их као своје синове, а „друге овце“ проглашава праведнима и прихвата као своје пријатеље (Јов. 10:16; Римљ. 5:1, 2; Јак. 2:21-25). Тако нам откупна жртва већ сада омогућава да будемо у добром односу с нашим небеским Оцем и да светимо његово име.

„НЕКА ДОЂЕ КРАЉЕВСТВО ТВОЈЕ“

7. Како је откупна жртва повезана с Божјим Краљевством?

7 Исус се у узорној молитви молио: „Нека дође краљевство твоје.“ Како је откупна жртва повезана с Божјим Краљевством? Власт тог Краљевства чине Исус и  144 000 људи, који захваљујући откупној жртви могу бити ускрснути на небо (Откр. 5:9, 10; 14:1). Они ће бити краљеви и свештеници и владаће над земљом хиљаду година. Под влашћу тог Краљевства, земља ће бити претворена у рај, а људи ће достићи савршенство. Тако ће коначно све Јеховине слуге и на небу и на земљи бити уједињене у једну породицу (Откр. 5:13; 20:6). Исус ће затим здробити главу змији и уклонити сваки траг Сатанине побуне (Пост. 3:15).

8. (а) Како је Исус помагао својим ученицима да увиде важност Божјег Краљевства? (б) Како подупиремо Божје Краљевство?

8 Док је био на земљи, Исус је помагао својим ученицима да увиде важност Божјег Краљевства. Чим се крстио, почео је свуда да објављује „добру вест о Божјем краљевству“ (Лука 4:43). Пре него што се вратио на небо, последње што је рекао својим ученицима била је заповест да буду његови сведоци „све до краја земље“ (Дела 1:6-8). Захваљујући проповедању његових ученика, сви људи на земљи имају прилику да сазнају за његову откупну жртву и да постану поданици Божјег Краљевства. И ми можемо пружити подршку том Краљевству тако што помажемо помазаницима да изврше заповест да се добра вест о Краљевству проповеда по целом свету (Мат. 24:14; 25:40).

„НЕКА БУДЕ ВОЉА ТВОЈА“

9. Зашто можемо бити сигурни да ће се Јеховина воља у вези с људима остварити?

9 На шта је Исус мислио када је у молитви рекао: „Нека буде воља твоја“? Библија каже да кад Јехова одлучи да уради нешто, то ће се сигурно догодити (Ис. 55:11). Зато он неће дозволити да Сатана осујети оно што је он припремио за људе. Од самог почетка, Јеховина воља је била да се земља напуни савршеним Адамовим и Евиним потомцима (Пост. 1:28). Да су они умрли без деце, не би се испунила Јеховина реч да ће земља бити пуна људи. Зато је Јехова дозволио Адаму и Еви да имају децу, иако су сагрешили. Међутим, Јехова је на темељу откупне жртве пружио прилику свима који исказују веру у ту жртву да достигну савршенство и живе вечно. Јехова воли људе и жели да они живе онако како је он то првобитно замислио.

10. Од какве је користи откупна жртва и онима који су умрли?

10 Шта ће бити с милијардама људи који су умрли, а нису имали прилику да упознају Јехову и служе му? Пошто Јехова жели да људи живе, он ће ускрснути оне који су умрли, што је могуће на темељу откупне жртве. Тако ће и они имати прилику да уче о Јехови и добију вечни живот (Дела 24:15). Божја Реч каже да је Јехова Извор живота. Када врати у живот оне који су умрли, он на неки начин постаје њихов Отац (Пс. 36:9). Зато је прикладно што нас је Исус учио да се Јехови у молитви обраћамо речима: „Оче наш, који си на небесима“ (Мат. 6:9). Јехова је одредио да Исус има важну улогу у ускрсавању умрлих (Јов. 6:40, 44). Он ће у рају људима заиста бити „ускрсење и живот“ (Јов. 11:25).

11. Шта је Божја воља?

 11 Јеховина љубав није резервисана за неку повлашћену групу људи. То видимо из Исусових речи: Ко год врши Божју вољу, он ми је брат и сестра и мајка“ (Мар. 3:35). Божја воља је да људи из свих народа, племена и језика постану његове слуге. Они чине „велико мноштво“ које исказује веру у откупну жртву и жели да угоди Богу. Зато га хвале и говоре: „Спасење дугујемо свом Богу, који седи на престолу, и Јагњету!“ (Откр. 7:9, 10).

12. Шта о Јеховиној вољи сазнајемо на основу Исусове узорне молитве?

12 На основу Исусове узорне молитве можемо разумети шта је Јеховина воља за људе. Као прво, ми треба да светимо Јеховино име и да му исказујемо част (Ис. 8:13). Божјем имену доноси част и Исусова откупна жртва, која омогућава наше спасење. Заправо, Исусово име значи „Јехова је спасење“. Као друго, Јехова ће путем свог Краљевства применити вредност откупне жртве на људе. И као треће, можемо бити сигурни да ништа неће спречити остварење Јеховине воље (Пс. 135:6; Ис. 46:9, 10).

ПОКАЖИМО ЗАХВАЛНОСТ ЗА ОТКУПНУ ЖРТВУ

13. Шта показујемо својим крштењем?

13 Један од начина на који можемо показати захвалност за откупну жртву јесте да се предамо Јехови и да се крстимо. Својим крштењем показујемо да припадамо Јехови (Римљ. 14:8). Тиме му упућујемо молбу за чисту савест (1. Петр. 3:21). Он нас услишава  тако што примењује на нас вредност Христове проливене крви. Можемо бити потпуно сигурни да ће нам дати све што је обећао (Римљ. 8:32).

Како можемо показати захвалност за откупну жртву? (Видети 13. и 14. одломак)

14. Зашто смо добили заповест да волимо ближње?

14 На који још начин можемо да покажемо захвалност за откупну жртву? Пошто Јехова све чини из љубави, он жели да све његове слуге показују љубав попут њега (1. Јов. 4:8-11). Да бисмо показали да желимо да будемо „синови свог Оца који је на небесима“, треба да волимо ближње (Мат. 5:43-48). Исус је заповест да волимо ближње навео одмах након заповести да волимо Јехову (Мат. 22:37-40). Један од начина на који можемо показати да волимо своје ближње јесте да им проповедамо добру вест о Божјем Краљевству. Ако смо послушни Јеховиној заповести да волимо друге, његова љубав постаје „савршена у нама“ (1. Јов. 4:12, 20).

ОТКУПНА ЖРТВА ДОНОСИ „ВРЕМЕНА ОКРЕПЕ“ ОД ЈЕХОВЕ

15. (а) Које благослове већ сада имамо? (б) Који благослови нас чекају?

15 Ако исказујемо веру у откупну жртву, греси нам могу бити опроштени. Божја Реч нас уверава да они могу бити избрисани. (Прочитати Дела апостолска 3:19-21.) Као што смо раније поменули, Јехова на темељу откупне жртве усваја помазане хришћане као своју децу (Римљ. 8:15-17). „Друге овце“ су такорећи ушле у процес усвајања, који ће бити завршен онда када постигну савршенство и успешно прођу завршни испит. Тада ће и њих Јехова усвојити као своју децу (Римљ. 8:20, 21; Откр. 20:7-9). Јеховина љубав према његовој деци ће трајати заувек, а такође и вредност откупне жртве (Јевр. 9:12). Тај дар који смо добили од Бога нико и ништа нам не може одузети.

16. Како нас откупна жртва ослобађа?

16 Ако се искрено кајемо за своје грехе, Ђаво нас не може спречити да једног дана постанемо део Јеховине породице. Исус је дошао на земљу и умро „једном заувек“. Тако је откупнина плаћена једном за сва времена (Јевр. 9:24-26). Она у потпуности поништава последице греха који смо наследили од Адама. Захваљујући Христовој жртви, више нисмо у канџама овог света који је под Сатанином влашћу и нисмо у страху од смрти (Јевр. 2:14, 15).

17. Колико теби значи Јеховина љубав?

17 На Божја обећања се можемо у потпуности ослонити. Као што се закони у природи никада не мењају, тако се ни Јехова не мења. Он нас неће изневерити (Мал. 3:6). Јехова нам није дао само живот, већ је показао да нас воли. „Упознали [смо] љубав коју Бог има према нама [...] Бог је љубав“ (1. Јов. 4:16). У будућности ће цела земља бити предиван рај и сви који у њему буду живели угледаће се на Јехову и волеће једни друге. Тада ћемо удружити глас с Божјим верним слугама на небу и рећи ћемо: „Благослов и слава и мудрост и захвалност и част и моћ и снага нашем Богу у сву вечност. Амин“ (Откр. 7:12).