Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  фебруар 2017.

Питања читалаца

Питања читалаца

Апостол Павле је написао да Јехова „неће дозволити да будемо искушани више него што можемо поднети“ (1. Кор.10:13). Да ли то значи да Јехова процењује колико можемо да поднесемо и онда на основу тога одлучује која ће нас кушња снаћи?

Да је ово гледиште тачно, погледајмо како би оно утицало на наш живот. На пример, син једног нашег брата је извршио самоубиство. Брат је био сломљен. Питао се да ли је Јехова предвидео тај догађај и проценио да ће он и његова жена издржати ту трагедију. Живимо у свету где се многи од нас суочавају с разним невољама. Да ли би онда требало да верујемо како Јехова контролише све што нам се дешава у животу?

Разматрање Павлових речи забележених у 1. Коринћанима 10:13 води нас до следећег закључка: Не постоји библијски темељ да верујемо да Јехова процењује шта можемо да поднесемо и да онда на основу тога одлучује које ће нас кушње задесити. Погледајмо сада четири разлога због којих смо дошли до овог закључка.

Као прво, Јехова је људима дао слободну вољу, то јест слободу избора. Он жели да ми сами бирамо свој животни пут (Пон. зак. 30:19, 20; Ис. Нав. 24:15). Уколико добро изаберемо, можемо тражити његово вођство (Посл. 16:9). Међутим, уколико изаберемо погрешан животни пут, мораћемо да се суочимо с последицама (Гал. 6:7). Ако би Јехова одлучивао шта ће нас у животу снаћи, зар не би тиме у неку руку нарушио наше право да бирамо како ћемо поступити?

Као друго, Јехова дозвољава да нас сналазе „време невоље и непредвиђени догађаји“ (Проп. 9:11). На пример, може нам се нешто лоше десити јер смо се нашли на погрешном месту у погрешно време. Једном приликом, Исус је говорио о несрећи када је једна кула пала на осамнаест особа и убила их. Он је указао на то да Бог није био одговоран за ту трагедију (Лука 13:1-5). Зато није разумно закључити да пре него што се деси нешто лоше Бог одлучује ко ће преживети, а ко не.

 Као треће, свако од нас мора да докаже своју беспрекорност. Сатана је тврдио да људи служе Јехови само из користи и да самим тим неће остати беспрекорни када наиђу кушње (Јов 1:9-11; 2:4; Откр. 12:10). Дакле, уколико би Јехова отклонио неку кушњу за коју сматра да је не можемо поднети, то би значило да је Сатана био у праву када је рекао да му служимо из користи.

Као четврто, Јехова не мора да зна шта ће нам се све десити у будућности. Ако би он унапред бирао с којом ћемо се кушњом суочити, то би значило да мора знати сваки детаљ наше будућности. Али ово гледиште се не заснива на Библији. Тачно је да Бог може знати шта ће се десити у будућности (Ис. 46:10). Али Библија показује да он ту своју способност користи селективно (Пост. 18:20, 21; 22:12). Пошто је милостив и праведан, он уважава нашу слободну вољу (Пон. зак. 32:4; 2. Кор. 3:17).

Дакле, шта је Павле мислио када је рекао да Јехова „неће дозволити да будете искушани више него што можете поднети“? Запазимо да се овим речима описује шта Јехова ради током кушње, а не пре ње. Уколико се ослонимо на Јехову, он ће нам помоћи да издржимо било коју кушњу у животу (Пс. 55:22). Осмотримо сада зашто је Павле могао то да каже.

Као прво, кушње с којима се суочавамо су уобичајене за људе. Оне нису изван наших граница. Ми их можемо поднети ослањајући се на Бога (1. Петр. 5:8, 9). Павле је поменуо кушње с којима су се суочили Израелци док су били у пустињи (1. Кор. 10:13, 6-11). Ниједна од ових кушњи није била толико тешка да Израелци нису могли да јој се одупру. Па ипак, Павле је на четири места указао да су „неки од њих“ били непослушни и да су подлегли грешним жељама, јер се нису ослонили на Бога.

Као друго, „Бог је веран“. Када читамо како се кроз историју Јехова Бог опходио према свом народу, сазнајемо да он подупире оне „који га воле и држе се његових заповести“ (Пон. зак. 7:9). Такође видимо да он увек испуњава своја обећања (Ис. Нав. 23:14). Они који су му послушни и који га воле, могу бити сигурни у следеће: 1) Јехова неће дозволити да буду искушани више него што могу поднети и 2) Јехова ће „створити излаз“ да могу издржати.

Јехова „нас теши у свакој нашој невољи“

Како ће Јехова „створити излаз“ за оне који се током кушње ослањају на њега? Знамо да би он могао једноставно да уклони било коју кушњу. Али присетимо се Павлових речи: „[Јехова] ће створити излаз кад дође искушење, да можете издржати.“ Дакле, Јехова ће углавном „створити излаз“ тако што ће нам пружити све што нам је потребно како бисмо издржали кушњу. Осмотримо неке начине на које нам он пружа излаз:

  • Он „нас теши у свакој нашој невољи“ (2. Кор. 1:3, 4). Јехова може умирити наш ум и срце, тако што нам пружа утеху путем своје Речи, свог светог духа и духовне хране коју нам даје верни роб (Мат. 24:45; Јов. 14:16; Римљ. 15:4).

  • Јехова нас може усмеравати путем свог светог духа (Јов. 14:26). Када наиђу кушње, свети дух нас може подсетити на догађаје из Библије и на важна начела која ће нам помоћи да донесемо мудре одлуке.

  • Јехова може користити анђеле да нам помогну (Јевр. 1:14).

  • Јехова нам може помоћи преко суверника који нас речима и делима могу ојачати (Кол. 4:11).

Дакле, шта значе Павлове речи забележене у 1. Коринћанима 10:13? Из ових речи разумемо да Јехова не одлучује с којим ћемо се кушњама суочити. Међутим, када се оне појаве, будимо уверени у следеће: Уколико се потпуно поуздамо у Јехову, можемо издржати сваку кушњу. Он ће увек створити излаз из кушњи тако да му останемо верни. Ове мисли нам сигурно пружају велику утеху.