Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  септембар 2016.

Да ли својим стилом одевања славиш Бога?

Да ли својим стилом одевања славиш Бога?

Све на Божју славу чините (1. КОР. 10:31)

ПЕСМЕ: 34, 61

1, 2. Зашто Јеховини сведоци имају висока мерила кад је реч о одевању? (Видети слику на почетку чланка.)

ЈЕДНЕ холандске новине су овако описале верске вође на једном њиховом скупу: „Били су прилично лежерно обучени, пошто је било вруће.“ Међутим, исте новине су сасвим другачије описале оне који су присуствовали конгресу Јеховиних сведока. За њих су рекле: „Дечаци и мушкарци су носили сакое и кравате, а девојчице и жене сукње пристојне дужине, али модерне.“ Јеховини сведоци често чују похвале за своје одевање. То је због тога јер слушају савет апостола Павла, који је хришћанкама рекао да се „пристојно одевају и да при томе буду скромне и разборите [...] како и доликује женама које кажу да поштују Бога“ (1. Тим. 2:9, 10). Тај савет важи и за мушкарце.

2 Пошто смо Јеховине слуге, желимо да имамо висока мерила кад је реч о одевању, будући да је то важно и нашем Богу (Пост. 3:21). Оно што у његовој Речи стоји о одевању показује да он као Врховни владар свемира има право да поставља мерила како треба да изгледају његове слуге. Зато  наш изглед није само ствар личног избора. Треба да узмемо у обзир и шта Јехова Бог мисли.

3. Како нам Мојсијев закон може помоћи при избору одеће?

3 На пример, Мојсијев закон је садржавао правила која су штитила Израелце од неморалног начина живота околних народа. У том закону је Јехова рекао да мрзи одевање у ком се не види јасна разлика између мушкараца и жена, као што је данашња унисекс мода. (Прочитати Поновљене законе 22:5.) Јасно је да Бог не жели да мушкарци носе гардеробу која подсећа на женску, нити да жене носе гардеробу у којој изгледају као мушкарци. Такође није прикладна ни гардероба у којој се тешко види разлика међу половима.

4. Шта хришћанима може помоћи приликом избора одеће?

4 У Божјој Речи се налазе начела која хришћанима могу помоћи при избору одеће. Та мерила увек важе, без обзира на то где неко живи, којој култури припада и из ког је поднебља. Зато нам није потребан детаљан списак стилова који су прихватљиви, а који нису. Када се држимо библијских начела, још увек имамо простора и за личне укусе. Осмотримо сада нека начела која нам могу помоћи да приликом избора гардеробе утврдимо „шта је Божја воља — шта је добро, угодно и савршено“ (Римљ. 12:1, 2).

ПРЕПОРУЧУЈЕМО СЕ КАО БОЖЈЕ СЛУГЕ

5, 6. Зашто је важно како изгледамо?

5 Апостол Павле је под Божјим надахнућем забележио важно начело, које се налази у 2. Коринћанима 6:4. (Прочитати.) Наш изглед много говори о нама и зато људи формирају мишљење на основу онога што виде (1. Сам. 16:7). Због тога, нећемо обући нешто само зато што нам је пријатно у томе или зато што нам се свиђа. Ми смо Божје слуге и то треба да се види. Зато нећемо носити уску одећу, ону која је превише отворена или је провокативна. Дакле, то искључује одећу која неприкладно открива или истиче неке делове тела. Нико не треба да се осећа непријатно у нашем друштву или да скреће поглед.

6 Када смо пристојно и уредно одевени, и с укусом дотерани, људи ће пре закључити да смо слуге правог Бога, Јехове. То ће их можда привући Богу ком служимо. Надаље, наш изглед ће се повољно одразити и на нашу организацију. Због тога ће људи бити спремнији да нас саслушају кад им проповедамо.

7, 8. Када је посебно важно да смо лепо одевени?

7 Наш изглед утиче на нашег Бога, на наше сувернике и на људе на подручју. Зато је важно да носимо достојанствену одећу која ће наше проповедање приказати у позитивном светлу и која ће славити нашег Бога (Римљ. 13:8-10). То је посебно важно када смо на састанцима или у служби проповедања. Треба да се одевамо „како и доликује [особама] које кажу да поштују Бога“ (1. Тим. 2:10). Наравно, неки стил одевања може бити прикладан за једну средину, али неприкладан за неку другу. Зато Јеховин народ широм света  узима у обзир локалну културу како не би никог спотицао.

Да ли ћеш својим стилом одевања код других пробудити поштовање према твом Богу? (Видети 7. и 8. одломак)

8 Прочитати 1. Коринћанима 10:31. Када смо на конгресима и другим скуповима, наше одевање треба да буде пристојно, а не да одражава екстремне стилове који су уобичајени у свету. Чак и кад смо у хотелу, као и у приликама кад нисмо на конгресном програму и даље желимо да изгледамо дотерано и пристојно. Тада се нећемо стидети да кажемо да смо Јеховини сведоци и користићемо сваку прилику да сведочимо.

9, 10. Зашто треба да узмемо у обзир начело из Филипљанима 2:4 приликом избора гардеробе?

9 Прочитати Филипљанима 2:4. Зашто треба да узмемо у обзир то како наш изглед утиче на наше сувернике? Један разлог је што некима није лако да буду послушни следећем библијском савету: „Усмртите, дакле, оно што је земаљско у вашим удовима: блуд, нечистоћу, полну пожуду“ (Кол. 3:2, 5). Ко би од нас желео да некоме у Божјем народу отежа ову борбу? Неки су пре истине водили неморалан начин живота и још увек можда имају грешне склоности (1. Кор. 6:9-11). Ко би желео да им буде камен спотицања? Сигурно то нико од нас не би волео.

10 Када смо с нашом браћом и сестрама, треба да доприносимо атмосфери која је чиста и морална. То треба да буде случај не само кад смо на састанцима  већ и у неформалним приликама. Иако имамо слободу да изаберемо шта ћемо обући, морамо пазити да наш изглед олакшава другима да остану чисти и да се држе Божјих мерила светости у мислима, речима и понашању (1. Петр. 1:15, 16). Права љубав се „не понаша [...] непристојно, не гледа своју корист“ (1. Кор. 13:4, 5).

ИЗБОР ОДЕЋЕ У ЗАВИСНОСТИ ОД ВРЕМЕНА И МЕСТА

11, 12. Како можемо применити начело из Проповедника 3:1, 17 на одевање?

11 Када бирају шта ће обући, Божје слуге узимају у обзир да „свака ствар и сваки посао има своје време“ (Проп. 3:1, 17). Наравно, временски услови, годишња доба, као и околности и услови живота утичу на наш избор гардеробе. Међутим, Јеховина мерила су увек и свугде иста (Мал. 3:6).

12 Када је време топлије, може бити посебан изазов да и даље пристојно и достојанствено изгледамо. Али наша браћа и сестре сигурно цене када не носимо превише уско, или толико широко да се виде делови тела који не би требало да се виде (Јов 31:1). Такође када смо на плажи или на базену, наш купаћи костим треба да буде пристојан (Посл. 11:2, 20). Иако многи у свету носе оскудне купаће костиме, ми смо Јеховине слуге и желимо својим изгледом и тада доносити част Јехови, Богу ког волимо.

13. Зашто начело из 1. Коринћанима 10:32, 33 треба да утиче на наш изглед?

13 Постоји још једно важно начело које нам помаже при избору одеће. Наиме, морамо да пазимо како ће оно што носимо утицати на савест других, било да су наши суверници или не. (Прочитати 1. Коринћанима 10:32, 33.) Зато морамо избегавати одећу која може спотаћи друге. Апостол Павле је у вези с тим написао: „Нека свако од нас угађа ближњем у ономе што је добро за изграђивање.“ Затим је рекао зашто то треба да радимо: „Јер ни Христ није угађао себи“ (Римљ. 15:2, 3). Исусу је било важније да врши Божју вољу и помаже другима. Тако и ми треба да размишљамо. Зато нећемо инсистирати на свом укусу, већ ћемо пазити да наш изглед не буде препрека другима да чују добру вест.

14. Како родитељи могу помоћи деци да изаберу одећу којом ће славити Бога?

14 Родитељи имају одговорност да поуче своју децу да примењују библијска начела. То значи да ће их поучити да својим пристојним изгледом могу обрадовати Бога (Посл. 22:6; 27:11). Како то могу учинити? Тако што ће им пружити добар пример и конкретну помоћ да пронађу пристојну одећу. То значи да ће деца научити да узимају у обзир не само оно што им се свиђа већ и да ли је неки комад одеће прикладан за неког ко представља Јехову Бога. Желимо да похвалимо све родитеље који улажу труд у том правцу!

МУДРО БИРАЈ

15. Чиме треба да се водимо када је реч о нашем изгледу?

15 У Божјој Речи се налазе практичне смернице које нам могу помоћи при избору одеће. Међутим, иако желимо да својим изгледом прославимо Бога, то не значи да  немамо права на слободан избор. Стил одевања и финансијске могућности се разликују од особе до особе. Па ипак, наша одећа увек мора бити уредна, чиста, пристојна, у складу с околностима и локалном културом.

16. Зашто је важно да се потрудимо да нађемо прикладну одећу?

16 Мора се признати да није увек лако пронаћи пристојну одећу. Многе продавнице прате последње модне хитове. Зато је можда потребно да се сестре мало више потруде да би пронашле пристојну сукњу, хаљину и блузу, или да би браћа нашла сакое и панталоне који нису превише уски. Међутим, наши суверници ће приметити да улажемо труд да бисмо лепо и пристојно изгледали. Надаље, сазнање да смо својим изгледом прославили нашег небеског Оца донеће нам радост и надоместити сваку жртву коју смо морали да поднесемо.

17. Шта брат треба да узме у обзир када одлучује да ли ће имати браду?

17 Шта рећи о ношењу браде? По Мојсијевом закону, мушкарци су морали да носе браду. Међутим, хришћани више нису под Мојсијевим законом (Лев. 19:27; 21:5; Гал. 3:24, 25). У неким културама је уредна брада прихватљива и знак је ауторитета, тако да не одвраћа пажњу од поруке о Краљевству. Због тога, нека наименована браћа имају браду. Па ипак, нека браћа ни тада не носе браду (1. Кор. 8:9, 13; 10:32). У неким другим културама, мушкарци обично немају браду и сматра се да она није прикладна за Јеховине сведоке. Заправо, ако би неко носио браду онда не би својим изгледом доносио славу Богу и не би се сматрао беспрекорним (Римљ. 15:1-3; 1. Тим. 3:2, 7).

18, 19. Како нам Михеј 6:8 помаже да својим стилом одевања угодимо Богу?

18 Срећни смо што нам Јехова није прописао дугачак списак шта можемо носити, а шта не. Уместо тога, он нам допушта да сами бирамо, све докле год се наш избор не коси с библијским начелима. На тај начин, и приликом избора одеће можемо показати да желимо да скромно ходимо с нашим Богом (Мих. 6:8).

19 Ми понизно признајемо да Јехова зна шта је најбоље за нас. Он је свет Бог и зато и ми желимо да одражавамо његову светост. Такође, понизност и скромност ће нас навести да показујемо поштовање према осећањима и мишљењу других. Дакле, ми показујемо да скромно и понизно ходимо с Богом када се водимо његовим узвишеним мерилима и уважавамо друге.

20. Како наш изглед треба да утиче на друге?

20 Наш изглед треба да шаље јасну поруку да смо ми Јеховине слуге. То треба да буде очигледно свима, како нашим суверницима тако и другима. Јехова има висока мерила и ми их се радосно придржавамо. Зато желимо да похвалимо сву браћу и сестре који својим изгледом и лепим понашањем дају добро сведочанство искреним појединцима који желе да чују добру вест. Што је још важније, тиме се одаје слава и част Јехови. Нема сумње, сви желимо да својим изгледом и даље славимо Јехову који се „оденуо [...] славом и величанством“ (Пс. 104:1, 2).