Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  мај 2017.

Не дозволимо да нам љубав охладни

Не дозволимо да нам љубав охладни

Безакоња ће све више бити, па ће код већине охладнети љубав (МАТ. 24:12)

ПЕСМЕ: 60, 135

1, 2. (а) На коме су се прво испуниле Исусове речи из Матеја 24:12? (б) Како из Дела апостолских видимо да су рани хришћани показивали љубав? (Видети слику на почетку чланка.)

КАДА је Исус био на земљи, објаснио је шта ће бити „знак [...] свршетка овог поретка“. Између осталог, рекао је да ће „код већине охладнети љубав“ (Мат. 24:3, 12). Први на којима се то испунило били су Јевреји из првог века који су тврдили да су Божји народ.

2 С друге стране, већина хришћана у то време су ревно „објављивали добру вест о Христу“ и показивали љубав према Богу, суверницима и онима који још нису упознали истину (Дела 2:44-47; 5:42). Нажалост, и неки од Исусових ученика су дозволили да им љубав охладни. Како то знамо?

3. Због чега је можда неким хришћанима охладнела љубав?

3 Ускрснули Исус Христ је хришћане који су живели у Ефесу прекорио због тога што су оставили љубав коју су имали у почетку (Откр. 2:4). Можда је на  њих утицала средина у којој су живели, наиме, људи којима је било најважније да удовоље својим жељама (Еф. 2:2, 3). Ефес је био развијен град чији су становници били усредсређени на лагодан и луксузан живот. Поред тога, многи су били неморални и развратни. Њихове себичне жеље су надјачале љубав према Богу и ближњима.

4. (а) Због чега данас има све мање љубави? (б) На којим подручјима наша љубав може бити испитана?

4 Исусово пророчанство о томе да ће бити све мање љубави односи се и на наше време. Људи све мање и мање воле Бога. Милиони су му окренули леђа и решење за проблеме човечанства траже од људских организација. Зато је међу онима који не служе Јехови све мање љубави. Нажалост, као што показује пример из скупштине у Ефесу, и код Јеховиних слугу се може десити да им љубав охладни. Сада ћемо осмотрити три подручја на којима се то може десити: (1) љубав према Јехови, (2) љубав према библијској истини и (3) љубав према браћи и сестрама.

ЉУБАВ ПРЕМА ЈЕХОВИ

5. Зашто је важно да волимо Бога?

5 Након што је прорекао да ће бити све мање љубави, Исус је истакао кога највише треба да волимо. Рекао је: „’Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свим својим умом.‘ То је највећа и прва заповест“ (Мат. 22:37, 38). Ако искрено волимо Јехову, то ће нам помоћи да будемо послушни његовим заповестима, да истрајавамо на хришћанском путу и да мрзимо оно што је лоше. (Прочитати Псалам 97:10.) Међутим, Сатана и његов свет покушавају да ослабе нашу љубав према Богу.

6. Шта се дешава када људи немају љубави према Богу?

6 Људи у свету имају искривљено гледиште о љубави. Они не воле свог Створитеља, већ су „самољубиви“, то јест окренути само себи (2. Тим. 3:2, Савремени српски превод). Пошто овим светом влада Сатана, у њему преовладавају „жеља тела и жеља очију и истицање [...] иметка“ (1. Јов. 2:16). Апостол Павле је упозорио хришћане на опасност размишљања својственог телу. Он је рекао: „Размишљање својствено телу доноси смрт.“ Зашто? Зато што оно „доноси непријатељство с Богом“ (Римљ. 8:6, 7). Људи који своје време троше на стицање материјалних ствари или на задовољавање сексуалних жеља на крају буду разочарани и повређени (1. Кор. 6:18; 1. Тим. 6:9, 10).

7. Који ставови могу лоше утицати на нас?

7 У неким земљама, многи атеисти, агностици и еволуционисти заступају идеје које не само што поткопавају љубав према Богу већ и веру у њега. Они су убедили многе да само наивни и неуки верују у Створитеља. У исто време, толика се пажња придаје ономе што научници тврде да Бог долази у други план (Римљ. 1:25). То може утицати чак и на нас, тако да наш однос с Јеховом ослаби, а наша љубав охладни (Јевр. 3:12).

8. (а) Шта нас све може обесхрабрити? (б) Коју утеху проналазимо у 136. псалму?

8 Обесхрабрење такође може ослабити нашу веру и довести до тога да нам љубав према Богу охладни. С обзиром да живимо у свету  у ком влада Сатана, сви се можемо суочити с обесхрабрењем (1. Јов. 5:19). Можда осећамо последице старости, лошег здравља или економске ситуације. Можда се боримо с ниским самопоштовањем, неиспуњеним очекивањима или личним неуспесима. Па ипак, с каквим год околностима и осећањима да се суочавамо, немојмо никада помислити да нас је Јехова напустио. Уместо тога, размишљајмо о утешним речима које нас уверавају у Јеховину љубав. Један пример је оно што стоји у Псалму 136:23: „[Он] нас се сетио у понижењу нашем: Вечна је љубав његова.“ Заиста, Јеховина љубав никад не пролази. Зато можемо бити сигурни да он чује наше „усрдне молбе“ и услишава их (Пс. 116:1; 136:24-26).

9. Из чега је Павле црпео снагу како би сачувао љубав према Богу?

9 Апостол Павле је попут псалмисте дубоко размишљао о томе како му Јехова помаже и то му је давало снагу. Зато је могао да каже: „Јехова је мој помоћник, нећу се бојати. Шта ми може човек?“ (Јевр. 13:6). Такво поверење у Јехову му је помогло да се избори са животним проблемима. Зато није клонуо духом ни онда када му је било веома тешко. Чак и када је био у затвору, написао је неколико посланица којима је храбрио друге (Еф. 4:1; Фил. 1:7; Филим. 1). Очигледно је и у најтежим тренуцима сачувао љубав према Јехови. За њега је он био „Бог сваке утехе“, који га је тешио у невољи и зато се ослањао на њега (2. Кор. 1:3, 4). Како се можемо угледати на Павла и сачувати снажну љубав према Јехови?

Покажимо љубав према Јехови (Видети 10. одломак)

10. Како можемо сачувати снажну љубав према Јехови?

10 Павле је истакао како можемо да сачувамо снажну љубав према Јехови. Наиме, он је рекао: „Непрестано се молите“ и „Устрајте у молитви“ (1. Сол. 5:17; Римљ. 12:12). Молитва је темељ доброг односа с Јеховом (Пс. 86:3). Зашто? Када издвајамо време да бисмо у молитви изразили своје најдубље мисли и осећања, то нас зближава с нашим небеским Оцем „који слуша молитве“ (Пс. 65:2). Такође, када видимо како нам он услишава молитве, наша љубав према њему је све јача. Тада смо још сигурнији да је он „близу свих који га призивају“ (Пс. 145:18). Такво уверење у Јеховину љубав и подршку помоћи ће нам да се изборимо с будућим испитима вере.

ЉУБАВ ПРЕМА БИБЛИЈСКОЈ ИСТИНИ

11, 12. Како можемо да продубимо љубав према библијској истини?

11 Као прави хришћани, ми волимо и ценимо истину, а она се налази у Божјој Речи. Исус је у молитви свом Оцу рекао: „Твоја реч је истина“ (Јов. 17:17). Зато да бисмо могли да волимо истину из Божје Речи, морамо добро да је упознамо (Кол. 1:10). Међутим, само знање није довољно, већ треба да радимо и оно о чему је говорио писац 119. псалма. (Прочитати Псалам 119:97-100.) Наиме, треба да издвајамо време да током дана дубоко размишљамо о библијским стиховима. Наша љубав према библијској истини ће расти када дубоко размишљамо о томе како нам Библија помаже у животу.

12 Псалмиста је такође рекао: „Како годе непцу моме речи твоје, више него мед устима мојим!“  (Пс. 119:103). Слично томе, публикације темељене на Библији, које добијамо од Божје организације, за нас су попут укусне хране. Када је реч о храни коју волимо, сигурно уживамо у сваком залогају. Исто тако треба да буде и са узимањем духовне хране. Наиме, потребно је да натенане проучавамо како бисмо уживали у свакој мисли. Тако ће нам бити лакше да запамтимо „угодне речи“ истине и да их преносимо другима (Проп. 12:10).

13. (а) Шта је Јеремији помогло да продубљује љубав према Божјој Речи? (б) Како је љубав према Божјој Речи утицала на Јеремију?

13 Још један библијски писац који је волео истину из Божје Речи био је пророк Јеремија. Он је написао: „Кад су ми дошле твоје речи, ја сам их гутао, и твоја реч ме је обрадовала и развеселила ми срце, јер ја твоје име носим, Јехова, Боже над војскама“ (Јер. 15:16). Јеремија је, симболично говорећи, гутао Божје драгоцене речи и дубоко размишљао о њима. Тако је у њему расла љубав према Божјој Речи. До чега је то водило? То га је навело да цени то што је могао да носи Божје име и да другима објављује његову поруку. Да ли и нас љубав према библијској истини покреће да ценимо то што носимо Божје име и објављујемо поруку о његовом Краљевству у овим последњим данима?

Покажимо љубав према библијској истини (Видети 14. одломак)

14. Како још можемо продубити љубав према библијској истини?

14 Шта још може да продуби нашу љубав према истини из Божје Речи? То што редовно идемо на скупштинске састанке. Седмично проучавање Библије помоћу Стражарске куле јесте главни начин на који нас Јехова поучава. Да бисмо добро разумели тему која се осматра, неопходно је да се сваки пут добро припремимо. Један начин на који то можемо урадити јесте да прочитамо све наведене библијске стихове. У данашње време, Стражарску кулу можемо читати или преузети у електронском формату. Овај часопис је доступан на многим језицима на нашем сајту  jw.org или у апликацији JW Library. Неки формати нам омогућавају да лако пронађемо и читамо библијске стихове. Међутим, како год да припремамо чланак, важно је да пажљиво прочитамо наведене стихове и да размишљамо о њима. На тај начин ћемо продубити љубав према библијској истини. (Прочитати Псалам 1:2.)

ЉУБАВ ПРЕМА БРАЋИ И СЕСТРАМА

15, 16. (а) Коју заповест налазимо у Јовану 13:34, 35? (б) Како је наша љубав према Богу и Библији повезана с љубављу према браћи?

15 Током своје последње ноћи на земљи, Исус је својим ученицима рекао: „Нову вам заповест дајем: Волите један другога. Као што сам ја волео вас, тако и ви волите један другога. По томе ће сви знати да сте моји ученици, ако будете волели један другога“ (Јов. 13:34, 35).

16 Љубав коју имамо према браћи и сестрама повезана је с љубављу коју имамо према Јехови. У ствари, једно без другог не може. О томе је апостол Јован написао: „Ко не воли свог брата, кога види, не може волети Бога, кога не види“ (1. Јов. 4:20). А како је љубав према Библији повезана с љубављу према Јехови и браћи? Ако волимо оно што читамо у Библији, онда ћемо бити мотивисани да будемо послушни заповести да волимо Бога и браћу (1. Петр. 1:22; 1. Јов. 4:21).

Покажимо љубав према браћи и сестрама (Видети 17. одломак)

17. На које начине можемо показати љубав?

17 Прочитати 1. Солуњанима 4:9, 10. На које практичне начине можемо показати љубав према браћи у својој скупштини? Можда је старијем брату или сестри потребан превоз да би дошли на састанке. Сестри која је удовица можда је потребна помоћ око радова у кући (Јак. 1:27). Надаље, браћи и сестрама који су обесхрабрени, депресивни или се суочавају с неким другим проблемима, потребни су наша пажња, охрабрење и утеха (Посл. 12:25; Кол. 4:11). Када речима и делима чинимо добро „својој браћи у вери“, тада показујемо да их волимо (Гал. 6:10).

18. Шта ће нам помоћи да решимо размирице с браћом?

18 Библија је прорекла да ће у „последњим данима“ овог злог света владати дух себичности и похлепе (2. Тим. 3:1, 2). Зато се као прави хришћани морамо напрезати како бисмо ојачали своју љубав према Богу, Библији и суверницима. Тачно је да ћемо понекад имати размирице с браћом. Међутим, пошто волимо једни друге, настојаћемо да их решимо у духу љубави (Еф. 4:32; Кол. 3:14). Зато не дозволимо да нам љубав охладни. Уместо тога, наставимо да продубљујемо љубав према Јехови, његовој Речи и суверницима.