Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  мај 2016.

Искористимо све што нам Јехова пружа у духовном смислу

Искористимо све што нам Јехова пружа у духовном смислу

„Ја, Јехова, ја сам твој Бог, који те учи за твоје добро“ (ИС. 48:17)

ПЕСМЕ: 117, 114

1, 2. (а) Како Јеховини сведоци гледају на Библију? (б) Који је твој омиљени део Библије?

ЈЕХОВИНИ СВЕДОЦИ воле да читају Библију јер им она пружа поуздане савете и помаже им да нађу утеху и наду (Римљ. 15:4). Библија за њих није обична књига, већ сматрају да је она заиста Божја Реч (1. Сол. 2:13).

2 Нема сумње да свако од нас има свој омиљени део Библије. Неки посебно уживају у јеванђељима зато што много тога могу сазнати о Јеховиној личности док читају о животу његовог Сина (Јов. 14:9). Други воле библијске књиге које садрже пророчанства, попут Откривења, које говори о ономе „што ће се ускоро догодити“ (Откр. 1:1). Многи су нашли утеху у Псалмима, или неки практичан савет у Пословицама. Библија је заиста књига за свакога.

3, 4. (а) Како гледамо на наше публикације? (б) Коме су намењене неке наше публикације?

3 Као што волимо да читамо Библију, тако волимо да читамо и наше публикације. На пример, ми ценимо духовну храну коју добијамо у облику књига, брошура, часописа и друге литературе. Знамо да нам духовна храна коју добијамо од Јехове помаже да будемо  духовно будни, добро збринути у духовном погледу и „здрави у вери“ (Титу 2:2).

4 Поред публикација које су намењене Сведоцима уопште, постоје и друге библијске публикације које су посебно намењене одређеним групама, на пример младима или њиховим родитељима. Неке од публикација које имамо у штампаном облику или на нашем веб-сајту намењене су особама које нису Јеховини сведоци. Такво обиље духовне хране подсећа нас на то да је Јехова испунио своје обећање и да је за све људе припремио „гозбу од најбољих јела“ (Ис. 25:6).

5. Шта Јехова веома цени?

5 Већина нас би волела да има више времена за читање Библије и наших публикација. Можемо бити сигурни да Јехова веома цени то што се трудимо да мудро користимо своје време, то јест да редовно читамо и проучавамо Библију (Еф. 5:15, 16). Међутим, можда нам не полази за руком да прочитамо све публикације које добијемо. Ипак, морамо бити свесни једне прикривене опасности. О чему је реч?

6. Какво размишљање може бити опасно за нас?

6 Уколико претпостављамо да се одређени материјал не односи на нас, могло би се десити да пропустимо нешто што би нам у духовном смислу било корисно. На пример, можда нам се чини да неки део Библије нема неке везе са ситуацијом у којој се ми налазимо. Или пак мислимо да је одређена публикација првенствено намењена неком другом. Ако такве информације само летимично погледамо или чак прескочимо, може нам се десити да себе лишимо нечега веома корисног. Да не бисмо упали у ту замку, имајмо на уму да све те информације долазе од Јехове. Он је преко пророка Исаије рекао: „Ја, Јехова, ја сам твој Бог, који те учи за твоје добро“ (Ис. 48:17). У овом чланку ће бити речи о три корака који ће нам помоћи да имамо што више користи од читања свих делова Библије. Поред тога, говориће се и о великом избору духовне хране коју имамо.

ПРЕДЛОЗИ ЗА КВАЛИТЕТНИЈЕ ЧИТАЊЕ БИБЛИЈЕ

7. Зашто треба да читамо Библију отвореног ума?

7 Читај отвореног ума. У Библији стоји: „Све је Писмо надахнуто од Бога и корисно“ (2. Тим. 3:16). Ипак, чињеница је да су неки делови Библије били написани, то јест намењени некој одређеној особи или групи људи. Зато би требало да се трудимо да је читамо отвореног ума. „Када читам Библију, покушавам да задржим на уму да се из једног одломка може научити више ствари. Зато се трудим да у ономе што читам пронађем и поуке које нису толико очигледне“, каже један брат. Према томе, било би добро да се пре читања Божје Речи помолимо Јехови да нам помогне да то радимо отвореног ума и да нам да мудрост да препознамо оно чему жели да нас поучи (Језд. 7:10; прочитати Јаковљеву 1:5).

Да ли дајеш све од себе да твоје читање Библије буде што квалитетније? (Видети 7. одломак)

8, 9. (а) Која питања можемо себи постављати док читамо Библију? (б) Шта нам библијски услови за старешине говоре о Јехови?

8 Постављај себи нека питања. Када прочитамо један одломак из Библије, застанимо како бисмо поставили себи питања попут ових: „Шта ми то говори о Јехови? Како то што сам сазнао могу применити у свом животу? Како то могу искористити  да бих помогао другима?“ Када размишљамо о овим питањима, сигурно ћемо имати још више користи од читања Библије. На пример, размислимо о библијским условима за старешине. (Прочитати 1. Тимотеју 3:2-7.) Будући да већина нас не служи у том својству, на први поглед бисмо могли закључити да се ови стихови не односе на нас. Међутим, уколико узмемо у обзир неке могуће одговоре на следећа питања, видећемо да сви можемо много тога научити из наведених услова.

9 Шта ми то говори о Јехови? То што је Јехова дао читав низ услова за старешине говори нам да он много очекује од својих наименованих слугу. Он од њих тражи да буду добар пример стаду и сматра их одговорнима за то како се опходе према члановима скупштине, коју је „купио крвљу свог Сина“ (Дела 20:28). Јехова жели да се осећамо сигурно под окриљем наименованих пастира који служе под Христовим вођством (Ис. 32:1, 2). Гледано из тог угла, библијски услови за старешине нас подсећају на то колико Јехова искрено брине о нама.

10, 11. (а) Како у свом животу можемо применити оно што Библија каже о условима за старешине? (б) Како те информације можемо користити да бисмо помогли другима?

10 Како ове информације могу применити у свом животу? С времена на време, требало би да се наименована браћа у светлу тих библијских услова преиспитају како би утврдили да ли би се у нечему могли поправити. Браћа која желе да служе као надгледници треба да обрате нарочиту пажњу на ове услове пошто би требало да им удовољавају најбоље што могу (1. Тим. 3:1). Заправо, сви ми можемо много тога научити из тих услова. На пример, Јехова од свакога од нас очекује да буде разуман и разборит (Фил. 4:5; 1. Петр. 4:7). Пошто старешине настоје да буду „пример стаду“, ми можемо много тога научити од њих и можемо опонашати њихову веру (1. Петр. 5:3; Јевр. 13:7).

11 Како ове информације могу користити да помогнем другима? Користећи стихове у којима су наведени услови за старешине, можемо помоћи заинтересованим особама или онима који проучавају Библију с нама да разумеју разлику  између старешина и свештенства хришћанских цркава. Ти услови нам такође могу помоћи да се подсетимо на то колико старешине у нашој скупштини вредно раде. Размишљање о томе колико се они несебично дају за нас продубиће наше поштовање према њима (1. Сол. 5:12). Уколико се трудимо да им покажемо поштовање, они ће своју службу обављати с више радости (Јевр. 13:17).

12, 13. (а) Које информације бисмо могли да потражимо помоћу средстава за истраживање? (б) Наведи пример како нам додатне информације могу помоћи да извучемо поуке које су мање очигледне.

12 Истражуј. Користећи средства за истраживање која су нам на располагању, могли бисмо да потражимо следеће информације:

  • Ко је написао овај део Библије?

  • Где је и када ово било написано?

  • Који значајни догађаји су се одигравали за време писања овог дела Библије?

Додатне информације до којих можемо доћи на овај начин могу нам помоћи да извучемо поуке које су мање очигледне.

13 На пример, размотримо стихове из Језекиља 14:13, 14, у којима стоји следеће: „Ако ми нека земља згреши тако што ми буде неверна, подигнућу своју руку на њу и уништићу њене залихе хлеба, пустићу на њу глад и истребићу из ње и људе и стоку. ’Кад би се у њој нашли ова три човека — Ноје, Данило и Јов — они би због праведности своје душу своју избавили‘, говори Суверени Господ Јехова.“ Ако истражимо ове стихове, сазнаћемо да је овај део књиге пророка Језекиља написан око 612. пре н. е. Премда су Ноје и Јов већ неколико стотина година били мртви, Бог се сећао њихове верности. С друге стране, Данило је у то време био жив. У ствари, можда је имао око 20 година када је Јехова рекао да је он праведан попут Ноја и Јова. Шта учимо из тога? Јехова запажа и цени беспрекорност свих својих верних слугу, укључујући и младе (Пс. 148:12-14).

ОБИЉЕ ЛИТЕРАТУРЕ

14. Која је првенствена сврха материјала намењеног младима и како свима нама он може бити од помоћи? (Видети слику на почетку чланка.)

14 Баш као што нам читање свих делова Библије може бити од користи, тако нам у великој мери може користити и обиље духовне хране. Размотримо неколико примера. Материјал за младе. У протеклих неколико година припремљено је доста материјала за младе. [1] Нешто од тога треба да помогне младима да се изборе са притисцима у школи или са изазовима адолесценције. Како тај материјал може помоћи свима нама? Када га читамо, подсећамо се на то с чиме се наши млади суочавају. Захваљујући томе, биће нам лакше да им помогнемо и да их охрабримо.

15. Зашто и одрасли треба да читају материјал за младе?

15 Многи проблеми о којима се говори у публикацијама за младе погађају све нас. Сви ми морамо да бранимо своју веру, контролишемо емоције, да се изборимо с притиском вршњака, као и да избегавамо лоше друштво и штетну забаву. Наведене теме, и још многе друге, обрађене су у материјалу за тинејџере. Одраслима не треба да буде испод части да читају публикације које су намењене младима. Иако је овај материјал осмишљен тако да се допадне младима, све те информације  могу свима нама бити од помоћи, будући да се темеље на библијским начелима која никада не застаревају.

16. У чему још наше публикације помажу младима?

16 Осим што младима помажу да се изборе са проблемима, наше публикације им помажу и да духовно напредују, као и да се приближе Богу. (Прочитати Проповедника 12:1, 13.) Међутим, и одрасли могу наћи нешто за себе у тим публикацијама. На пример, у издању Пробудите се! од априла 2009, налази се чланак „Млади питају... Како да ми читање Библије буде занимљивије?“, у ком се налазе бројни предлози, као и оквир који се може изрезати и држати у Библији као подсетник. Да ли је овај чланак био користан и за одрасле? „Одувек сам имала проблема са читањем Библије“, написала је једна супруга и мајка. „Озбиљно сам схватила предлоге у овом чланку, изрезала сам оквир и он ми је заиста од велике помоћи. Сада једва чекам да читам Библију. Увидела сам колико су све библијске књиге међусобно складно повезане и испреплетене, попут прелепе таписерије. Читање Библије је за мене постало право уживање.“

17, 18. Наведи пример како нам читање материјала намењеног јавности може користити.

17 Материјал за јавност. Од 2008. године часопис Стражарска кула има издање за проучавање, које је првенствено намењено Јеховиним сведоцима. Поред тог издања, на располагању нам је и издање за јавност, које нам такође може бити од велике помоћи. Да то илуструјемо једним примером. Замислимо да је у Дворану Краљевства дошао неко кога смо позвали на наш састанак. Нема сумње да бисмо били срећни због тога. Током јавног предавања вероватно бисмо размишљали о тој особи. Заправо, покушавали бисмо да се поистоветимо с њом да бисмо разумели како предавање делује на њу. Такво размишљање би нам помогло да обновимо цењење за информације које већ знамо.

18 Нешто слично можемо доживети и док читамо материјал намењен јавности. На пример, у издању Стражарске куле за јавност чланци су написани тако да их могу разумети и они који нису Јеховини сведоци. Исто важи и за многе друге чланке који су објављени на нашем веб-сајту, као што су чланци у делу „Питања и одговори“ и „Уобичајена питања“. Те информације продубљују наше цењење за оно што нам је већ познато. Оне нам такође могу помоћи да у служби проповедања наша веровања објаснимо на неки нов начин. Часопис Пробудите се! редовно јача нашу веру да Бог постоји и помаже нам да научимо како да заступамо своја уверења. (Прочитати 1. Петрову 3:15.)

19. Како можемо Јехови показати захвалност за све што нам пружа у духовном смислу?

19 Јехова нам даје обиље духовне хране како бисмо задовољили наше духовне потребе (Мат. 5:3). Користимо и надаље све што нам је на располагању да јачамо нашу духовност јер ћемо на тај начин показати захвалност Јехови, који нас учи за наше добро (Ис. 48:17).

^ [1] (14. одломак) Тај материјал обухвата 1. и 2. том књиге Млади питају — практични одговори на њихова питања, као и информације из рубрике „Млади питају“, која се сада објављује искључиво на нашем сајту.