„Идите и стварајте ученике од људи из свих народа, крстећи их [...] учећи их да се држе свега што сам вам заповедио“ (МАТ. 28:19, 20)

ПЕСМЕ: 141, 97

1, 2. Која се питања јављају што се тиче Исусових речи забележених у Матеју 24:14?

БИЛО да се људима допада то што проповедамо или им баш смета, огромна већина њих ће се сложити с тим да су Јеховини сведоци познати управо по тој активности. Можда смо у служби проповедања чак и наишли на људе који су нам рекли да, иако се не слажу с нашим веровањима, цене то што радимо. Као што знамо, Исус је прорекао да ће се добра вест о Божјем Краљевству проповедати по целом свету (Мат. 24:14). Али на основу чега можемо рећи да то што радимо заиста представља испуњење Исусовог пророчанства? Да ли је арогантно с наше стране то што сматрамо да управо ми поступамо у складу са Исусовим речима?

2 Многе верске заједнице би за себе рекле да проповедају јеванђеље, то јест добру вест. Међутим, њихово проповедање се често своди на проповеди које се износе у цркви, на телевизији, интернету или преко неких других медија, или пак на спонтане разговоре у којима верници причају другима о ономе што  су сазнали о Исусу. Неки сматрају да су њихове добротворне акције, пружање медицинске помоћи и отварање неких школа начин на који шире јеванђеље. Али да ли је то оно што је Исус заповедио својим ученицима да чине?

3. Према речима из Матеја 28:19, 20, које четири ствари се очекују од Исусових ученика?

3 Да ли је требало да Исусови ученици једноставно чекају да људи дођу код њих? Наравно да није. Исус се након свог ускрсења обратио стотинама својих ученика и рекао им: „Идите и стварајте ученике од људи из свих народа, крстећи их [...] учећи их да се држе свега што сам вам заповедио“ (Мат. 28:19, 20). Дакле, треба урадити четири ствари. Морамо стварати ученике, крстити их и учити их, али пре тога морамо отићи код људи, јер је Исус рекао: „Идите.“ Један врсни познавалац Библије је у вези са овим изразом рекао: „То је задатак за сваког верника, било да то значи да треба да пређе улицу или океан“ (Мат. 10:7; Лука 10:3).

4. На шта је Исус указао рекавши својим ученицима да ће их учинити „рибарима људи“?

4 Шта је Исус очекивао од својих ученика? Да ли је желео да свако проповеда за себе или је желео да то организовано чине? Будући да једна особа не може доћи до људи „из свих народа“, јасно је да Исусови ученици морају бити добро организовани да би обавили то дело. Исус је управо на то указао када је рекао својим ученицима да ће их учинити „рибарима људи“. (Прочитати Матеја 4:18-22.) Он очигледно није говорио о једном рибару који баца удицу и доконо чека да нека риба загризе мамац, већ је говорио о рибарењу које подразумева коришћење рибарских мрежа, а за тако тежак посао је потребна добра сарадња више људи (Лука 5:1-11).

5. На која четири питања треба да одговоримо и зашто?

5 Да бисмо сазнали ко у данашње време проповеда добру вест у складу са Исусовим пророчанством, треба да одговоримо на следећа четири питања:

  • Шта треба проповедати?

  • Из којих мотива?

  • На које начине?

  • У ком обиму и колико дуго?

Одговори на ова питања увериће нас у то да је оно што радимо заиста у складу са Исусовом заповешћу и подстаћи ће нас да и даље верно учествујемо у том делу (1. Тим. 4:16).

ШТА ТРЕБА ПРОПОВЕДАТИ?

6. Зашто са сигурношћу можемо рећи да Јеховини сведоци проповедају поруку коју је Исус проповедао?

6 Прочитати Луку 4:43Исус је проповедао „добру вест о Божјем краљевству“ и од својих ученика очекује да то исто чине. Ко проповеда добру вест људима „из свих народа“? Одговор је очигледан — само Јеховини сведоци. Ту чињеницу признају чак и неки који нас не воле. На пример, један свештеник је рекао једном Сведоку да је као мисионар био у многим земљама и да је у свакој од њих питао Сведоке шта они у ствари проповедају. Шта су му одговорили? Свештеник је рекао: „Сви су били толико глупи да су ми дали исти одговор: ’Добру вест о Божјем Краљевству.‘“ Тај његов коментар није доказ да су ти Сведоци били „глупи“, већ да су уједињени као што прави хришћани и треба да буду (1. Кор. 1:10). Они су само преносили вест коју иначе  објављује Стражарска кула — гласник Јеховиног Краљевства. Тај часопис излази на 254 језика у скоро 59 милиона примерака сваког месеца, што га чини најтиражнијим часописом на свету.

7. Зашто можемо рећи да свештеници у хришћанским црквама не проповедају поруку коју је Исус проповедао?

7 Свештеници у хришћанским црквама не проповедају о Божјем Краљевству. Ако уопште и говоре о Божјем Краљевству, многи од њих кажу да је то неко осећање или стање у срцима људи (Лука 17:21). Они не чине ништа да помогну људима да схвате да је Божје Краљевство небеска власт у којој Исус Христ влада као Краљ, да ће једино оно решити све проблеме човечанства и да ће ускоро одстранити све зло са земље (Откр. 19:11-21). Углавном говоре о Исусу само у време Божића и Ускрса. Изгледа да не знају шта ће све Исус учинити као Краљ Божјег Краљевства. Будући да су изгубили из вида коју поруку треба да проповедају људима, да ли треба да нас чуди што су заборавили из којих мотива то треба да раде?

ИЗ КОЈИХ МОТИВА ТРЕБА ПРОПОВЕДАТИ?

8. Шта не би смео бити мотив за проповедање добре вести?

8 Из којих мотива ми проповедамо добру вест? Мотив свакако није сакупљање новца и изградња импресивних здања. Исус је рекао својим ученицима: „Бесплатно сте добили, бесплатно и дајте“ (Мат. 10:8). Божја Реч не сме бити нешто на чему се зарађује (2. Кор. 2:17). Они који проповедају добру вест не треба да очекују да за то буду плаћени. (Прочитати Дела апостолска 20:33-35.) Иако су те Исусове речи сасвим јасне, већина цркава је заокупљена сакупљањем новца којим одржавају своја здања и плаћају свештенство и друге запослене. У многим случајевима, водећи људи у хришћанским црквама згрнули су себи велико богатство (Откр. 17:4, 5).

9. Како Јеховини сведоци показују да из исправних мотива проповедају добру вест?

9 Шта се у том погледу може рећи за Јеховине сведоке? Њихово дело се подупире добровољним прилозима (2. Кор. 9:7). Од оних који долазе на њихове састанке или конгресе не тражи се да дају прилоге. Јеховини сведоци су само прошле године провели скоро две милијарде сати у проповедању добре вести и сваког месеца су водили више од девет милиона бесплатних библијских курсева. И не само што нису плаћени за оно што раде већ и спремно троше свој новац да би у томе учествовали. Говорећи о делу које обављају Јеховини сведоци, један професор је рекао: „Њихов главни циљ је проповедање и поучавање [...] Они немају свештенство, што у великој мери смањује трошкове.“ Из којих мотива ми онда проповедамо? Једноставно речено, ми проповедамо зато што волимо Јехову и своје ближње, а не зато што смо на то приморани. Таква спремност је проречена у Псалму 110:3. (Прочитати.)

НА КОЈЕ НАЧИНЕ ТРЕБА ПРОПОВЕДАТИ?

Ми проповедамо свуда и на сваком месту (Видети 10. одломак)

10. Како су Исус и његови ученици проповедали добру вест?

10 Како су Исус и његови ученици проповедали добру вест? Одлазили су код људи где год су их могли наћи — на јавним местима и у њиховим домовима. Ишли су од куће до куће тражећи оне који ће хтети  да прихвате добру вест (Мат. 10:11; Лука 8:1; Дела 5:42; 20:20). Таквим систематским приступом могли су стићи до свих људи.

11, 12. Која разлика постоји између хришћанских цркава и Јеховиних сведока када је реч о проповедању добре вести?

11 Да ли хришћанске цркве проповедају добру вест онако како је то Исус радио? Обично имају плаћено свештенство које држи проповеди. Уместо да стварају нове ученике, верске вође се више труде да задрже чланове које већ имају. Понекад неки свештеници покушавају да подстакну вернике да на неки начин проповедају. На пример, почетком 2001. године, папа Јован Павле II је у једном писму рекао да чланови цркве треба да проповедају јеванђеље и то са истом ревношћу као и апостол Павле, који је рекао: „Тешко мени ако не објављујем добру вест!“ Папа је затим рекао да дело проповедања треба да обављају сви чланови цркве, а не само неколицина изабраних. Али веома мало верника се одазвало на овај позив.

12 Шта се може рећи за Јеховине сведоке? Једино они проповедају да је Исус почео да влада као Краљ 1914. године. У складу са Исусовом заповешћу, служба проповедања заузима важно место у њиховом животу (Мар. 13:10). У једној књизи пише следеће: „За Јеховине сведоке нема ничег важнијег од проповедања“ (Pillars of Faith— American Congregations and Their Partners). Осврнувши се на коментар једног Сведока, ауторка је написала: „Кад наиђу на људе који су гладни, усамљени или болесни, труде се да им помогну [...] али никада не губе из вида да је њихов главни задатак да пренесу људима вест о предстојећем крају света и о томе да је неопходно да нешто предузму како би се спасли.“ Јеховини сведоци и даље преносе ту вест онако како су то радили Исус и његови ученици.

У КОМ ОБИМУ И КОЛИКО ДУГО ТРЕБА ПРОПОВЕДАТИ?

13. У ком обиму треба да се проповеда добра вест?

13 Исус је рекао да ће његови следбеници проповедати добру вест „по целом свету“ (Мат. 24:14). Треба да стварају ученике „од људи из свих народа“ (Мат. 28:19, 20). То значи да ће проповедање добре вести бити глобалног карактера.

14, 15. Шта доказује да оно што раде Јеховини сведоци представља испуњење Исусовог пророчанства што се тиче обима проповедања? (Видети слику на почетку чланка.)

14 Погледајмо неке чињенице које говоре у прилог томе да оно што раде Јеховини сведоци заиста представља испуњење Исусовог пророчанства што се тиче обима проповедања. У Сједињеним Државама има отприлике 600 000 свештеника у разним хришћанским црквама, а Јеховиних сведока има око 1 200 000. Широм света Католичка црква има нешто више  од 400 000 свештеника, а Јеховиних сведока има више од осам милиона у 240 земаља и територија. Дакле, нема сумње да Јеховини сведоци проповедају добру вест по целом свету, на славу и част Јехови (Пс. 34:1; 51:15).

15 Ми као Јеховини сведоци желимо да са добром вешћу стигнемо до што више људи пре него што овај свет дође своме крају. Зато преводимо и објављујемо библијску литературу, коју бесплатно делимо људима. То обухвата милионе књига, часописа, трактата и позивница за конгресе и Спомен-свечаност на више од 700 језика. Слободно можемо рећи да смо у том погледу јединствени у свету. Свето писмо — превод Нови свет штампано је у више од 200 милиона примерака на око 130 језика. Само прошле године одштампали смо отприлике четири и по милијарде примерака библијске литературе. На нашем званичном сајту могу се наћи информације на више од 750 језика. Може ли се рећи да иједна друга верска заједница ради тако нешто?

16. На основу чега знамо да Јеховини сведоци имају Божји свети дух?

16 Докле ће се проповедати? Исус је рекао да ће се проповедати све док не дође крај овог света. Да ли припадници неке друге верске заједнице објављују добру вест током ових последњих дана? Неки од њих можда кажу да имају свети дух, али да дело проповедања обављамо ми. Али зар није чињеница да у делу проповедања могу истрајати само они који имају Божји свети дух? (Дела 1:8; 1. Петр. 4:14). Неке верске заједнице с времена на време покушавају да раде оно што раде Јеховини сведоци, али им то обично не полази за руком. Неки проводе одређено време у некој врсти мисионарске службе, а затим се враћају свакодневном животу. Други чак иду од врата до врата, али не проповедају добру вест о Божјем Краљевству. Дакле, не може се рећи да они обављају дело које је Исус започео.

КО ДАНАС ЗАИСТА ПРОПОВЕДА ДОБРУ ВЕСТ?

17, 18. (а) Зашто чисте савести можемо рећи да добру вест о Божјем Краљевству данас проповедају Јеховини сведоци? (б) Захваљујући чему можемо наставити са својом службом?

17 Ко данас заиста проповеда добру вест о Божјем Краљевству? Чисте савести можемо рећи да су то Јеховини сведоци. Зашто смо толико сигурни у то? Зато што проповедамо исто што је и Исус проповедао, добру вест о Божјем Краљевству. Одлазимо код људи, као што је то Исус радио. То чинимо из исправних мотива, а то су љубав према Јехови и ближњима. То дело обављамо у највећем могућем обиму будући да проповедамо људима из свих народа и језика. И наставићемо да то чинимо све док не дође крај.

18 Заиста је невероватно то што Божји народ постиже у овом значајном времену у коме живимо. Али захваљујући чему је све то могуће? Апостол Павле је дао одговор на то питање у посланици Филипљанима: „Бог, зато што то хоће, делује у вама да бисте и желели и поступали“ (Фил. 2:13). Нека нам наш небески Отац Јехова и даље даје снагу која нам је неопходна да учинимо све што можемо како бисмо потпуно извршили своју службу (2. Тим. 4:5).