„Ко од вас, кад жели да гради кулу, најпре не седне и прорачуна трошак да види да ли има чиме да је доврши?“ (ЛУКА 14:28)

ПЕСМЕ: 120, 64

Овај и следећи чланак намењени су младима који размишљају о крштењу

1, 2. (а) Чему се сви веома радујемо? (б) Како родитељи и старешине могу помоћи младима да разумеју шта значи бити Христов ученик?

„ЗНАМ те одмалена“, рекао је један старешина дванаестогодишњем Кристоферу. „Драго ми је што желиш да се крстиш. Али хтео бих да те питам: ’Зашто то желиш?‘“ Овакво питање је сасвим на месту. Наравно, сви се веома радујемо због тога што се хиљаде младих широм света крштава сваке године (Проп. 12:1). Међутим, старешине и родитељи тих младих желе да се увере да је то одлука коју су они сами донели. Такође желе да буду сигурни да су они добро разумели колико је крштење озбиљан корак.

 2 Божја Реч показује да предањем Богу и крштењем ми такорећи започињемо један нови живот. Можемо очекивати многе благослове од Јехове, али и Сатанино противљење (Посл. 10:22; 1. Петр. 5:8). Због тога се родитељи труде да помогну својој деци да „прорачунају трошак“, то јест да разумеју шта значи бити Христов ученик. А младима чији родитељи нису Сведоци у томе радо помажу скупштинске старешине. (Прочитати Луку 14:27-30.) Као што је добро планирање неопходно да би се нека грађевина успешно довршила, тако је потребно и да се особа унапред припреми за то да верно служи Јехови „до краја“ (Мат. 24:13). Погледајмо сада шта може помоћи младима да буду одлучни да служе Јехови целог живота.

3. (а) Шта из Исусових и Петрових речи сазнајемо о крштењу? (Мат. 28:19, 20; 1. Петр. 3:21). (б) Која ћемо питања осмотрити и у чему ти она могу помоћи?

3 Ако си млада особа која размишља о крштењу, то је за сваку похвалу. Заиста је велика част бити крштен Јеховин сведок. Штавише, крштење је захтев за све хришћане и оно је неопходно да бисмо били спасени (Мат. 28:19, 20; 1. Петр. 3:21). Својим крштењем показујемо да смо обећали Јехови да ћемо му заувек служити. Сигурно не желиш да олако гледаш на то обећање и зато је важно да будеш спреман на тај корак. Да би видео да ли си спреман за крштење, размисли о следећим питањима: (1) Да ли сам довољно зрео да бих се крстио? (2) Зашто желим да се крстим? (3) Да ли разумем шта значи предати се Јехови? Осмотримо свако од ових питања.

ДА ЛИ СИ ДОВОЉНО ЗРЕО?

4, 5. (а) Како знамо да крштење није само за одрасле особе? (б) Шта значи бити зрео хришћанин?

4 Библија не каже да је крштење само за одрасле особе или, у најмању руку, за особе које су пунолетне. У Пословицама 20:11  пише: „И дете делима својим показује да ли ће дело његово бити чисто и право.“ Чак и веома младе особе могу разумети шта је исправно и шта значи бити предан свом Створитељу. Зато је сасвим на месту да се неко ко је млад крсти, ако показује да је зрео и ако се предао Јехови (Посл. 20:7).

5 Шта значи бити зрео? Зрелост не долази обавезно с годинама и физичким развојем. Из Библије сазнајемо да је зрела особа она којој је „моћ запажања искуством увежбана за разликовање добра од зла“ (Јевр. 5:14). Дакле, зрео хришћанин зна шта је исправно у Јеховиним очима и одлучан је да тако и поступа. Зато га није лако наговорити да чини оно што је погрешно. Такође не мора увек неко да му говори шта треба да ради. Млада особа која се крсти чиниће оно што је исправно у Јеховиним очима чак и када је не виде родитељи и друге одрасле особе. (Упоредити с Филипљанима 2:12.)

6, 7. (а) С којим се изазовима Данило суочио док је био у Вавилону? (б) Како је Данило показао зрелост?

6 Да ли млади заиста могу бити тако зрели? Осмотримо пример Данила. Он је вероватно био у раним тинејџерским годинама када је одвојен од својих родитеља и одведен у Вавилон као роб. Изненада се нашао међу народом који је имао потпуно другачије гледиште о томе шта је исправно, а шта неисправно. Осим тога, Данило се суочио с још једним изазовом — изгледа да су му се у Вавилону пружиле прилике које вероватно никада не би имао у Израелу. Како то? Био је међу неколицином младића који су изабрани да служе на краљевом двору (Дан. 1:3-5, 13).

7 Како је све то утицало на младог Данила? Да ли је био очаран гламурозним сјајем Вавилона? Да ли је због утицаја околине његова вера ослабила и да ли је заборавио да је Божји слуга? Ни у ком случају! У Библији се каже да је Данило „у свом срцу одлучио да се неће онечистити“ било чиме што Јехова не одобрава (Дан. 1:8). Данило је показао изузетну зрелост!

Зрела млада особа се не понаша као Божји пријатељ у Дворани Краљевства, а као пријатељ света у школи (Видети 8. одломак)

8. Шта учимо из Даниловог примера?

8 Шта учимо из Даниловог примера? Зрела особа је чврста у вери. Она није попут камелеона који мења боје како би се стопио са околином. На пример, неко би могао да се понаша као Божји пријатељ у Дворани Краљевства, а као пријатељ света у школи. Међутим, зрела особа то неће чинити. Она неће дозволити да је било шта пољуља, већ ће остати верна Јехови, чак и када јој није лако. (Прочитати Ефешанима 4:14, 15.)

9, 10. (а) Зашто је добро да размислиш о томе како си реаговао на нека искушења? (б) Шта особа показује својим крштењем?

9 Наравно, нико од нас није савршен. Сви повремено грешимо, па тако и млади (Проп. 7:20). Међутим, ако желиш да се крстиш, питај се да ли си чврсто одлучио да се држиш Јеховиних мерила. Како то можеш проценити? Анализирај своје досадашње поступке. На пример, како си реаговао на искушења која си недавно имао? Да ли си показао да си разборит и да можеш да разликујеш добро од зла? Шта ако су ти  се, као и Данилу, у свету пружиле неке прилике, можда због неких талената које имаш? Да ли си успео да препознаш „шта је Јеховина воља“ кад си се нашао у таквом искушењу? (Еф. 5:17).

10 Због чега треба да се помоћу оваквих питања искрено преиспиташ? То ти може помоћи да разумеш колико је крштење озбиљан корак. Као што смо већ споменули, крштењем особа показује да је свечано обећала Јехови да ће га волети свим срцем и да ће му заувек служити (Мар. 12:30). Свако ко се крсти треба да буде одлучан да одржи то обећање. (Прочитати Проповедника 5:4, 5.)

ЗАШТО ЖЕЛИШ ДА СЕ КРСТИШ?

11, 12. (а) Шта треба да се питаш ако планираш да се крстиш? (б) Шта ти може помоћи да исправно гледаш на крштење?

11 У Библији се каже да ће Јеховин народ, укључујући и многе младе, служити Јехови спремно, то јест зато што то искрено жели (Пс. 110:3). Стога, ако планираш да се крстиш, питај се зашто то желиш. Такво самоиспитивање може бити посебно корисно ако су те родитељи одмалена поучавали о Јехови. Зашто то можемо рећи?

12 Вероватно су се током протеклих година крстиле многе особе које познајеш. Међу њима су можда и неки твоји вршњаци или чак твој рођени брат или сестра. Можда мислиш да и ти треба да се крстиш јер си дошао у одређене године или једноставно зато што се сви око тебе крштавају. Међутим, шта ће ти помоћи да на крштење гледаш онако како Јехова гледа? Размишљај о томе зашто је крштење толико важно. Неке разлоге ћемо осмотрити у овом и у наредном чланку.

13. Како можеш проценити зашто желиш да се крстиш?

13 Зашто желиш да се крстиш? Да ли је то зато што искрено желиш да служиш Јехови? Постоји неколико начина на које то можеш проценити. На пример, шта откривају твоје молитве? Размисли о следећем: „Колико се често молим? Да ли се молим за конкретне ствари?“ Одговори на та питања могу ти помоћи да видиш колико си заиста близак с Јеховом (Пс. 25:4). Када одговара на наше молитве, Јехова често користи своју Реч. Ако се трудиш да проучаваш Библију, тиме такође показујеш да желиш да будеш близак с Јеховом и да искрено желиш да му служиш (Ис. Нав. 1:8). Питај се: „Да ли редовно проучавам Библију? Да ли радо учествујем у породичном проучавању?“ Одговори на ова питања помоћи ће ти да процениш колико је искрена твоја жеља да се крстиш.

ШТА ЗНАЧИ ПРЕДАТИ СЕ БОГУ?

14. Која веза постоји између предања Богу и крштења?

14 Многи млади не разумеју најбоље како су предање Богу и крштење повезани. Неки чак кажу да су се предали Богу, али да нису спремни да се крсте. Али да ли је тако нешто уопште могуће? Ми предајемо свој живот Богу тако што му у једној молитви обећавамо  да ћемо му заувек бити одани. Својим крштењем заправо показујемо другима да смо се предали Богу у молитви. Због тога је важно да свако ко се крсти добро разуме шта значи предати се Богу.

15. Шта значи предати се Јехови?

15 Једноставно речено, када се предаш Јехови, ти од тада припадаш њему. Обећаваш му да ће ти његова воља бити најважнија у животу. (Прочитати Матеја 16:24.) Не треба да олако гледамо ни на једно обећање које дајемо, а камоли на обећање које дајемо Јехови Богу! (Мат. 5:33). Како можеш показати да си се одрекао себе и да припадаш само Јехови? (Римљ. 14:8).

16, 17. (а) Шта значи одрећи се себе? Наведи пример. (б) Шта ми у ствари кажемо Јехови тиме што му се предајемо?

16 Осмотримо један пример. Замисли да ти пријатељ поклони кола. Даје ти документа и каже: „Ауто је твој.“ Међутим, он затим додаје: „Али ја ћу задржати кључеве. И ја ћу га возити, а не ти.“ Како би гледао на тај „поклон“? Шта би мислио о тој особи?

17 Слично томе, када се неко предаје Јехови, он му каже: „Дајем ти свој живот. Од сада припадам теби.“ Јехова с правом очекује да се он држи тог обећања. Али шта ако у тајности почне да чини оно што није исправно, на пример да се забавља с неким ко није Сведок? Или шта ако прихвати посао због ког не може много да иде у службу проповедања и да редовно присуствује састанцима? Зар тада не би био попут особе која је за себе задржала кључеве од кола? Када се предајемо Јехови, ми му у ствари кажемо: „Мој живот од сада припада теби. Због тога ћу увек чинити оно што ти желиш, чак и онда када бих ја желео нешто друго.“ На тај начин показујемо да размишљамо попут Исуса, који је рекао: „Нисам сишао с неба да вршим своју вољу, него вољу онога који ме је послао“ (Јов. 6:38).

18, 19. (а) Који примери показују да крштење води до благослова? (б) Како ти гледаш на крштење?

18 Јасно је да је крштење озбиљан корак који не треба олако да схватимо. Велика је част бити предан и крштен Божји слуга. Млади који воле Јехову и који разумеју шта значи предати се њему не треба да оклевају да се крсте. Они сигурно неће ни на трен зажалити због своје одлуке. „Волим Јехову и знам да ми ништа не би донело толико радости као служење њему“, рекла је крштена тинејџерка по имену Роуз. „Ни у шта у животу нисам била толико сигурна као у своју одлуку да се крстим.“

19 А шта је било с Кристофером, ког смо споменули на почетку чланка? Да ли је била добра одлука то што се крстио са 12 година? Он је веома срећан што је донео такву одлуку. Са 17 година је постао општи пионир, са 18 је наименован за слугу помоћника, а данас служи у Бетелу. Он каже: „Драго ми је што сам одлучио да се крстим. Мој живот је испуњен јер служим Јехови као део његове организације.“ Ако желиш да се крстиш, како се можеш припремити за тај корак? У следећем чланку ће бити више речи о томе.