Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  март 2016.

Млади, како се можете припремити за крштење?

Млади, како се можете припремити за крштење?

„Боже мој, ја уживам у вршењу воље твоје“ (ПС. 40:8)

ПЕСМЕ: 51, 58

1, 2. (а) Зашто је крштење озбиљан корак? (б) Када треба да се крстиш?

АКО си млада особа, да ли планираш да се крстиш? Бити крштен Јеховин слуга је највећа част коју можеш имати. Међутим, као што смо видели у претходном чланку, крштење је озбиљан корак. Својим крштењем показујеш другима да си се предао Јехови, то јест да си му свечано обећао да ћеш му заувек служити и да ће ти његова воља бити најважнија у животу. Зато треба да се крстиш тек када си довољно зрео за тај корак, када то искрено желиш и када разумеш шта значи предати се Богу.

2 Шта ако ниси сигуран да ли је крштење за тебе? Или шта ако желиш да се крстиш, али ти родитељи кажу да сачекаш јер си премлад и немаш довољно искуства у животу? Немој се обесхрабрити. Ако искористиш то време да напредујеш, ускоро ћеш вероватно бити спреман за крштење. Можеш поставити себи неке циљеве: (1) Увери се у оно чему си поучен, (2) нека твоји поступци буду у складу са оним у шта верујеш и (3) продубљуј захвалност.

 УВЕРИ СЕ У ОНО ЧЕМУ СИ ПОУЧЕН

3, 4. Шта млади могу научити од Тимотеја?

3 Размисли о следећем: „Шта ме уверава да Бог постоји? Зашто верујем да је Библија Божја Реч? Зашто сам сигуран да је боље бити послушан Богу него живети по ниским моралним мерилима овог света?“ Сврха таквог самоиспитивања није да код тебе пробуди неке сумње. Напротив, оно ти може помоћи да послушаш савет апостола Павла: „Утврдите шта је Божја воља — шта је добро, угодно и савршено“ (Римљ. 12:2). Због чега је то потребно?

4 Осмотримо Тимотејев пример. Он је „од раног детињства“ добијао поуку од мајке и баке и зато је добро познавао свете списе. Па ипак, Тимотеј се сам уверио да је оно чему је поучен истина. Зато је Павле и могао да му каже: „Остани у ономе што си научио и у шта си се уверио“ (2. Тим. 3:14, 15). Према једном речнику, „уверити се“ значи „наћи потврду, сигуран доказ за што“. Тимотеј није постао хришћанин зато што су му мајка и бака рекле да то треба да уради, већ зато што је размишљао о ономе чему су га поучавале и уверио се да је то заиста тако. (Прочитати Римљанима 12:1.)

5, 6. Зашто је важно да научиш да служиш Богу „користећи свој разум“?

5 Како је с тобом? Можда одмалена знаш библијску истину. Ако је тако, зашто не би испитао разлоге због којих верујеш у одређена библијска учења? То ће ти ојачати веру. Такође ће ти помоћи да не урадиш нешто неисправно због притиска вршњака, утицаја овог света или чак због неких својих осећања.

6 Важно је да већ у младости научиш да служиш Богу „користећи свој разум“. Онда ће ти бити лакше да одговориш ако ти вршњаци поставе питања попут: „Како знаш да Бог постоји? Ако Бог воли људе, зашто дозвољава да пате? Како је могуће да Бог нема почетак?“ Ако си уверен у истину, таква питања те неће навести да сумњаш, већ ће те мотивисати да још дубље проучаваш Библију.

7-9. Како ти радни листови из рубрике „Шта Библија заиста научава?“ могу помоћи да ојачаш веру?

7 Марљиво проучавање Библије помоћи ће ти да одговориш на многа питања, одагнаш сваку сумњу и будеш још уверенији да је ово истина (Дела 17:11). На располагању ти стоји много тога што ти може помоћи, на пример брошура Порекло живота — пет питања која заслужују одговор и књига Постоји ли Створитељ којем је стало до тебе? Поред тога, многи млади воле радне листове из рубрике „Шта Библија заиста научава?“, која се налази на веб-сајту jw.org, у делу БИБЛИЈСКА УЧЕЊА. Ти радни листови ти могу помоћи да размислиш зашто верујеш у одређена библијска учења.

8 Пошто добро познајеш Библију, вероватно ћеш лако одговорити на нека питања са ових радних листова. Али размисли зашто верујеш да је оно што си одговорио истина. На радном листу си позван да прочиташ неке библијске стихове и да запишеш шта мислиш о њима. То ће ти помоћи да будеш спреман да објасниш своја веровања другима. Ова рубрика помаже многим младима да се увере да су пронашли истину. Ако имаш приступ нашем сајту, зашто не би  задао себи задатак да проучиш овај материјал?

9 Када на овакав начин јачаш своју веру, ти се припремаш за крштење. Једна тинејџерка је рекла: „Пре него што сам одлучила да се крстим, проучавала сам Библију и уверила сам се да је ово права религија. Како време одмиче, све сам сигурнија у то.“

ШТА ОТКРИВАЈУ ТВОЈИ ПОСТУПЦИ

10. По чему се види да неко има јаку веру?

10 У Библији се за веру каже: „Ако нема дела, мртва је по себи“ (Јак. 2:17). Ако имаш јаку веру, то ће се видети по ономе што радиш. У складу с тим, у Библији пише: „Нека ваша дела буду света и нека се по њима види да сте одани Богу.“ (Прочитати 2. Петрову 3:11.)

11. Када се може рећи да су наша дела света?

11 Када се може рећи да су наша дела света? Само када смо морално чисти. Да ли би то могао да кажеш за себе? На пример, размисли о протеклих шест месеци. Како си реаговао када си се нашао у искушењу да учиниш нешто неисправно? Да ли си показао да умеш да разликујеш добро од зла? (Јевр. 5:14). Можеш ли се сетити неких ситуација у којима си се одупро притиску вршњака? Какву слику о твојој вери други могу стећи на основу твог понашања у школи? Да ли отворено говориш о својим веровањима или гледаш да се стопиш са околином како би избегао исмевање? (1. Петр. 4:3, 4). Наравно, нико није савршен. Чак ни онима који дуго служе Јехови понекад није лако да говоре о својој вери. Међутим, особа која се предала Јехови поносна је на то што је Јеховин сведок, и то се види по њеним поступцима.

12. (а) Како се по нашим делима може видети да смо одани Богу? (б) Како треба да гледамо на оно што радимо за Бога?

12 Како се по нашим делима може видети да смо одани Богу? Важно је да будемо активни, тако што ћемо редовно долазити на састанке и учествовати у служби проповедања. Битно је и да се редовно молимо и да проучавамо Библију, иако то нико други не види. Особа која је предала свој живот Јехови неће то сматрати само неким обавезама. Уместо тога, она ће на све то гледати попут краља Давида, који је рекао: „Боже мој, ја уживам у вршењу воље твоје, и закон је твој дубоко у мени“ (Пс. 40:8).

13, 14. (а) Који радни лист ти може помоћи да поставиш циљеве? (б) Како је тај радни лист помогао неким твојим вршњацима?

13 Постоји један радни лист који ти може помоћи да поставиш циљеве. Он се налази у 2. тому књиге Млади питају — практични одговори на њихова питања, на странама 308 и 309. Тамо можеш записати одговоре на питања као што су: „Колико су конкретне твоје молитве и шта откривају о твојој љубави према Јехови? Шта проучаваш? Да ли идеш у службу и када твоји родитељи не иду?“ Такође можеш записати циљеве које би волео да постигнеш у вези с молитвом, проучавањем и службом проповедања.

14 Овај радни лист је помогао многим младима који су размишљали о крштењу. Млада сестра по имену Тилда је рекла: „Захваљујући овом радном листу, поставила сам циљеве. Постепено сам их остварила и након отприлике годину дана сам била спремна за крштење.“ Овај лист је користио и младом брату који се зове Патрик. Он је рекао:  „Знао сам који су моји циљеви, али након што сам их записао, још више сам се трудио да их остварим.“

Да ли би наставио да служиш Јехови чак и када би твоји родитељи то престали да чине? (Видети 15. одломак)

15. Објасни зашто предање Богу треба да буде лична одлука.

15 Једно од најозбиљнијих питања на овом радном листу јесте: „Да ли би наставио да служиш Јехови чак и када би твоји родитељи и пријатељи то престали да чине?“ Након што се предаш и крстиш, Бог ће на тебе гледати као на свог слугу који му је лично одговоран. Зато нико не сме утицати на то да ли ћеш му служити — чак ни твоји родитељи. Ако су твоја дела света и ако се по њима види да си одан Богу, показујеш да си уверен да је ово истина и да желиш да се држиш Божјих мерила. А то значи да си на добром путу да будеш крштен.

ПОКАЖИ ДА СИ ЗАХВАЛАН

16, 17. (а) Шта треба да подстакне особу да се крсти? (б) Који пример нам помаже да разумемо зашто треба да будемо захвални за откупну жртву?

16 Један познавалац Мојсијевог закона је упитао Исуса: „Која је највећа заповест у Закону?“ Исус је одговорио: „Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свим својим умом“ (Мат. 22:35-37). Из ових Исусових речи можемо закључити да љубав према Јехови треба да подстакне особу да се крсти и да му служи. Шта можеш учинити да би твоја љубав према Јехови била још снажнија? Дубоко размишљај о највећем дару који ти је дао — о откупној жртви његовог Сина. (Прочитати 2. Коринћанима 5:14, 15 и 1. Јованову 4:9, 19.) То ће ти помоћи да будеш захвалан Јехови и да то покажеш својим делима.

17 Ево једног примера: Како би поступио да те је неко спасао док си се давио у реци? Да ли би једноставно отишао кући и заборавио шта је та особа учинила за тебе? Наравно да не би! Сигурно би био веома захвалан. Ти заправо дугујеш живот тој особи! Јехови Богу и Исусу Христу дугујемо много више јер су нас избавили од греха и смрти. Захваљујући откупној жртви, моћи ћемо да живимо вечно на рајској земљи.

18, 19. (а) Зашто не треба да оклеваш да се предаш Јехови? (б) Зашто можемо рећи да ће нам живот бити бољи ако служимо Јехови?

18 Да ли си захвалан Јехови за оно што је учинио за тебе? Своју  захвалност можеш показати тако што ћеш му се предати и затим се крстити. Као што смо видели, предање Јехови је свечано обећање да ћеш му заувек служити, шта год да се деси. Да ли треба да се плашиш да даш такво обећање? Наравно да не, јер ти Јехова жели најбоље. Он „награђује оне који га ревно траже“ (Јевр. 11:6). Не треба да мислиш да ћеш нешто изгубити ако се предаш Јехови и крстиш се. Ако изабереш да служиш Јехови, твој живот може бити само бољи. Један брат који има 24 године, а крстио се пре него што је постао тинејџер, каже: „Можда бих боље разумео истину да сам се крстио касније. Али то што сам се предао Јехови тако млад била је заштита за мене, јер ми је помогло да се не поведем за оним што овај свет нуди.“

19 Колико је само Јехова другачији од Сатане! Јехова ти жели само најбоље, док је Сатана себичан и нимало му није стало до тебе. Сатана не може да пружи ништа добро онима који га следе. Он заправо и нема шта да понуди јер и сам нема будућност. Знамо да њега не чека ништа добро и сигурно не желимо да и ми тако прођемо (Откр. 20:10).

20. Шта ти може помоћи да напредујеш ка крштењу? (Видети и оквир „ Материјал који ће ти помоћи да напредујеш“.)

20 Заиста, предање Јехови је најбоља одлука коју можеш донети. Да ли си спреман за то? Ако јеси, немој оклевати да то учиниш. С друге стране, ако сматраш да ти треба још времена, примени предлоге из овог чланка како би напредовао. Апостол Павле је написао хришћанима у Филипима: „Колико год да смо већ напредовали, наставимо да ходимо истим уходаним кораком“ (Фил. 3:16). Ако послушаш тај савет, убрзо ћеш бити спреман да предаш свој живот Јехови и да се крстиш.