Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  децембар 2017.

Млади, „радите на свом спасењу“

Млади, „радите на свом спасењу“

Послушни као што сте увек били, радите на свом спасењу са страхом и дрхтањем (ФИЛ. 2:12)

ПЕСМЕ: 133, 135

1. Зашто је крштење важан корак? (Видети слику на почетку чланка.)

СВАКЕ године се хиљаде људи крштавају као Јеховини сведоци. Међу њима има много младих — тинејџера, па и млађих. Они су вероватно одрасли у истини. Да ли си и ти један од њих? Ако јеси, заслужујеш сваку похвалу. Од свих хришћана се очекује да се крсте јер је то неопходно за спасење (Мат. 28:19, 20; 1. Петр. 3:21).

2. Зашто не треба да се плашиш да се предаш Јехови?

2 Иако крштење са собом носи многе благослове, оно такође носи и одговорности. У ком смислу? Оног дана када си се крстио, одговорио си потврдно на следеће питање: „Да ли си се на темељу жртве Исуса Христа покајао за своје грехе и предао Јехови како би вршио његову вољу?“ Крштење је симбол твог предања Богу. Када си му се предао, свечано си му обећао да ћеш га волети и да ће ти његова воља бити испред свега. То је озбиљан завет. Да ли треба да се кајеш што си га дао? Наравно да не треба. Одлука да живот повериш Јехови ни у ком случају не може бити погрешна. Они који не познају Јехову  припадају Сатанином свету. А Сатани није стало до њих, па ни до тебе. Штавише, он би био срећан да изгубиш прилику да живиш вечно зато што си стао на његову страну и одбацио Јехову.

3. Које благослове са собом носи предање Јехови?

3 Размисли о томе како те је Јехова благословио зато што си му се предао и крстио се. Пошто си свој живот предао њему у руке, с потпуном сигурношћу можеш рећи: „Јехова је на мојој страни, нећу се бојати. Шта ми може човек земаљски?“ (Пс. 118:6). Нема веће части од тога да будеш на Божјој страни и да знаш да је он поносан на тебе.

ЛИЧНА ОДГОВОРНОСТ

4, 5. (а) У ком смислу је предање Јехови лична одговорност? (б) Са чиме се суочавају сви хришћани, без обзира на своје године?

4 Након што си се крстио, твој однос с Јеховом није део неког „породичног пакета“, попут оног који твоји родитељи можда плаћају неком мобилном оператеру. Напротив, ти си сада лично одговоран за своје спасење, чак и ако и даље живиш под родитељским кровом. Зашто је важно да не заборавиш ту чињеницу? Зато што не можеш да предвидиш на које ће све начине твоја вера бити испитана. На пример, ако си се крстио као дете, вероватно ћеш се сусрести с новим осећањима и притисцима како будеш пролазио кроз пубертет. Једна тинејџерка је то овако објаснила: „Дете вероватно неће зажалити што је Јеховин сведок само зато што у школи неће узети парче рођенданске торте. Али кад то дете порасте и осети снажну жељу да ступи у полне односе, мора бити потпуно сигурно да је послушност Јеховиним мерилима увек за његово добро.“

5 Наравно, не суочавају се само млади с неким искушењима. Чак и они који су се крстили као одрасли људи наилазе на многе неочекиване испите вере. Они се могу тицати брака, здравља или запослења. Без обзира на то колико имамо година, сви ћемо се наћи у ситуацијама у којима ћемо морати да покажемо да ли смо верни Јехови (Јак. 1:12-14).

6. (а) У ком смислу је твоје предање Јехови безусловно? (б) Шта можеш научити из Филипљанима 4:11-13?

6 Да би остао веран Јехови у свакој ситуацији, не заборави да је твоје предање безусловно. То значи да си Врховном Владару целог свемира обећао да ћеш му служити чак и ако твоји пријатељи или родитељи престану да то чине (Пс. 27:10). У којој год ситуацији да се нађеш, моли Јехову да ти помогне да одржиш обећање које си му дао. (Прочитати Филипљанима 4:11-13.)

7. Шта значи то што на свом спасењу треба да радиш „са страхом и дрхтањем“?

7 Јехова жели да му будеш пријатељ. Али да би сачувао то пријатељство и радио на свом спасењу, мораш да уложиш доста труда. У Филипљанима 2:12 пише: „Радите на свом спасењу са страхом и дрхтањем.“ Те речи показују да треба да размислиш о томе како да сачуваш пријатељство с Јеховом и како да му останеш веран у каквој год ситуацији да се нађеш. Не смеш бити претерано самоуверен. Не заборави да су и неке дугогодишње Божје слуге пале на неким испитима вере. У наставку ћемо видети шта ће  ти конкретно помоћи да радиш на свом спасењу.

ПРОУЧАВАЊЕ БИБЛИЈЕ

8. Шта подразумева лично проучавање и зашто је оно важно?

8 Да бисмо били пријатељи с Јеховом, као прво, треба да га слушамо и, као друго, треба да му се обраћамо. Лично проучавање Библије је основни начин на који слушамо Јехову. То подразумева да читамо Божју Реч и публикације које се темеље на њој и да дубоко размишљамо о томе. Али проучавање Библије није само сакупљање и памћење информација, као да се спремамо за неки испит. Квалитетно проучавање Библије је попут једне експедиције на којој откриваш и истражујеш нове ствари о Јехови. То ће ти помоћи да му се приближиш, а и он ће се приближити теби (Јак. 4:8).

Каква је твоја комуникација с Јеховом? (Видети одломке 8-11)

9. Шта ти може помоћи у личном проучавању Библије?

9 Јеховина организација је обезбедила много тога што ти може помоћи у личном проучавању Библије. На пример, на веб-сајту jw.org у делу „Тинејџери“ налази се рубрика „Упознај боље Свето писмо“. Она ти може помоћи да извучеш практичну поуку из догађаја описаних у Библији. На сајту се такође налази материјал за проучавање који се темељи на књизи „Шта Библија заиста научава?“ и који ти може помоћи да будеш још сигурнији да је оно у шта верујеш истина. Такође ће ти помоћи да научиш како да своја веровања објасниш другима. Још неке идеје за проучавање можеш наћи у чланку „Млади питају — Како да ми читање Библије буде занимљивије?“ у издању Пробудите се! од априла 2009. Проучавање Библије и дубоко размишљање о њој јесте важан део рада на личном спасењу. (Прочитати Псалам 119:105.)

МОЛИТВА

10. Зашто је важно молити се?

10 Проучавање Библије је један од начина на који слушамо Јехову, а молитва је начин на који можемо да му се обратимо. За нас као Божје слуге молитва није неки бесмислени ритуал нити је то нека врста амајлије која повећава наше шансе да успемо у неком подухвату. Молитва је вид  комуникације с нашим Створитељем. Јехова жели да му се обраћамо. (Прочитати Филипљанима 4:6.) Кад си због нечега забринут, библијски савет гласи: „Баци на Јехову бреме своје“ (Пс. 55:22). Да ли заиста верујеш да ће ти то помоћи? Милиони браће и сестара могу потврдити да им је молитва заиста помогла. И ти се можеш уверити у то.

11. Зашто увек треба да захваљујемо Јехови?

11 Молитва није само прилика да тражиш помоћ од Јехове. Библија каже: „Будите захвални“ (Кол. 3:15). Понекад смо толико обузети својим проблемима да и не примећујемо многе благослове које већ имамо. Зашто не би поставио себи циљ да сваког дана размислиш барем о три ствари за које си захвалан Јехови? А онда му то реци у молитви. Девојка по имену Абигејл, која се крстила када је имала 12 година, каже: „Мислим да Јехова више од икога у целом свемиру заслужује да му будемо захвални. У свакој прилици треба да му захваљујемо за све што нам је дао. Једном сам чула једну изврсну мисао: Ако бисмо се сутра пробудили само са оним за шта смо претходног дана захвалили Јехови, шта бисмо на крају имали?“ *

ЛИЧНО ИСКУСТВО

12, 13. Зашто је важно размишљати о томе како смо лично осетили Јеховину доброту?

12 Јехова је помогао краљу Давиду у многим тешким ситуацијама. Зато је Давид из личног искуства могао да каже: „Испитајте и видите да је Јехова добар; срећан је човек коме је он уточиште“ (Пс. 34:8). Те речи истичу да је веома битно да лично осетимо колико је Јехова добар. Читајући Библију и наше публикације и слушајући разна искуства на нашим састанцима, можемо сазнати како је Јехова помагао другима да му остану верни. Али док будеш духовно сазревао, важно је да запажаш Јеховину руку у свом животу. Како си ти лично осетио Јеховину доброту?

13 Сваки Јеховин слуга је осетио његову доброту на један посебан начин. Јехова је сваког од нас позвао да се приближимо њему и његовом Сину. Исус је рекао: „Нико не може доћи к мени ако га не привуче Отац, који ме је послао“ (Јов. 6:44). Да ли осећаш да се те речи односе на тебе лично? Или можда мислиш да је Јехова привукао твоје родитеље, а ти си једноставно ту уз њих? Али кад си се предао Јехови и крстио се, показао си да си изградио свој однос с Јеховом. Сада те он заиста познаје, јер Библија каже: „Ако неко воли Бога, њега Бог познаје“ (1. Кор. 8:3). Увек цени своје место у Јеховиној организацији.

14, 15. Како ти служба проповедања јача веру?

14 Колико је Јехова добар можеш осетити и када ти даје храброст да говориш о својој вери, било у служби проповедања било у школи. Некима је тешко да проповедају вршњацима у школи. Вероватно ти је јасно зашто. Немаш представу о томе како ће реаговати. Посебно ти може бити тешко ако треба да говориш пред већом групом ученика. Шта ти може помоћи?

15 Пре свега, имај на уму зашто си сигуран да је оно у шта верујеш истина. Да ли на нашем сајту постоји материјал  за проучавање на твом језику? Тај материјал је осмишљен тако да ти помогне да размислиш о својим веровањима, о томе зашто си их прихватио и како их можеш објаснити другима. Кад си потпуно сигуран да је оно у шта верујеш истина и када си добро припремљен, имаћеш жељу да другима говориш о Јехови (Јер. 20:8, 9).

16. Шта ти може помоћи да се не устручаваш да другима говориш о својим веровањима?

16 Међутим, чак и када си добро припремљен, можда се устручаваш да говориш о својим веровањима. Једна 18-годишња сестра која се крстила када је имала 13 година искрено каже: „Знам у шта верујем, али некад ми је тешко да то преточим у речи.“ Како се она бори с тим? „Трудим се да будем опуштена“, каже она. „Моји другови у разреду отворено причају о томе где су били и шта су радили. Тако се и ја постављам. Зато успут поменем: ’Кад сам пре неки дан проучавала Библију с неким...‘, а онда наставим оно што сам хтела. Иако то што сам хтела да им кажем нема везе с Библијом, други ме често питају како ја то с неким проучавам Библију. Понекад ми постављају и додатна питања. Што чешће то радим, све ми је лакше. А после тога се стварно осећам супер.“

17. Шта ти још може помоћи кад разговараш с другима о својој вери?

17 Кад у разговору с другима показујеш да их поштујеш и да ти је стало до њих, вероватно ће добро реаговати. На пример, Оливија која има 17 година и крштена је већ неко време, каже: „Увек сам се плашила да ће ме други сматрати фанатиком ако у разговору поменем Библију.“ Али онда је променила став. Није више толико обраћала пажњу на своје страхове, већ је размишљала: „Многи млади не знају ништа о Јеховиним сведоцима. Ми смо једини Сведоци које познају. Наше понашање ће утицати на њихово мишљење о нашој религији. Ако би приметили да се стидимо да говоримо о својој вери или да избегавамо такав разговор, могли би да закључе да нисмо поносни на то што смо Сведоци. Чак би могли бити непријатни кад примете да нам недостаје самопоуздања. Али ако виде да опуштено и нормално говоримо о својим веровањима, већа је вероватноћа да ће нас поштовати.“

НАСТАВИ ДА РАДИШ НА СВОМ СПАСЕЊУ

18. Како можеш радити на свом спасењу?

18 Као што смо видели, сви ми морамо озбиљно радити на свом спасењу. Поменули смо колико је важно да читамо Божју Реч и да дубоко размишљамо о њој, да се молимо Јехови и да не изгубимо из вида како је лично нама помогао. Све то ће и теби помоћи да будеш још сигурнији у то да је велика част бити Јеховин пријатељ. Зато ћеш имати жељу да другима говориш о својим веровањима. (Прочитати Псалам 73:28.)

19. Зашто је рад на спасењу вредан сваког труда?

19 Исус је рекао: „Ако неко хоће да иде за мном, нека се одрекне себе и узме свој мученички стуб и нека иде за мном“ (Мат. 16:24). Дакле, ако желиш да следиш Исуса, треба да предаш живот Јехови и да се крстиш. То ти пружа прилику да добијеш предивне благослове, како данас тако и у сву вечност у Божјем новом свету. Зато марљиво ради на свом спасењу!

^ одл. 11 Још неки предлози могу се наћи на веб-сајту jw.org, у чланку „Млади питају — Зашто треба да се молим?“ и у пропратним радним листовима.