Последњи Адам постао је дух који даје живот (1. КОР. 15:45)

ПЕСМЕ: 151, 147

1-3. (а) Шта је једно од темељних учења наше вере? (б) Зашто је ускрсење толико важно учење? (Видети слику на почетку чланка.)

АКО би нас неко упитао: „Која су кључна учења ваше религије?“, шта бисмо навели? Наравно, рекли бисмо да је Јехова наш Створитељ, који нам је дао живот. Вероватно бисмо навели и то да верујемо у Исуса Христа, који је свој живот дао за нас. Сигурно бисмо били срећни да поменемо и то да очекујемо рај на земљи, где ће Божји народ заувек живети. Али да ли бисмо навели и ускрсење као учење које нам посебно значи?

2 За тако нешто имамо чврсте разлоге, чак и ако се можда надамо да ћемо преживети велику невољу, па зато нећемо морати да умремо. Апостол Павле је објаснио зашто је ускрсење толико важно за нашу веру, када је рекао: „Ако нема ускрсења мртвих, онда ни Христ није ускрснуо.“ Да Христ није ускрснуо не би био наш Краљ на небу и наша служба проповедања би била узалудна. (Прочитати 1. Коринћанима 15:12-19.) Али ми смо уверени да је он ускрснуо. Због тога нисмо попут садукеја, који су тврдили да нема ускрсења. Чак и кад нам се други смеју што верујемо у ускрсење, наша вера остаје јака (Мар. 12:18; Дела 4:2, 3; 17:32; 23:6-8).

 3 Павле је „учење о [...] ускрсењу мртвих“ укључио у „основна учења о Христу“ (Јевр. 6:1, 2). Такође је истакао да и он верује у ускрсење (Дела 24:10, 15, 24, 25). Међутим, то што је рекао да је ускрсење једно од основних учења и да припада „основама Божјих светих објава“ не значи да је у питању неко једноставно учење (Јевр. 5:12). Зашто то можемо рећи?

4. Која питања се могу јавити везано за ускрсење?

4 Кад неко почне да проучава Библију, убрзо сазна да су се у прошлости догодила нека ускрсења, као што је на пример Лазарево ускрсење. Сазна и то да су Аврахам, Јов и Данило веровали да ће у будућности мртви оживети. Али остаје питање како бисмо из Библије објаснили зашто можемо бити сигурни да ће се обећања о ускрсењу која су вековима раније изречена заиста испунити. Такође, да ли Библија указује када ће се то тачно десити? Ова питања утичу на нашу веру и зато је важно да их осмотримо.

УСКРСЕЊЕ ПРОРЕЧЕНО ВЕКОВИМА РАНИЈЕ

5. Шта ћемо прво осмотрити?

5 Можда није тешко замислити како се неко ко је тек умро враћа у живот (Јов. 11:11; Дела 20:9, 10). Али шта рећи о обећању о ускрсењу које ће се догодити годинама или чак вековима у будућности? Можемо ли се ослонити на такво обећање без обзира да ли се односи на неког ко је недавно преминуо или на неког ко је већ дуже време мртав? Заправо, једно ускрсење проречено вековима унапред заиста се догодило и ми већ верујемо у то. Погледајмо о ком ускрсењу је реч и како оно утиче на нашу наду да ће се мртви вратити у живот.

6. Како 118. псалам указује на Исуса?

6 У 118. псалму, за који се сматра да га је Давид написао, говори се о једном ускрсењу, које се одиграло вековима након што је проречено. Наиме, тамо стоји: „Јехова, спаси нас, молимо те [...] Благословљен онај који долази у име Јеховино!“ Сигурно се сећамо да су Израелци ово пророчанство о Месији применили на Исуса када је он 9. нисана, кратко пре своје смрти, ушао на магарету у Јерусалим (Пс. 118:25, 26; Мат. 21:7-9). Али како тај псалам указује на ускрсење које ће се одиграти годинама након што је обећано? Погледајмо шта у том пророчанском псалму још пише: „Камен који су градитељи одбацили постао је камен угаони“ (Пс. 118:22).

„Градитељи“ су одбацили Месију (Видети 7. одломак)

7. До које мере су Јудејци одбацили Исуса?

7 „Градитељи“, то јест јудејске верске вође, одбацили су Исуса као Месију. Не само што га нису прихватили већ су и сковали заверу да га убију. У томе су им се придружили многи Јудејци (Лука 23:18-23). Зато су и они одговорни за његову смрт.

Исус је ускрснуо и постао „камен угаони“ (Видети 8. и 9. одломак)

8. Како је Исус могао постати „камен угаони“?

8 Пошто је Исус био одбачен и убијен, како је онда могао постати „камен угаони“? То би било могуће само ако би он ускрснуо. Исус је то објаснио у једном поређењу у ком су виноградари злостављали робове које им је слао власник винограда. Слично томе, Израелци су злостављали пророке које им је Бог слао. На крају је власник винограда послао свог сина и наследника. Да ли су га робови прихватили? Далеко од тога. Не само што га нису прихватили већ су га и  убили. Након што је испричао ово поређење, Исус је цитирао пророчанство из Псалма 118:22 (Лука 20:9-17). О нечем сличном је говорио и апостол Петар у Јерусалиму, где су били окупљени јудејски „поглавари, старешине и писмозналци“. Он им је о Исусу рекао: „Ви [сте га] прибили на стуб“, али га је „Бог подигао из мртвих.“ Затим им је јасно рекао: „Он је ’камен који сте ви градитељи сматрали безвредним, а који је постао угаони камен‘“ (Дела 3:15; 4:5-11; 1. Петр. 2:5-7).

9. О чему говори Псалам 118:22?

9 Дакле, Псалам 118:22 говори о ускрсењу које се одиграло стотинама година након што је проречено. Месија је био одбачен и убијен, али је враћен у живот и постао је угаони камен. Након ускрсења је добио посебну улогу, јер „нема другог имена под небом датог људима по коме можемо бити спасени“ (Дела 4:12; Еф. 1:20).

10. (а) Шта је проречено у Псалму 16:10? (б) Зашто можемо бити сигурни да се Псалам 16:10 није испунио на Давиду?

10 Погледајмо још један стих који указује на ускрсење. То ускрсење је проречено више од хиљаду година пре него што се десило. Та чињеница треба да ојача наше поуздање у то да се неко ускрсење може одиграти чак и много година након што је проречено, то јест обећано. У 16. псалму, који је написао Давид, стоји: „Нећеш душу моју оставити у гробу. Нећеш дозволити да слуга твој верни јаму види“ (Пс. 16:10). Давид овде није говорио о томе да он никада неће умрети и бити положен у гроб. У Божјој Речи читамо да је Давид остарио и да је „починуо код својих праочева и био [...] сахрањен у Давидовом граду“ (1. Краљ. 2:1, 10). О коме онда Псалам 16:10 говори?

11. Када је Петар објаснио значење Псалма 16:10?

11 Више од хиљаду година након што је Давид записао речи забележене у Псалму 16:10, Петар је објаснио на кога се оне односе. Било је то када се обратио једном скупу од неколико хиљада Јудејаца и прозелита, неколико недеља након Исусове смрти и ускрсења. (Прочитати Дела апостолска 2:29-32.) Подсетио је присутне на то да је Давид умро и био сахрањен. Затим је додао да је Давид „унапред видео и наговестио Христово ускрсење“. У Библији нигде не стоји да је ико од присутних то довео у питање.

12. (а) Како се испунио Псалам 16:10? (б) Како испуњење Псалма 16:10 треба да утиче да нас?

12 Петар је своје излагање подупро Давидовим речима из Псалма 110:1(Прочитати Дела апостолска 2:33-36.) То што је користио свете списе, помогло је окупљеном мноштву да се додатно увери да је Исуса „Бог учинио и Господом и Христом“. Тако су они схватили да се Псалам 16:10 испунио када је Исус ускрснуо из мртвих. Касније је апостол Павле користио исте аргументе када се обраћао Јудејцима у Антиохији у Писидији. Оно што је рекао је дубоко утицало на њих, па су желели да сазнају нешто више. (Прочитати Дела апостолска 13:32-37, 42.) То треба и нама да помогне да имамо јаку веру у пророчанства о ускрсењу, чак и ако треба да прођу векови пре него што се она испуне.

КАДА ЋЕ БИТИ УСКРСЕЊЕ?

13. Која се питања о ускрсењу могу појавити?

13 Утешно је знати да се неко обећање о ускрсењу може испунити вековима  након што је изречено. Па ипак, неко би могао да се пита: „Да ли то значи да морам чекати још дуго да бих видео своје вољене умрле? Када ће се они вратити у живот?“ То не можемо тачно да знамо, будући да је Исус рекао својим апостолима да постоје неке ствари које они не могу да знају. Он им је казао: „Није ваше да знате времена или раздобља која Отац има у својој власти“ (Дела 1:6, 7; Јов. 16:12). Међутим, то не значи да не знамо баш ништа о времену ускрсења.

14. У ком смислу се Исусово ускрсење разликовало од ранијих ускрсења?

14 Исусово ускрсење је најважније ускрсење забележено у Библији. Да он није ускрснуо, нико од нас не би могао да се нада да ће поново видети своје вољене умрле. Наравно, они који су ускрснули пре Исуса, као што су били они које су ускрснули пророци Илија и Јелисеј, на крају су морали да умру. За разлику од њих, Исус је „устао из мртвих, више не умире; смрт више нема власт над њим“. Након тога, он живи на небу „у сву вечност“ (Римљ. 6:9; Откр. 1:5, 18; Кол. 1:18; 1. Петр. 3:18).

15. Зашто се за Исуса може рећи да је „првина“?

15 Исус је ускрснуо као духовно биће и то је било прво и најзначајније ускрсење такве врсте (Дела 26:23). Након њега, биће још неких који ће ускрснути као духовна бића. На пример, Исус је уверио своје верне апостоле да ће бити с њим на небу, и то као његови сувладари (Лука 22:28-30). Да би то било могуће, сви они најпре морају да умру. Након тога, добијају духовно тело на небу. Павле је о томе написао: „Христ [је] ускрснуо из мртвих, он је првина од оних који су умрли“. Затим је додао да ће бити још оних који ће ускрснути у живот на небу, када је рекао: „Свако у свом реду: Христ као првина, а затим, за време његове присутности, они који су Христови“ (1. Кор. 15:20, 23).

16. Како нам Павлове речи помажу да одредимо време када ће бити ускрсење на небу?

16 Павлове речи помажу нам да одредимо време када ће бити ускрсење на небу. Наиме, рекао је да ће то бити „за време [Христове] присутности“. На основу Светог писма, Јеховини сведоци су давно закључили да је Христова присутност почела 1914. и  да је време краја овог злог света сада веома близу.

17, 18. Шта ће бити с неким помазаницима за време Христове присутности?

17 Библија нам открива још неке детаље о ускрсењу на небу: „Не желимо, браћо, да будете у незнању у погледу оних који су умрли [...] Јер ако верујемо да је Исус умро и ускрснуо, онда ће Бог и оне који су умрли у јединству с Исусом довести с њим [...] Ми живи, који останемо до Господове присутности, нећемо претећи оне који су умрли, јер ће сам Господ сићи с неба са заповедничким позивом [...] и прво ће устати они који су мртви у јединству с Христом. Затим ћемо ми живи, који останемо, бити заједно с њима однесени у облацима да се сретнемо с Господом у ваздуху. И тако ћемо увек бити с Господом“ (1. Сол. 4:13-17).

18 Реч је о првом ускрсењу које је започело неко време након почетка Христове присутности. Помазаници који буду живи током велике невоље биће „однесени у облацима“. Они ће умрети, али њихова смрт неће дуго трајати, јер ће се они „преобразити, у једном тренутку, у трен ока, на звук последње трубе“ (1. Кор. 15:51, 52; Мат. 24:31).

19. Шта је „боље ускрсење“?

19 Данас већина Божјих слугу нису помазаници и неће владати с Христом на небу. Уместо тога, они чекају „Јеховин дан“, када ће доћи крај овом злом свету. Тачно време када ће то бити не можемо знати, али сви докази показују да је оно близу (1. Сол. 5:1-3). Након тога, уследиће једно другачије ускрсење. Они који тада буду ускрснули живеће на земљи и имаће прилику да достигну савршенство и да никада не умру. За такво ускрсење се сигурно може рећи да је „боље ускрсење“ од оних из прошлости, јер су особе које су тада биле враћене у живот после неког времена опет умрле (Јевр. 11:35).

20. Зашто можемо очекивати да ће ускрсење бити спроведено на организован начин?

20 Говорећи о небеском ускрсењу, Библија каже да ће свако ускрсавати „у свом реду“ (1. Кор. 15:23). Слично томе, можемо очекивати да ће и ускрсење на земљи бити спроведено на организован начин. С тим у вези, јављају се нека занимљива питања: „Да ли ће они који умру кратко пре почетка Христове хиљадугодишње владавине ускрснути први, тако да их њихови вољени могу препознати? Да ли ће неке верне Божје слуге које су биле веште вође ускрснути раније како би помогли да се организује Божји народ у новом свету? Шта ће бити с онима који никада нису служили Јехови? Где ће и када ће они бити ускрснути?“ Многа питања се могу јавити. Али нема много смисла сада размишљати о њима. Најбоље је да чекамо и све ћемо сами видети. Нема сумње да ћемо се дивити Јехови док будемо посматрали како ће све то решити.

21. Чему се ти надаш?

21 Док не дође нови свет, треба да јачамо своју веру у Јехову. Он је преко Исуса обећао да ће чувати умрле у свом сећању и да ће они поново живети (Јов. 5:28, 29; 11:23). Исус је пружио још један доказ да Јехова може да ускрсава мртве када је за Аврахама, Исака и Јакова рекао да су у Јеховиним очима „сви они живи“ (Лука 20:37, 38). Јасно је да имамо обиље доказа да се сложимо с речима апостола Павла: „Имам наду [...] да ће Бог ускрснути и праведнике и неправеднике“ (Дела 24:15).