Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  децембар 2016.

Јехова награђује оне који га ревно траже

Јехова награђује оне који га ревно траже

Онај ко приступа Богу мора веровати да он постоји и да награђује оне који га ревно траже (ЈЕВР. 11:6)

ПЕСМЕ: 85, 134

1, 2. (а) Како су љубав и вера повезане? (б) Која питања ћемо осмотрити?

ЈЕХОВА је „први показао љубав према нама“ (1. Јов. 4:19). Један начин на који он показује ту љубав је тако што благосиља све своје верне слуге. Због тога је наша љубав према њему све дубља, а самим тим и наша вера је све јача. Међутим, вера не подразумева само веровање да Бог постоји већ и уверење да он награђује оне које воли. (Прочитати Јеврејима 11:6.)

2 Јехова воли да награђује, то јест благосиља друге. То је суштинска одлика његове личности. Наша вера не може бити потпуна ако нисмо уверени да ће Бог наградити „оне који га ревно траже“. Зашто? Зато што је вера „чврсто поуздање да ће се догодити оно чему се надамо“ (Јевр. 11:1). Дакле, вера подразумева да смо сигурни да ће нас Бог благословити и наградити. Како та нада утиче на нас? Како је Јехова наградио своје слуге у прошлости и како то чини данас? Сада ћемо осмотрити ова питања.

 ЈЕХОВА ОБЕЋАВА ДА ЋЕ БЛАГОСЛОВИТИ СВОЈЕ СЛУГЕ

3. Који позив налазимо у Малахији 3:10?

3 Јехова Бог је обећао да ће благословити своје верне слуге. Зато нас подстиче да тражимо његов благослов и позива нас: „’Окушајте ме [...] молим вас‘, каже Јехова над војскама, ’зар вам нећу отворити бране на небесима и излити на вас благослов док не буде доста!‘“ (Мал. 3:10). Када се одазивамо на тај његов позив, показујемо да га дубоко ценимо и да смо му захвални.

4. Зашто можемо бити сигурни да ће се испунити Исусово обећање из Матеја 6:33?

4 Исус је својим ученицима рекао да ће имати Божју подршку ако им Божје Краљевство буде на првом месту у животу. (Прочитати Матеја 6:33.) То је могао рећи са потпуном сигурношћу јер је знао да Бог увек испуњава своју реч (Ис. 55:11). Ако и ми имамо снажну веру, бићемо потпуно сигурни да ће Јехова испунити своје обећање: „Никада те нећу оставити и нипошто те нећу напустити“ (Јевр. 13:5). То Јеховино обећање помаже нам да верујемо да ће се испунити и Исусове речи из Матеја 6:33.

Исус је рекао ученицима да ће бити благословљени због својих жртава (Видети 5. одломак)

5. У ком смислу оно што је Исус рекао Петру јача нашу веру?

5 Апостол Петар је једном упитао Исуса: „Ми смо све оставили и пошли смо за тобом. Шта ћемо за то добити?“ (Мат. 19:27). Исус га није прекорио што је то питао. Уместо тога, рекао је ученицима да ће бити благословљени  због својих жртава. Верни апостоли и други ће у будућности владати с њим на небу. Али и пре тога ће бити награђени. Исус им је рекао: „Свако ко је оставио куће или браћу или сестре или оца или мајку или децу или земљу ради мог имена, добиће много више и наследиће вечни живот“ (Мат. 19:29). Исто важи и данас. Исусови следбеници и данас у скупштинама проналазе очеве, мајке, браћу, сестре и децу. То је много вредније од свега чега су се одрекли због Краљевства.

„СИДРО ДУШЕ“

6. Како нам Јеховино обећање о награди помаже?

6 Поред благослова које данас имамо, знамо да нас очекују још већи благослови у будућности (1. Тим. 4:8). Јеховино обећање о награди помаже нам да истрајемо кад наиђу тешки периоди. Пошто смо уверени да Јехова „награђује оне који га ревно траже“, остаћемо му верни (Јевр. 11:6).

7. Зашто је нада попут сидра?

7 Исус је у Проповеди на гори рекао: „Радујте се и кличите, јер је велика ваша награда на небесима. Јер тако су прогонили и пророке пре вас“ (Мат. 5:12). Повод за радост немају само Божје слуге које се надају да ће живети на небу већ и они који се надају да ће живети у рају на земљи (Пс. 37:11; Лука 18:30). Дакле, било која да је наша нада, она може бити „сигурно и чврсто сидро [наше] душе“ (Јевр. 6:17-20). Као што сидро пружа стабилност броду током олује, тако чврста нада нама пружа емоционалну, менталну и духовну стабилност. Она нам улива снагу кад доживљавамо невоље.

8. У ком смислу нас нада чува?

8 Нада нас чува да нам бриге у потпуности не одузму мир. У ком смислу? Тако што Божја обећања попут мелема умирују наше срце. Надаље, веома је утешно то што можемо да бацимо на Јехову своје бреме, знајући да ће нас он подупрети (Пс. 55:22). Сигурни смо да он „може учинити неизмерно више од свега што молимо или замислимо“ (Еф. 3:20). Запазимо да није речено да ће учинити више, већ „неизмерно више“!

9. Када ће нас Јехова благословити?

9 Да би нас Јехова благословио, морамо имати чврсту веру у њега и бити послушни његовим смерницама. То је и Мојсије рекао древним Израелцима: „Јехова, твој Бог, благословиће те само ако будеш слушао његов глас и савесно поступао по свим овим заповестима које ти данас дајем. Благословиће те Јехова, твој Бог, као што ти је обећао“ (Пон. зак. 15:4-6). Да ли чврсто верујемо да ће нас Јехова наградити ако му останемо верни? Немамо нимало разлога да сумњамо у то.

БОЖЈЕ СЛУГЕ КОЈЕ СУ БИЛЕ НАГРАЂЕНЕ

10, 11. Како је Јехова наградио Јосифа?

10 Библија је писана нама за поуку. У њој налазимо записе о томе како је Бог благосиљао и награђивао своје верне слуге (Римљ. 15:4). Осмотримо изузетан пример Јосифа. Његова браћа су се уротила против њега и продала га у ропство у Египат. Тамо га је жена његовог господара лажно оптужила, па је завршио у затвору.  Да ли га је Бог напустио? Никако! „Јехова је и даље био с Јосифом и био је према њему милостив [...] Јехова [је] био с Јосифом и Јехова му је давао успех у свему што је радио“ (Пост. 39:21-23). Током тог тешког периода, Јосиф је стрпљиво чекао на Јехову.

11 Годинама касније, фараон га је ослободио из затвора и поставио га на веома утицајан положај у египатској земљи (Пост. 41:1, 37-43). Када је Јосиф добио два сина, „свом првенцу [је] дао име Манасија, јер је рекао: ’Бог ми је дао да заборавим сву своју невољу и цео дом мог оца.‘ А другом сину је дао име Јефрем, јер је рекао: ’Бог ме је учинио плодним у земљи моје невоље‘“ (Пост. 41:51, 52). Јехова га је наградио за његову верност. Тако је Јосиф могао да спасе потомке свог оца и Египћане од глади. Вредно је запазити да је Јосиф у свему томе препознао Јеховину руку и његов благослов (Пост. 45:5-9).

12. Шта је Исусу помогло да истраје?

12 Исус Христ је такође у кушњама остао веран Јехови и био је награђен. Шта му је помогло да истраје? Библија нам одговара: „Због радости која је стајала пред њим поднео је мученички стуб не марећи за срамоту“ (Јевр. 12:2). Исусу је сигурно велику радост причињавало то што је могао да свети Божје име. Због тога је имао Очеву наклоност и он му је поверио многа важна задужења. На пример, Библија каже да је Исус „сео [...] с десне стране Божјег престола“. На другом месту у Библији читамо: „Бог [га је] узвисио и дао му име које је изнад сваког другог имена“ (Фил. 2:9).

ЈЕХОВА НЕ ЗАБОРАВЉА НАШ ТРУД

13, 14. Како Јехова гледа на оно што радимо због њега?

13 Можемо бити потпуно сигурни да Јехова цени сваки труд који улажемо да бисмо му служили. Он нас разуме кад смо несигурни или сумњамо у себе. Саосећа с нама кад имамо финансијских потешкоћа или кад због здравља или емоционалних проблема не можемо да му дамо онолико колико бисмо желели. Међутим, можемо бити сигурни да њему не промиче ништа што чинимо док му верно служимо. (Прочитати Јеврејима 6:10, 11.)

14 Не треба да заборавимо да је Јехова „онај који слуша молитве“ и да ће обратити пажњу на оно што нас мучи (Пс. 65:2). Он је „Отац милосрђа и Бог сваке утехе“ и свесрдно ће нас подупрети у емоционалном и духовном погледу (2. Кор. 1:3). На пример, то може учинити преко наше браће и сестара. С друге стране, на Јехову дубоко утиче када види да смо и ми саосећајни према другима. „Ко је милостив сиромаху, Јехови позајмљује, и Он ће му платити за дела његова“ (Посл. 19:17; Мат. 6:3, 4). Дакле, када несебично помажемо онима којима је то потребно, Јехова на то гледа као да смо то њему учинили и обећава да ће нас наградити.

САДАШЊИ И БУДУЋИ БЛАГОСЛОВИ

15. Шта ти жељно ишчекујеш? (Видети слику на почетку чланка.)

15 Помазани хришћани црпе снагу из обећања да се за њих чува „венац праведности, којим ће [их] Господ, праведни судија, наградити“ (2. Тим. 4:7, 8). Међутим,  Јехова не сматра мање вреднима оне који имају другачију наду. Милиони Исусових „других оваца“ једва чекају да живе у рају на земљи. За њих Библија каже: „Уживаће у изобиљу мира“ (Јов. 10:16; Пс. 37:11).

16. Како нас речи из 1. Јованове 3:19, 20 могу утешити?

16 Понекад имамо осећај да чинимо врло мало и питамо се да ли је Јехова задовољан оним што му дајемо. Можемо чак мислити да нисмо достојни никаквог благослова. Али немојмо никад сметнути с ума да је он „већи од нашег срца и зна све“. (Прочитати 1. Јованову 3:19, 20.) Када нас у служби мотивишу љубав и вера, можемо бити сигурни да ће нас Јехова наградити, без обзира колико нама наша жртва делује безначајно (Мар. 12:41-44).

17. Који су неки благослови које има Божји народ?

17 И у овим тешким последњим данима Сатаниног света, Јехова благосиља свој народ. Његове слуге имају обиље духовне хране (Ис. 54:13). Поред тога, као што је Исус обећао, Јехова их већ сада благосиља великом духовном породицом широм света (Мар. 10:29, 30). Надаље, они су срећни и имају унутрашњи мир (Фил. 4:4-7).

18, 19. Шта су неки рекли о својим благословима?

18 Јеховине слуге широм света могу да испричају како их Јехова благосиља. На пример, Бјанка, једна сестра из Немачке, каже: „Не могу довољно да захвалим Јехови за то што ми помаже да се изборим с оним што ме брине и што је уз мене сваки дан. Свет у ком живимо је мрачан и хаотичан. Али док сам близу Јехове, осећам се сигурно у његовом наручју. Кад год због њега начиним неку жртву, он ми стоструко врати.“

19 Осмотримо и пример 70-годишње Поле из Канаде. Она има тешко обољење кичме, познато као спина бифида. Она каже: „Мања покретљивост не значи обавезно и мање службе. Ја користим то што могу да проповедам путем телефона и у неформалним приликама. Охрабрење ми пружају библијски стихови и лепе мисли из наших публикација које записујем у једну свеску и с времена на време их читам. Зовем је ’Свеска за преживљавање‘. Обесхрабрење не траје дуго ако се усредсредимо на Јеховина обећања. Јехова је увек ту да нам помогне, какве год да су наше околности.“ Твоја ситуација је можда потпуно другачија, али запажај како Јехова благосиља тебе и твоје ближње. Добро је да размишљамо о благословима које сада имамо и о онима које ћемо добити у будућности.

20. Чему се можемо надати ако целом душом служимо Јехови?

20 Никада не заборавимо да ће наше искрене молитве имати добар исход. У Библији налазимо обећање да ћемо, након што будемо извршили Божју вољу, примити „оно што је обећано“ (Јевр. 10:35, 36). Зато и даље јачајмо своју веру и целом душом служимо Јехови. Будимо сигурни да ће нас он због тога наградити! (Прочитати Колошанима 3:23, 24.)