Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула (издање за проучавање)  |  август 2017.

Љубав — драгоцени плод духа

Љубав — драгоцени плод духа

АПОСТОЛ Павле је под Божјим надахнућем говорио о плодовима светог духа, којих има укупно девет * (Гал. 5:22, 23). Ти плодови су део нове личности коју сваки хришћанин мора да обуче (Кол. 3:10). Као што дрво доноси плодове уколико се редовно наводњава, тако и особа испољава плодове духа уколико тај дух делује у њеном животу (Пс. 1:1-3).

Први плод о ком је апостол Павле писао јесте љубав. Колико је она драгоцена? Павле је рекао да ако не би имао љубави, био би ништа (1. Кор. 13:2). Погледајмо сада шта је љубав и како је свакодневно можемо испољавати.

ШТА ЈЕ ЉУБАВ?

Иако се речима не може баш тако лако описати шта је љубав, Библија говори о томе како размишља и како се понаша особа која у себи има љубави. На пример, она је „дуготрпљива и добра“. Поред тога, „радује се истини“ и „све подноси, све верује, свему се нада, све трпи“. Таква особа такође осећа снажну наклоност према другима, искрено брине о њима и дубоко им је привржена. С друге стране, недостатак љубави води до љубоморе, поноса, непристојног понашања, себичности и неспремности да се другима опрости. За разлику од људи који имају такве лоше карактерне црте, ми желимо да љубав која „не гледа своју корист“ буде део наше личности (1. Кор. 13:4-8).

ПРИМЕР ЈЕХОВЕ И ИСУСА

У Библији пише: „Бог је љубав“, што значи да је он оличење љубави (1. Јов. 4:8). Све што је створио и све што ради, доказ је те љубави. Највећи израз његове љубави према човечанству јесте то што је послао Исуса на земљу како би дао свој живот за нас. Апостол Јован је написао: „По овоме се показала Божја љубав према нама: Бог је послао свог јединорођеног Сина у свет да преко њега добијемо живот. Љубав је у овоме: нисмо ми волели Бога, него је он волео нас и послао свог Сина као жртву помирења за наше грехе“ (1. Јов. 4:9, 10). Захваљујући Божјој љубави, можемо добити опроштење греха, наду и живот.

Исус је доказао да воли људе тиме што је спремно извршио Божју вољу. Управо због тога је апостол Павле написао: „По тој ’вољи‘ смо посвећени приношењем тела Исуса Христа једном заувек“ (Јевр. 10:9, 10). Ниједан човек не би могао показати већу љубав. Исус је рекао: „Нико нема већу љубав од ове — да неко положи свој живот за своје пријатеље“ (Јов. 15:13). Да ли се ми као несавршени људи можемо  угледати на Јехову и Исуса у показивању љубави? Можемо. Погледајмо сада како.

„ЖИВИТЕ У ЉУБАВИ“

Апостол Павле нас подстиче: „Угледајте [се] на Бога, као његова вољена деца, и живите у љубави, као што је и Христ волео вас и себе предао за вас“ (Еф. 5:1, 2). Када испољавамо љубав у сваком аспекту живота, може се рећи да „живимо“ у љубави. Њу не показујемо само речима већ и делима. Апостол Јован је написао: „Дечице, немојмо волети само речју и језиком, него делом и истином“ (1. Јов. 3:18). На пример, пошто волимо Бога и ближње, ми проповедамо добру вест о Краљевству (Мат. 24:14; Лука 10:27). Надаље, љубав показујемо и онда када смо стрпљиви, добри према другима и када смо спремни да опраштамо. Зато нам Библија каже: „Као што је Јехова спремно опростио вама, тако чините и ви“ (Кол. 3:13).

Такву љубав не треба мешати са сентименталношћу. На пример, неки родитељ би учинио све што дете тражи само да оно не плаче. С друге стране, родитељ који заиста воли своје дете зна кад треба да попусти, а кад да буде строг. Библија каже да је Јехова љубав, али исто тако каже да „кога Јехова воли, њега и укорава“ (Јевр. 12:6). Дакле, пружање опомене и укора када је то потребно јесте знак љубави (Посл. 3:11, 12). Наравно, не смемо изгубити из вида да смо грешни и да често не успевамо да покажемо љубав. Зато на том подручју увек има места за побољшање. Шта можемо учинити? Погледајмо сада три конкретна предлога.

КАКО НЕГОВАТИ ЉУБАВ?

Као прво, треба да молимо Јехову за свети дух, чији је плод љубав. Исус је рекао да ће Јехова „дати светог духа онима који га моле за то“ (Лука 11:13). Уколико тражимо свети дух и уколико допустимо да нас он води, биће нам све лакше да показујемо љубав (Гал. 5:16). На пример, неко ко служи као скупштински старешина, може тражити свети дух од Јехове како би другима пружао савете у духу љубави. Такође, родитељи могу тражити свети дух како би дисциплиновали своју децу у љубави, а не у бесу.

Као друго, треба да дубоко размишљамо о томе како је Исус реаговао чак и када су се лоше опходили према њему (1. Петр. 2:21, 23). То ће нам највише користити када нас неко повреди или када доживимо неку неправду. У таквим ситуацијама би било добро да се питамо: „Шта би Исус учинио?“ Једној сестри по имену Ли је управо то помогло да у једној ситуацији не поступи брзоплето. Она каже: „Једном приликом је моја колегиница послала осталим колегама мејл у ком је написала неке лоше ствари о мени и о начину на који обављам посао. То ме је заиста повредило. Међутим, тада сам се питала: ’Како у овој ситуацији могу да опонашам Исуса?‘ Након што сам размишљала како би се можда Исус поставио, одлучила сам да том догађају не придајем много пажње. Касније сам сазнала да је та колегиница имала здравствених проблема и да је била под великим стресом. Закључила сам да можда ипак није мислила то што је написала. Размишљање о Исусовом примеру помогло ми је да на сличан начин покажем љубав према њој.“ Уколико опонашамо Исуса, неће нам бити тешко да показујемо љубав.

Као треће, важно је да развијамо самопожртвовану љубав, по којој су прави хришћани познати (Јов. 13:34, 35). У вези с тим, Библија нас подстиче да размишљамо „онако како је размишљао и Христ“. Напустивши небо, „одрекао се самог себе“ у нашу корист и био је спреман да умре на „мученичком стубу“ (Фил. 2:5-8). Уколико  се трудимо да попут њега развијамо самопожртвовану љубав, бићемо му све сличнији и бићемо спремни да корист других стављамо испред сопствене. Шта љубав још постиже?

ШТА СЕ ПОСТИЖЕ ЉУБАВЉУ?

Много тога се може постићи када смо спремни да показујемо љубав. Погледајмо два примера:

Шта се постиже љубављу?

  • МЕЂУНАРОДНО ЈЕДИНСТВО. Због тога што волимо једни друге, знамо да у коју год скупштину да одемо, браћа и сестре ће нас срдачно дочекати. Прави је благослов што по целом свету имамо браћу која нас искрено воле! (1. Петр. 5:9). Нигде нема такве љубави какве има међу Божјим народом.

  • МИР. То што подносимо „једни друге с љубављу“, помаже нам да уживамо у миру и јединству (Еф. 4:2, 3). Такав мир можемо осетити на нашим скупштинским састанцима и конгресима. Зар то није право чудо, с обзиром на то у каквом свету живимо? (Пс. 119:165; Ис. 54:13). Кад се трудимо да будемо у миру с другима, показујемо да их истински волимо, а то сигурно радује нашег небеског Оца (Пс. 133:1-3; Мат. 5:9).

„ЉУБАВ ИЗГРАЂУЈЕ“

Апостол Павле је написао да „љубав изграђује“ (1. Кор. 8:1). У ком смислу? О томе је писао у 13. поглављу своје прве посланице Коринћанима, за које неки кажу да је права „Ода љубави“. На пример, љубав не гледа своју корист, него корист другога (1. Кор. 10:24; 13:5). Поред тога, љубав је несебична, обзирна, стрпљива и добра и зато доприноси бољим односима у породици и јединству у скупштини (Кол. 3:14).

Наша љубав према Богу је нешто најдрагоценије. Таква љубав уједињује људе различитог порекла, раса и језика како би могли да служе Јехови у јединству, „раме уз раме“ (Соф. 3:9). Будимо одлучни да сваког дана показујемо овај драгоцени плод светог духа!

^ одл. 2 Ово је први у серији од девет чланака, у којима ће се говорити о плодовима светог духа.