Подешавања за приступ

Изабери језик

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

СТРАЖАРСКА КУЛА БРОЈ 6/2016.

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ПОСТОЈЕ ЛИ ДУХОВНА БИЋА?

Завиримо у свет духовних бића

Завиримо у свет духовних бића

У Библији су забележене многе визије из којих можемо сазнати нешто о духовном свету. Позивамо вас да им поклоните пажњу. Те визије не треба дословно схватити. Оне нам само помажу да представимо себи духовна бића и да разумемо њихову улогу.

ЈЕХОВА БОГ

На небу је стајао престо и неко је седео на престолу. Онај који је седео изгледао је попут камена јасписа и драгог камена црвене боје, а око престола је била дуга слична смарагду“ (Откривење 4:2, 3).

„Блистава светлост била је свуда око њега. Видео сам нешто што је изгледало као дуга која се појави у облацима у кишни дан. Тако је изгледала светлост која је блистала унаоколо. То је било нешто што је изгледало као Јеховина слава“ (Језекиљ 1:27, 28).

Захваљујући овим визијама које су имали апостол Јован и пророк Језекиљ, можемо лакше дочарати себи славу самог Јехове Бога. У њима се говори о блиставом драгом камењу, дуги и величанственом Божјем престолу. Из оваквих описа сазнајемо да се Јеховино присуство одликује невероватном лепотом, узвишеношћу и спокојем.

Ти сликовити прикази су у складу са оним што пише у библијској књизи Псалми: „Велик [је] Јехова и достојан највеће хвале. Страх улива више од свих других богова. Јер су сви богови других народа безвредни, а Јехова је небеса начинио. Пред њим су слава и величанство, у његовом су светилишту моћ и лепота“ (Псалам 96:4-6).

Иако је Јехова толико узвишен, он нас позива да му се обраћамо у молитви и уверава нас да ће нас саслушати (Псалам 65:2). Он то чини зато што нас воли и брине за нас. Нико нема толико љубави као он. Зато се једино за њега у Библији каже да је љубав (1. Јованова 4:8).

ИСУС ХРИСТ

„[Исусов следбеник Стефан је] пун светог духа, упро поглед у небо и угледао Божју славу и Исуса како стоји с десне стране Богу, па рекао: ’Ево, видим отворена небеса и Сина човечјег како стоји с десне стране Богу‘“ (Дела апостолска 7:55, 56).

Стефан се тим речима обратио верским вођама, на чији је захтев Исус био убијен  недуго пре тога. Визија коју је Стефан добио потврдила је да је Исус жив — да је ускрснуо на небо и да је тамо добио висок положај. Апостол Павле је у вези с тим рекао: „[Јехова је] подигао [Исуса] из мртвих и поставио себи здесна на небесима, далеко изнад сваке владавине и власти и силе и управе и сваког имена које је дато, не само у овом поретку него и у оном који треба да дође“ (Ефешанима 1:20, 21).

Иако је Исус на високом положају, њему је, баш као и Јехови, веома стало до људи. Током своје службе на земљи, Исус је лечио болесне и ускрсавао мртве. Тиме што је дао свој живот, такође је показао колико воли Бога и људе (Ефешанима 2:4, 5). Исус чека прави час да би искористио своју власт и свим послушним људима донео потпуно олакшање од патње.

АНЂЕЛИ

Пророк Данило је рекао: „Док сам гледао, били су постављени престоли и Прадавни [Јехова] је сео [...] Хиљаде хиљада служило му је, и десет хиљада по десет хиљада стајало је пред њим“ (Данило 7:9, 10).

У овој визији, Данило није видео само једног анђела, већ безброј њих. Мора да је то био призор који оставља без даха! Анђели су узвишена духовна бића, изузетне интелигенције и моћи. Постоје две групе анђела који имају посебан положај — серафими и херувими. У Библији се анђели спомињу око 300 пута.

Анђели не настају од људи који умру. Бог их је створио давно пре човека. Они су били присутни док је Бог стварао земљу и веома су се радовали томе (Јов 38:4-7).

Један начин на који анђели служе Богу је тај што учествују у најважнијем делу које се обавља на земљи — у проповедању добре вести о Божјем Краљевству (Матеј 24:14). То је било откривено апостолу Јовану у једној визији. Он је написао: „Видео сам једног другог анђела како лети посред неба носећи вечну добру вест да је објави онима који живе на земљи  — свим народима и племенима и језицима и народностима“ (Откривење 14:6). Анђели данас не комуницирају с људима, што су понекад чинили у прошлости. Међутим, анђели оне који проповедају воде до добрих људи.

САТАНА ЂАВО

На небу је избио рат: Михаило [Исус Христ] и његови анђели борили су се са змајем. А борио се и змај и његови анђели, али није победио. И за њих више није било места на небу. И био је збачен велики змај, празмија, који се зове Ђаво и Сатана, који заводи цео свет. Био је збачен на земљу, а с њим су били збачени и његови анђели“ (Откривење 12:7-9).

На небу није увек све било идилично. Још на самом почетку људске историје, један анђео је пожелео да људи обожавају њега, а не Бога и зато се побунио. Тако је добио име Сатана, што долази од хебрејске речи која значи „противник“. Касније су му се у тој побуни придружили и неки други анђели, и тако су постали познати као демони. Они су покварени до сржи и жестоко се противе Јехови. Навели су већину људи да игноришу Јеховине савете.

Сатана и демони су окрутни и изопачени. Они су непријатељи људи и сносе велики део кривице за патњу на земљи. На пример, погледајмо шта су учинили побожном човеку Јову. Сатана је најпре узроковао смрт свих његових слугу, као и све стоке. Затим је „подигао јак ветар“ и срушио кућу у којој се налазило све десеторо Јовове деце. Напослетку је „ударио Јова болним чиревима од пете до темена“ (Јов 1:7-19; 2:7).

Сатани се ближи крај. Пошто је збачен у близину земље, зна да „има мало времена“ (Откривење 12:12). Осуђен је на пропаст, што је за нас добра вест!

ЉУДИ КОЈИ ИДУ НА НЕБО

„Својом си крвљу купио Богу људе из свих племена и језика и народности и народа, и учинио си их краљевством и свештеницима нашем Богу, и они ће краљевати над земљом“ (Откривење 5:9, 10).

Као што је Исус ускрснуо за живот на небу, тако ће бити и с неким људима. Исус је својим верним ученицима рекао: „Идем да вам припремим место [...] поново ћу доћи и примићу вас у свој дом, да и ви будете тамо где сам ја“ (Јован 14:2, 3).

 Постоји посебан разлог због ког неки иду на небо. Они ће заједно са Исусом бити владари небеског Краљевства, које ће у будућности владати и над земљом. Та власт ће много тога постићи. На њу је Исус мислио када је рекао својим следбеницима да се моле: „Оче наш, који си на небесима, нека се свети име твоје. Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи“ (Матеј 6:9, 10).

БУДУЋНОСТ ЧОВЕЧАНСТВА

Апостол Јован је рекао: „Тада сам зачуо снажан глас са престола како говори: ’Ево Божјег шатора међу људима [...] Он ће обрисати сваку сузу с њихових очију и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити. Нестало је оно што је некад било‘“ (Откривење 21:3, 4).

Ова визија указује на време када ће Исус и његови сувладари у Божјем Краљевству окончати Сатанину власт, након чега ће земља постепено бити претворена у рај. Нестаће све што нам ствара бол и тугу. Нећемо чак ни умирати!

А шта ће бити с умрлима који не иду на небо? Они ће ускрснути и заувек ће живети на рајској земљи (Лука 23:43).

Ове визије нас уверавају да нас Јехова Бог и његов Син, Исус Христ, као и верни анђели и људи који иду на небо воле и да нам желе најбоље. Да бисте сазнали више о томе шта ће они учинити за нас, слободно ступите у контакт с неким од Јеховиних сведока или са нашег сајта, www.jw.org, преузмите књигу Шта Библија заиста научава?

Сазнајте више

Зашто треба да се молимо? Да ли ће ми Бог одговорити?

Да ли ће Бог одговорити и на ваше молитве, умногоме зависи од вас.

Да ли је Исус био само добар човек?

Зашто је Исус из Назарета најутицајнији човек који је икада живео.

Шта ће постићи Божје Краљевство?

Сазнајте шта можете доживети када на земљи буде успостављена Божја владавина.

Да ли Ђаво стварно постоји?

Да ли Ђаво представља зло у људима или је стварна особа?