Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | АНЂЕЛИ — ДА ЛИ ПОСТОЈЕ?

Постоје ли зли анђели?

Постоје ли зли анђели?

Постоје. Али како то, кад је Бог све анђеле створио савршенима? Као што смо рекли, створио их је и са слободом избора. Недуго након што су први мушкарац и жена, Адам и Ева, били створени, један од тих савршених анђела је своју слободу избора искористио на лош начин. Окренуо се против Бога и навео Адама и Еву да исто то учине (Постанак 3:1-7; Откривење 12:9). У Библији се не каже како се тај анђео звао нити који је положај имао пре него што се одметнуо од Бога. Али након што се побунио назван је Сатана, што значи „противник“, и Ђаво, што значи „клеветник“ (Матеј 4:8-11).

Нажалост, ту се није све завршило. У Нојевим данима, неки анђели су „напустили своје право пребивалиште“ и окриље Божје породице. Сишли су на земљу и материјализовали се да би имали полне односе са женама. То је било крајње неморално јер их Бог није тако створио (Јудина 6; Постанак 6:1-4; 1. Петрова 3:19, 20).

Шта је после било с тим злим анђелима, то јест демонима? Када је Бог нанео свеопшти потоп да би очистио земљу од зла, они су се дематеријализовали и вратили у духовни свет. Али Бог им није дозволио да се врате на „свој првобитни положај“, већ их држи у „густој [духовној] тами“, то јест стању најдубљег понижења названом тартар (Јудина 6; 2. Петрова 2:4). Они су сами дозволили да над њима влада Сатана Ђаво, на ког се зато и указује као на „владара демона“. Он се „претвара да је анђео светлости“ (Матеј 12:24; 2. Коринћанима 11:14).

Према Светом писму, Божје Краљевство је на небу успостављено 1914. * Тада су Сатана и његови демони протерани с неба и од тада могу да утичу само на земљу. То што се дешавају ужасне ствари и што неморал преовладава само је доказ њиховог разорног и осветољубивог утицаја (Откривење 12:9-12).

Међутим, то што тих шокантних ствари има све више потврђује да је близу крај њиховог терора. Ускоро ова окрутна бића више неће моћи да утичу на људе. Након што Божје Краљевство хиљаду година буде владало над земљом претвореном у рај, ти зли духови ће имати последњу прилику да искушају човечанство. А онда ће заувек бити уништени (Матеј 25:41; Откривење 20:1-3, 7-10).

^ одл. 6 Више информација о Божјем Краљевству може се наћи у 8. поглављу књиге Шта Библија заиста научава?, коју су издали Јеховини сведоци. Доступна је и на сајту www.jw.org.