Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | АНЂЕЛИ — ДА ЛИ ПОСТОЈЕ?

Како нам анђели помажу?

Како нам анђели помажу?

Добри анђели ревно извршавају задатке које добију од Јехове Бога и веома су наклоњени људима. Они су „клицали од радости“ када је Бог стварао земљу (Јов 38:4, 7). Одвајкада су анђели желели да знају како ће се испунити догађаји проречени за земљу (1. Петрова 1:11, 12).

Свето писмо говори о томе да је Бог у неким приликама слао своје анђеле да помогну богобојазним људима (Псалам 34:7). Навешћемо неке примере:

  • Пре него што је Јехова уништио Содом и Гомору због изопачености тамошњих људи, анђели су праведном Лоту и његовој породици помогли да побегну (Постанак 19:1, 15-26).

  • У древном Вавилону су три млада Јеврејина била осуђена на смрт у ужареној пећи, али је Бог „послао свог анђела и избавио своје слуге“ (Данило 3:19-28).

  • Праведни човек Данило је био бачен у јаму са изгладнелим лавовима, али је ипак преживео. Како? Он је рекао: „Мој Бог послао је свог анђела и затворио уста лавовима“ (Данило 6:16, 22).

Анђели од давнина помажу људима верним Богу

АНЂЕЛИ СУ ПОМАГАЛИ И ПРВИМ ХРИШЋАНИМА

Бог је слао своје анђеоске гласнике да помогну првим хришћанима кад је сматрао да је то неопходно да би се испунило оно што је намерио. Примера ради:

  • Један анђео је ослободио апостоле из затвора и рекао им да проповедају у храму (Дела апостолска 5:17-21).

  • Један анђео је упутио хришћанина Филипа да крене пустињским путем који се спушта из Јерусалима у Газу. Тако је Филип проповедао Етиопљанину који је био у Јерусалиму да би се поклонио Богу (Дела апостолска 8:26-33).

  • Када је дошло време да се хришћанство прошири и на нејевреје, један анђео се у визији појавио римском заповеднику Корнелију и рекао му да позове апостола Петра у свој дом (Дела апостолска 10:3-5).

  • Када је апостол Петар био у затвору, појавио му се један анђео и ослободио га (Дела апостолска 12:1-11).

 КАКО АНЂЕЛИ ДАНАС ПОМАЖУ ЉУДИМА

Нема доказа да Бог данас чудесно помаже људима преко анђела као у наведеним догађајима из Библије. Али анђели помажу људима на други начин. Што се тиче данашњег времена, Исус је рекао: „Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целом свету за сведочанство свим народима, и тада ће доћи крај“ (Матеј 24:14). Да ли сте знали да анђели надгледају то дело проповедања које обављају Исусови следбеници?

Анђели помажу да се добра вест објави широм света

У Откривењу апостола Јована је предсказано да ће анђели свесрдно помагати људима широм планете да сазнају истину о Јехови Богу и о томе шта ће он учинити за људе. То се види из следећих речи: „Видео сам једног другог анђела како лети посред неба носећи вечну добру вест да је објави онима који живе на земљи — свим народима и племенима и језицима и народностима. Он је говорио јаким гласом: ’Бојте се Бога и дајте му славу, јер је дошао час његовог суда! Поклоните се Ономе који је створио небо и земљу и море и изворе вода!‘“ (Откривење 14:6, 7). У ово савремено доба, много пута се показало да анђели помажу да се добра вест о Божјем Краљевству шири. Када се и само један човек покаје и почне да верује у Јехову, тада настаје „радост међу Божјим анђелима“ (Лука 15:10).

Шта ће се десити када се дело проповедања буде обавило? Тада ће „небеске војске“ анђела заједно са Исусом Христом, Краљем над краљевима, кренути у „рат који ће се догодити на велики дан Бога Свемоћног“. Тај рат се зове Армагедон (Откривење 16:14-16; 19:14-16). Анђели ће са Господом Исусом у Армагедону извршити „освету над онима [...] који се не покоравају доброј вести“ (2. Солуњанима 1:7, 8).

Будите уверени да су анђели заинтересовани и за вас. Они се брину за добробит оних који желе да служе Богу. Бог је преко њих помагао својим слугама и јачао их (Јеврејима 1:14).

Пред сваким човеком је избор да ли ће послушати добру вест која се објављује широм света или неће. Јеховиним сведоцима ће бити драго да вам објасне библијску истину, у чијем објављивању учествују и моћни анђели.