Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  Број 5/2017.

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | АНЂЕЛИ — ДА ЛИ ПОСТОЈЕ?

Да ли анђели помажу људима?

Да ли анђели помажу људима?

Кенет и Филомена, са острва Курасао, једног недељног поподнева су отишли код брачног пара ком су помагали да разуме основна библијска учења.

„Изгледало је као да нису код куће“, каже Кенет. „Све је било затворено, а ни ауто није био ту. Нешто ме је терало да телефонирам тој жени.“

Она се јавила и рекла да јој је муж на послу. Чим је схватила да су Кенет и Филомена испред врата, отворила им је и позвала их да уђу.

Видело се да је плакала. Кад је Кенет почео да се моли пред проучавање, поново је заплакала. Кенет и Филомена су је брижно питали шта се десило.

Признала им је да је управо хтела да се убије и да ју је Кенет звао у тренутку кад је мужу писала опроштајно писмо. Рекла им је да пати од депресије. Прочитали су јој неке утешне мисли из Светог писма и то јој је подигло дух.

„Били смо захвални Јехови * што нас је усмерио — да ли преко анђела или свог светог духа — да помогнемо овој жени у тешком емотивном стању и подстакао нас да је позовемо“, каже Кенет.

Да ли Кенет и Филомена с правом верују да је Бог имао удела у свему томе? Или је чиста случајност што су ову жену позвали у прави час?

То не можемо знати. Али једно знамо — Бог шаље своје анђеле да помажу људима у духовном погледу. Примера ради, у Библији пише да је Бог преко анђела упутио хришћанског проповедника Филипа да етиопском званичнику помогне да разуме свете списе (Дела апостолска 8:26-31).

У разним религијама се учи да постоје духовна бића. Сматра се да су нека од њих добродушна и да штите људе, као и да извршавају друге задатке од Бога. Многи верују не само да анђели постоје већ и да утичу на њихов живот, док су за многе друге анђели само плод маште.

Да ли анђели заиста постоје? Ако постоје, како су настали? Шта знамо о њима? Имају ли утицаја на живот људи? Позабавимо се сада одговорима на ова питања.

^ одл. 8 Јехова је Божје име, као што се може видети у Светом писму (Псалам 83:18).