Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  Број 3/2017.

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ШТА ПРЕДСТАВЉАЈУ ЧЕТИРИ ЈАХАЧА АПОКАЛИПСЕ?

Шта представљају јахачи Апокалипсе?

Шта представљају јахачи Апокалипсе?

Можда нам се чини да није лако одгонетнути ко су четири јахача Апокалипсе, али ако њихов опис из Библије упоредимо са оним што се дешава већ више од 100 година, можемо разумети шта сваки од њих представља. Иако делују злослутно, јер су гласници страшних невоља, они нам доносе и добре вести. Како то? Погледајмо најпре шта сваки јахач симболизује.

ЈАХАЧ НА БЕЛОМ КОЊУ

Визија почиње следећим речима: „Погледао сам, и гле — бели коњ и на њему јахач који је имао лу̂к. Била му је дата круна па је изашао побеђујући и кренуо у коначну победу“ (Откривење 6:2).

Ко је јахач белог коња? Одговор такође проналазимо у књизи Откривење. За њега се каже да је „Реч Божја“ (Откривење 19:11-13). Титула Реч припада Исусу Христу јер се преко њега Бог обраћао другима (Јован 1:1, 14). Јахач се још описује и као „Верни и Истинити“ и као „Краљ над краљевима и Господар над господарима“ (Откривење 19:11, 16). То показује да је он Краљ који никада не злоупотребљава своју моћ. Али сад се јављају још нека питања.

Ко је Исусу дао власт? (Откривење 6:2). Пророк Данило је имао визију која нам даје одговор на то питање. Он је видео како Прадавни, то јест Јехова Бог, * даје „власт, част и краљевство“ некоме ко је као „син човечји“, што је израз који се на другим местима у Библији користи за Исуса (Данило 7:13, 14). Дакле, сам Свемоћни Бог је Исусу дао моћ и право да влада и да суди. Он јаше на белом коњу, пошто бела боја у Библији често представља праведност. Према томе, рат који ће водити Божји Син биће праведан (Откривење 3:4; 7:9, 13, 14).

Када су јахачи ступили на сцену? Први јахач, Исус, почео је да јаше кад је крунисан (Откривење 6:2). То није било одмах након што је узашао на небо. Библија каже да је морао да чека неко време да би добио власт (Јеврејима 10:12, 13). Исус је својим ученицима рекао по чему ће препознати да се тај период чекања завршио и да је он почео да влада на небу. Објаснио им је да ће се ситуација у свету знатно погоршати кад он буде постављен за Краља — биће ратова, глади и болести (Матеј 24:3, 7; Лука 21:10, 11). То доба пуно недаћа, које Библија назива „последњим данима“ почело је недуго након што је 1914. избио Први светски рат (2. Тимотеју 3:1-5).

Али због чега стање на земљи није постало боље, већ се погоршало кад је 1914. Исус почео да влада? Зато што је он тада почео да влада на небу, а не на земљи. Тада је избио рат на небу и Исус, на ког се у Откривењу указује и као на Михаила, збацио је Сатану и демоне „на земљу“ (Откривење 12:7-9, 12). Пошто више не може да утиче на небо, већ само на земљу, Сатана сав свој бес искаљује на људе. Гневан је и зато што зна да му је преостало веома мало времена и да Бог неће још дуго дозвољавати да утиче на земљу (Матеј 6:10). Погледајмо сада како преостала три јахача потврђују да живимо у „последњим  данима“. За разлику од првог коњаника, који представља једну особу, наредна три јахача представљају невоље које су захватиле цео свет.

ЈАХАЧ НА КОЊУ ПЛАМЕНЕ БОЈЕ

„Изашао је други коњ, пламене боје. Његовом јахачу је било дато да узме мир са земље како би људи убијали једни друге. И био му је дат велики мач“ (Откривење 6:4).

Јахач пламеног коња представља рат. Он „узима мир“ са целе земље, а не само у појединим деловима света. Године 1914. је по први пут у историји избио светски рат. Недуго затим је наступио и још разорнији Други светски рат. Према неким проценама, од 1914. је у ратовима и другим оружаним сукобима погинуло више од 100 милиона људи, док су милиони других задобили озбиљне повреде.

У којој мери се данас ратује? Људи по први пут у историји имају моћ да читаво човечанство збришу с лица земље. Чак ни организације које се залажу за очување мира, као што су Уједињене нације, не могу зауставити овог јахача.

ЈАХАЧ НА ЦРНОМ КОЊУ

„Погледао сам, и гле — црни коњ и на њему јахач који је у руци имао вагу. И зачуо сам нешто као глас усред четири бића како говори: ’Мера пшенице за денар и три мере јечма за денар! А уље и вино троши штедљиво!‘“ (Откривење 6:5, 6).

Јахач на црном коњу представља глад. У наведеном стиху из Откривења је симболично приказана велика несташица хране. Наиме, мера (0,7 килограма) пшенице кошта денар, колико је у првом веку износила дневница (Матеј 20:2). За исту своту се може купити три мере (2,1 килограм) јечма, који се сматрао мање квалитетном храном од пшенице. Једна породица не би могла дуго живети од те мале количине хране. Људима је затим речено да штедљиво троше уље и вино, што су биле основне животне намирнице у библијско доба.

Да ли је очигледно да је од 1914. црни коњ у галопу? И те како! У 20. веку је око 70 милиона људи умрло од глади. Према једном извештају, процењује се да је „од 2012. до 2014. године било хронично неухрањено 805 милиона људи — скоро свака девета особа“. Статистички подаци показују да „сваке године више људи умре од глади него од сиде, маларије и туберкулозе заједно“. И поред свег труда, овај проблем остаје нерешен. Није могуће зауставити јахача црног коња.

ЈАХАЧ НА БЛЕДОМ КОЊУ

„Погледао сам, и гле — бледи коњ и на њему јахач коме је име било Смрт, а за њим је ишао гроб. И дата им је власт над четвртином земље, да убијају мачем и глађу и помором и зверима земаљским“ (Откривење 6:8).

Јахач на бледом коњу представља смрт изазвану заразним болестима и другим узроцима. Убрзо након 1914, од шпанске грознице је умрло на десетине милиона људи, док је чак око 500 милиона било заражено овим вирусом — скоро сваки трећи човек.

Али то је био само почетак. Стручњаци процењују да је током 20. века између 300 и 500 милиона људи умрло од великих богиња. Сида, туберкулоза и маларија и дан-данас односе милионе живота, упркос све већем напретку медицине.

Гроб немилосрдно узима к себи жртве ратова, глади и заразних болести.

 ПРЕД НАМА СУ БОЉА ВРЕМЕНА!

Дани пуни невоља ускоро ће бити иза нас. Исус је 1914. године „изашао побеђујући“ — у небеском рату је победио Сатану и збацио га „на земљу“. Али то није крај. Он је „кренуо у коначну победу“ (Откривење 6:2; 12:9, 12). Ускоро ће, у рату који се зове Армагедон, спречити Сатану да даље наноси људима бол и уништити све који су на Сатаниној страни (Откривење 20:1-3). Исус не само да ће заувек уклонити ратове, глад, болести и смрт, већ ће и надокнадити сву штету коју су они проузроковали. Погледајте шта Библија каже о томе.

Уместо ратова, владаће мир. Јехова „прекида ратове до краја земље. Лук пребија, копље ломи“ (Псалам 46:9). Мирољубиви људи ће уживати „у изобиљу мира“ (Псалам 37:11).

Хране ће бити на претек и више нико неће гладовати. „На земљи ће богато родити жито, биће га у изобиљу по врховима горским“ (Псалам 72:16).

Исус ће ускоро надокнадити сву штету коју су проузроковала преостала три јахача

Болест и смрт ће бити ствар прошлости. Сви ће бити савршеног здравља и живеће заувек. Бог ће „обрисати сваку сузу с њихових очију и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити“ (Откривење 21:4).

Кад је Исус био на земљи, видело се колико ће бити добар владар. Подстицао је друге на мир, чудом је нахранио хиљаде људи, лечио је болесне, а чак је и ускрсавао мртве (Матеј 12:15; 14:19-21; 26:52; Јован 11:43, 44).

Јеховини сведоци ће вам радо из Библије показати како се можете припремити за оно што предстоји. Да ли бисте желели да сазнате више о томе?

^ одл. 7 Јехова је Божје име, као што се може видети у Светом писму.

Сазнајте више

ПРОБУДИТЕ СЕ!

Шта Библија каже о крају света

Шта је „свет“ који ће проћи? Како и када ће свет доћи крају?

ДОБРЕ ВЕСТИ ИЗ СВЕТОГ ПИСМА

Које добре вести се налазе у Светом писму?

Сазнајте какве вести Бог има за нас, зашто је важно да их сви чују и шта треба да урадите.