Можда се сећате да је Гејл, коју смо раније цитирали, рекла да мисли да никада неће преболети губитак мужа. Ипак, она једва чека да га поново види у новом свету који је обећао Бог. Она каже: „Моји омиљени стихови се налазе у Откривењу 21:3, 4, где пише: ’Сам Бог биће с њима. Он ће обрисати сваку сузу с њихових очију и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити. Нестало је оно што је некад било.‘“

Гејл каже: „Ове речи пружају праву наду. Искрено саосећам са онима који су изгубили некога али не знају за ту наду, наиме да ће моћи поново да виде своје вољене.“ Због онога у шта верује, Гејл много сати посвећује проповедању и другима преноси Божје обећање о будућности кад „смрти више неће бити“.

Јов је био уверен да ће га Бог вратити у живот

„То није могуће“, можда кажете. Размислите на тренутак о човеку по имену Јов. Он је боловао од тешке болести (Јов 2:7). Иако је због тога пожелео да умре, ипак је веровао да Бог има моћ да га врати у живот. С потпуним поверењем је рекао: „О, кад би ме у гроб склонио [...] Позваћеш ме, и ја ћу ти се одазвати. Ужелећеш се дела руку својих“ (Јов 14:13, 15). Био је сигуран да ће недостајати свом Богу и да ће га он радо вратити у живот.

Бог ће то ускоро и учинити! Кад наша планета буде претворена у рај, ускрснуће и Јов и још безброј других (Лука 23:42, 43). У Библији налазимо потврду да ће се то сигурно десити (Дела апостолска 24:15). Исус је рекао: „Не чудите се томе, јер долази час у који ће сви који су у гробовима чути његов глас и изаћи ће“ (Јован 5:28, 29). Јов ће видети испуњење тог обећања. Поново ће осетити младалачку снагу и његово тело ће заувек бити „свеже као у младости“ (Јов 33:24, 25). То очекује све оне који су захвални Богу јер ће ускрснути њихове вољене и омогућити им да се заједно с њима радују вечном животу на земљи.

Ако сте изгубили неку драгу особу, све ово о чему смо говорили можда неће у потпуности отклонити ваш бол. Али дубоко размишљање о Божјим обећањима, која се налазе у Библији, може вам улити наду и снагу да истрајете (1. Солуњанима 4:13).

Уколико желите да сазнате још нешто о томе како се борити са жалошћу или вас занима одговор на питање: „Зашто Бог допушта зло и патњу?“, посетите наш веб-сајт jw.org. Тамо ћете наћи утешне и логичне библијске одговоре на своја питања.