Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  Број 1/2018.

Да ли је Библија превазиђена?

Да ли је Библија превазиђена?

НЕКИ СМАТРАЈУ ДА ЈЕСТЕ. Један лекар је рекао да ако бисмо савете у ово савремено доба тражили у Библији, то би било исто као када бисмо на часу хемије користили уџбеник из 20-их година прошлог века. Неки би рекли да библијски савети немају везе с нашим животом као што ни упутство за употребу неког старог компјутера нема везе с данашњим новим моделима. Другим речима, сматрају је потпуно застарелом.

Због чега бисмо у овој ери технологије уопште користили једну тако стару књигу? Надохват руке су нам бројни веб-сајтови и блогови с најактуелнијим саветима за живот. У ТВ емисијама често гостују познати психолози, разни саветници и стручњаци. Књижаре су препуне књига за самопомоћ које се толико добро продају да доносе милионску зараду.

Поред обиља најсавременијих информација, зашто би уопште неко тражио савет у Светом писму, то јест Библији, књизи старој више од 2 000 година? Зар нису у праву они који кажу да је Библија попут застарелог уџбеника или упутства за употребу из прошлог века? Међутим, та аналогија је погрешна. Чињеница је да се наука и технологија брзо мењају, али да ли се то може рећи и за људске потребе? Људи и даље желе да имају смисаон, стабилан и срећан живот, сложну породицу и чврста пријатељства.

Библија је одавно открила тајну успеха на тим пољима. Она за себе тврди да је књига од самог Створитеља, да може успешно да нас води кроз живот и да, читајући је, постајемо дорасли сваком проблему (2. Тимотеју 3:16, 17). Штавише, она каже да је „жива“, то јест да су њени савети увек актуелни за човека, без обзира на то у ком времену живи (Јеврејима 4:12).

Да ли је Библија заиста таква? Да ли је превазиђена или је и дан-данас корисна? На наредним страницама ћете пронаћи одговоре на ова питања. Ово је прво у низу посебних издања овог часописа.