Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

Да ли је Библија превазиђена?

Да ли је Библија превазиђена?

НЕКИ СМАТРАЈУ ДА ЈЕСТЕ. Један лекар је рекао да ако бисмо савете у ово савремено доба тражили у Библији, то би било исто као када бисмо на часу хемије користили уџбеник из 20-их година прошлог века. Неки би рекли да библијски савети немају везе с нашим животом као што ни упутство за употребу неког старог компјутера нема везе с данашњим новим моделима. Другим речима, сматрају је потпуно застарелом.

Због чега бисмо у овој ери технологије уопште користили једну тако стару књигу? Надохват руке су нам бројни веб-сајтови и блогови с најактуелнијим саветима за живот. У ТВ емисијама често гостују познати психолози, разни саветници и стручњаци. Књижаре су препуне књига за самопомоћ које се толико добро продају да доносе милионску зараду.

Поред обиља најсавременијих информација, зашто би уопште неко тражио савет у Светом писму, то јест Библији, књизи старој више од 2 000 година? Зар нису у праву они који кажу да је Библија попут застарелог уџбеника или упутства за употребу из прошлог века? Међутим, та аналогија је погрешна. Чињеница је да се наука и технологија брзо мењају, али да ли се то може рећи и за људске потребе? Људи и даље желе да имају смисаон, стабилан и срећан живот, сложну породицу и чврста пријатељства.

Библија је одавно открила тајну успеха на тим пољима. Она за себе тврди да је књига од самог Створитеља, да може успешно да нас води кроз живот и да, читајући је, постајемо дорасли сваком проблему (2. Тимотеју 3:16, 17). Штавише, она каже да је „жива“, то јест да су њени савети увек актуелни за човека, без обзира на то у ком времену живи (Јеврејима 4:12).

Да ли је Библија заиста таква? Да ли је превазиђена или је и дан-данас корисна? На наредним страницама ћете пронаћи одговоре на ова питања. Ово је прво у низу посебних издања овог часописа.