Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  Број 1/2016.

Да ли сте знали?

Да ли сте знали?

Од чега су се у библијска времена правили свици и како су се користили?

Књига о Јестири на свицима од животињске коже и пергамента из 18. века н. е.

Јеванђеље по Луки каже да је Исус једном приликом отворио свитак * пророка Исаије, читао из њега, а затим га је смотао. Апостол Јован је на крају свог јеванђеља такође споменуо свитак, рекавши да је Исус учинио и многа друга чуда која нису била записана у том свитку (Лука 4:16-20; Јован 20:30; 21:25).

Од чега су се правили свици? Делови животињске коже, пергамента или папируса су се лепили један за други да би се формирала трака, то јест ролна. Она се затим намотавала око штапа тако да текст буде са унутрашње стране. Текст се писао у кратким колонама које су се низале једна до друге. Уколико је свитак био поприлично дугачак, имао је штап на оба краја, тако да је читалац једном руком одмотавао, а другом замотавао свитак док не би нашао жељени део текста.

У једном речнику се каже: „Предност свитка је била у томе што је био довољно дугачак (обично око 10 метара) да у њега стане цела књига и да тако замотан не заузима пуно места“ (The Anchor Bible Dictionary). На пример, према једној процени, за јеванђеље по Луки била би потребна ролна од око девет и по метара дужине. Понекад су се горња и доња ивица свитка равнале, глачале каменом плавцем и бојиле.

Ко су могли бити „свештенички главари“ који се спомињу у грчком делу Светог писма?

Од увођења свештеничке службе у Израелском народу, само један човек је служио у својству првосвештеника и та служба је у почетку била доживотна (Бројеви 35:25). Арон је први служио у том својству. Та част се касније углавном преносила са оца на најстаријег сина (Излазак 29:9). Већина Аронових потомака је служила у својству свештеника, а само неки од њих су били првосвештеници.

Када су Израелци потпали под власт других народа, владари тих народа су својевољно именовали и разрешавали дужности јудејске првосвештенике. Међутим, изгледа да су их готово увек бирали из повлашћених породица, углавном из Аронове лозе. Израз „свештенички главари“ се очигледно односи на најважније чланове међу свештенством. Међу тим свештеничким главарима су можда били поглавари 24 свештеничке групе, истакнути чланови из породица првосвештеника, као и бивши првосвештеници који су, попут Ане, били разрешени дужности (1. Летописа 24:1-19; Матеј 2:4; Марко 8:31; Дела апостолска 4:6).

^ одл. 1 Свитак је лист било ког писаћег материјала савијен у облику ваљка. То је у старо доба био најраширенији облик књиге.