Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Стражарска кула  |  Број 1/2016.

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ЗАШТО БИТИ ПОШТЕН?

Како непоштење утиче на вас

Како непоштење утиче на вас

„У животу се често нађете у некој непријатној ситуацији, али уз мало непоштења лако се можете извући.“ (Саманта, Јужноафричка Република)

Да ли бисте се сложили са овом изјавом? Нема сумње да се сви повремено нађемо у некој непријатној ситуацији. Начин на који поступамо у ситуацијама које представљају испит поштења говори много о нашим вредностима. Рецимо, ако нам је најважније да сачувамо образ, вероватно ћемо сматрати да је непоштење оправдано средство да постигнемо тај циљ. Међутим, када истина изађе на видело, често наступи и време да се жању горке последице непоштења. Размотримо само неке од њих.

НАРУШЕНО ПОВЕРЕЊЕ

Међуљудски односи се заснивају на поверењу. Када двоје људи верују једно другом, осећају се сигурно. Али потребно је време да би нам други поклонили своје поверење. Оно је јаче када људи проводе време заједно, отворено комуницирају и када су несебични једни према другима. Међутим, да би се изгубило, довољан је само један чин непоштења. А када се наруши, веома га је тешко обновити.

Можда вас је изневерио неко кога сте сматрали добрим пријатељем. Уколико сте доживели тако нешто, нема сумње да вас је то дубоко повредило. То је сасвим разумљиво. Нема сумње да непоштење може из темеља уздрмати и најјача пријатељства.

НЕПОШТЕЊЕ ВОДИ ДО НЕПОШТЕЊА

Роберт Инес, професор економије на Калифорнијском универзитету, на основу једног истраживања дошао је до закључка да је „непоштење заиста заразно“. Оно се у ствари може упоредити с неким вирусом — што смо дуже изложени утицају непоштених особа, то смо у већој опасности да и сами постанемо непоштени.

Шта можемо предузети како не бисмо подлегли утицају непоштених људи? Библија нам може помоћи у томе. Размотримо нека њена начела.