Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

 БИБЛИЈСКА МУДРОСТ У САВРЕМЕНОМ СВЕТУ

„Не брините се“

„Не брините се“

БИБЛИЈСКО НАЧЕЛО: „Не брините се за свој живот“ (Матеј 6:25).

Шта ово начело значи? Исус је изговорио ове речи у својој Проповеди на гори. Према једном библијском речнику, грчки глагол који је овде преведен као „бринути се“ може се односити на „природну реакцију човека на сиромаштво, глад и друге недаће које га могу снаћи“. Забринутост обично укључује бригу о нечему што би се могло десити у будућности. Сасвим је нормално да се бринемо за своје материјалне потребе и да нам је стало до добробити оних које волимо (Филипљанима 2:20). Међутим, када је Исус рекао својим следбеницима да се не брину, он их је заправо саветовао да се чувају претеране забринутости, то јест претераног страха од будућности. Такав страх може одузети радост живљења (Матеј 6:31, 34).

Да ли је практично у данашње време? Зашто би било добро да послушамо овај Исусов савет? У неким стручним књигама се каже да када је човек превише забринут, његов симпатички нервни систем је констатно активан, а такво стање „води до здравствених проблема као што су чир, срчана обољења и астма“.

Исус је навео веома добар разлог зашто да се не бринемо превише: То је једноставно бесмислено. Он је рекао: „Ко од вас може тиме што се брине да и мало продужи свој животни век?“ (Матеј 6:27). Уколико се стално бринемо око нечега, тиме не можемо продужити свој живот ни делић секунде, а камоли да га побољшамо. Осим тога, најчешће и не дође до онога чега смо се највише плашили. Један стручњак на овом пољу је то овако формулисао: „Претерана забринутост нас само исцрпљује, а будућност најчешће није тако црна како је ми замишљамо.“

Како можемо престати да се превише бринемо? Као прво, уздајмо се у Бога. Ако се Бог брине за птице и пољско цвеће, сигурно ће се бринути и за своје верне слуге (Матеј 6:25, 26, 28-30). Као друго, усредсредимо се на данашњи дан, не размишљајући превише о томе шта ће бити сутра. „Не брините се, дакле, за сутрашњи дан, јер ће сутрашњи дан имати своје бриге“, рекао је Исус. Сигурно се слажете с тим да је сваком дану доста свога зла (Матеј 6:34).

Ако поступамо по овом савету, поштедећемо себе многих боли. Што је још важније, имаћемо унутрашњи мир, који Библија назива Божјим миром (Филипљанима 4:6, 7).