Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  Број 6/2017.

Милфорд Саунд

 ЗЕМЉЕ И НАРОДИ

Посета Новом Зеланду

Посета Новом Зеланду

ПРЕ око 800 година, Маори су препловили на хиљаде миља и настанили се на Новом Зеланду. Сусрели су се са пределом потпуно другачијим од тропских полинежанских острва са којих су дошли. Пред њима су се нашле планине, глечери, термални извори и снег. Око 500 година касније, на тло Новог Зеланда крочио је и народ из далеке Европе. Данас се на овим просторима поштују тековине и англосаксонске и полинежанске културе. У градовима живи скоро 90 посто становништва. Главни град, Велингтон, важи за најјужнију престоницу на свету.

Кључало блато на Северном острву

Нови Зеланд је земља изузетних природних лепота и разноликости. Није ни чудо што, упркос приличној  удаљености од других земаља, Нови Зеланд годишње привуче и до три милиона туриста.

Сребрна дрвенаста папрат може да нарасте и више од 10 метара у висину

До 1948. се сматрало да је такаха изумрла

Ова земља може да се похвали најнеобичнијим врстама дивљих животиња и највећим бројем птица које не лете. Овде живи и туатара, која својим изгледом подсећа на гуштера и чији животни век достиже и до 100 година. У аутохтоне врсте сисара спадају неке врсте слепих мишева и великих морских сисара, као што су кит и делфин.

Јеховини сведоци на Новом Зеланду делују скоро 120 година. Они помажу људима да упознају Свето писмо на најмање 19 језика, укључујући и полинежанске језике као што су ниуе, раротонга, самоански и тонгански.

Традиционални маорски плес