Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  Број 6/2017.

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | КУДА ИДЕ ОВАЈ СВЕТ?

Шта кажу чињенице

Шта кажу чињенице

ДА ЛИ вас плаше разна суморна предвиђања? Барак Обама је 2014. године у свом обраћању јавности рекао да због ужасавајућих новинских извештаја многи закључују „да је свет дошао до критичне тачке“.

Међутим, убрзо након тога је с пуно ентузијазма говорио о тренутним стратегијама за решавање светских проблема. Указао је на одређена залагања владе као на „добре вести“ и изјавио да је „пун наде“ и „апсолутни оптимиста“. Другим речима, рекао је да је једини начин да се избегне свеопшта катастрофа заједнички рад на побољшању светске ситуације.

Многи би рекли да то јесте једино решење. Можда своје наде полажу у науку и сматрају да технолошка достигнућа много обећавају. Један стручњак за иновације на пољу дигиталне технологије процењује да ће технологија толико узнапредовати да ће до 2030. године бити „хиљаду пута моћнија него што је сада, а до 2045. чак милион пута моћнија“. Затим је додао: „Прилично нам добро иде. Проблеми су озбиљнији него икада раније, али капацитети за њихово решавање далеко их надмашују.“

Колико је ситуација у свету заиста лоша? Да ли је на помолу свеопшта катастрофа? Премда неки научници и политичари дају позитивне процене, многи људи стрепе од будућности. Има ли разлога за страх?

ОРУЖЈЕ ЗА МАСОВНО УНИШТЕЊЕ. Уједињене нације и друге организације за очување мира и безбедности позивају све земље света на нуклеарно разоружање, али без успеха. Пркосни државници с подсмехом одбацују међународне норме о наоружању. Државе које одавно поседују нуклеарно оружје очајнички покушавају да га модернизују и створе ново, још убојитије. Поред тога, земље које раније нису имале оружје за масовно уништење сада су у стању да читаво човечанство збришу с лица земље.

Свет је постао темпирана бомба. Није чудо што се човек не осећа сигурним чак ни у време „мира“. У часопису цитираном у претходном чланку још стоји: „Нарочито је забрињавајуће што се ради на развијању система наоружања с вештачком интелигенцијом који може самостално бирати мету“ (Bulletin of the Atomic Scientists).

БОЛЕСТИ. Упркос бројним достигнућима у медицини, болест није могуће искоренити. Све су заступљенији фактори ризика за настанак болести. У те факторе спадају висок крвни притисак, гојазност, загађење ваздуха и злоупотреба дроге. Све више људи умире од рака, кардиоваскуларних обољења и дијабетеса, док је многима квалитет живота нарушен услед менталних и других обољења. У протеклим годинама, били смо сведоци избијања епидемија еболе и зика вируса. Болести узимају маха, а решење се не назире.

ЗАГАЂЕЊЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ. Фабричка постројења не престају да загађују атмосферу. Сваке године, милиони људи широм света умру услед загађења ваздуха.

Отпадне воде, медицински, пољопривредни и пластични отпад завршавају у океанима. „Токсичан отпад у морима и океанима изазива тровање биљног и животињског света, а самим тим и људи који једу плодове мора“, стоји у једној енциклопедији (Encyclopedia of Marine Science).

Несташица питке воде прераста у глобални проблем. Писац научних текстова Робин Макај с правом упозорава: „Ниједан кутак наше планете неће бити поштеђен несташице воде.“ Политичари признају да је човек сам себи нанео ову невољу и да она представља озбиљну претњу по опстанак.

ПРИРОДНЕ КАТАСТРОФЕ. Олује, урагани, торнада, тајфуни и земљотреси узрокују друге катастрофе, као што су поплаве и клизишта. Више него икада раније, ове природне непогоде односе бројне животе и наносе огромну штету. Једно истраживање које је објавила НАСА указује на то да су „временске неприлике, као што су олује, топлотни таласи и смењивање суша и поплава, сада још интензивније“. Хоће ли природа задати смртни ударац човечанству?

 Овој листи би се могли придодати и многи други проблеми. Али сама анализа светске ситуације не даје одговор на питање како ће се све ово завршити. Неки долазе до закључка да нам ни наука ни политика не могу пружити прави одговор. Међутим, као што смо поменули у претходном чланку, многи су сазнали шта нас чека у будућности. Али како?