Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  Број 6/2017.

Мрачна предвиђања се неће испунити јер Бог има све под контролом

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | КУДА ИДЕ ОВАЈ СВЕТ?

Шта Библија открива

Шта Библија открива

БИБЛИЈА је пре више векова прорекла да ће свет бити у тоталном хаосу. Међутим, она конкретно открива и како ће се све то завршити. Чињеница да су се многа библијска пророчанства већ испунила улива нам поверење да ће се испунити и оно што Библија прориче за будућност.

Ево неких пророчанстава која се испуњавају пред нашим очима:

  • „[Устаће] народ на народ и краљевство на краљевство и биће глади и земљотреса по разним местима“ (Матеј 24:7).

  • „У последњим данима настаће нарочито тешка времена. Јер људи ће бити себични, похлепни за новцем, умишљени, охоли, хулници, непослушни родитељима, незахвални, неверни, безосећајни према другима, неспремни за било какав договор, клеветници, необуздани, окрутни, без љубави према доброти, издајници, тврдоглави, поносни, који више воле ужитке него Бога“ (2. Тимотеју 3:1-4).

Видимо да је много унапред проречено да ће људско друштво бити далеко од стабилног. То нас не изненађује јер Библија каже да није човек тај који има моћ да донесе трајно решење. Следећи стихови то потврђују:

  • „Неки се пут човеку чини исправним, али на крају води у смрт“ (Пословице 14:12).

  • „Човек влада над човеком на несрећу његову“ (Проповедник 8:9).

  • „Човек [...] не може да управља својим корацима“ (Јеремија 10:23).

Ако би људи наставили да раде шта желе, збрисали би сав живот с лица земље. Али то се неће десити! Зашто можемо бити сигурни у то? Библија каже:

  • „Утврдио си [Боже] земљу на темељима њеним, никад се она пољуљати неће, у сву вечност“ (Псалам 104:5).

  • „Један нараштај одлази, други нараштај долази, а земља остаје заувек“ (Проповедник 1:4).

  • „Праведници ће поседовати земљу, и заувек ће на њој живети“ (Псалам 37:29).

  • „На земљи ће богато родити жито, биће га у изобиљу по врховима горским“ (Псалам 72:16).

 Оно што Библија каже о нашој будућности јасно је и недвосмислено — човечанство неће изумрети услед загађења, несташице хране и воде или пандемије. Неће бити ни нуклеарног холокауста. Постоји ли нека гаранција за то? Постоји — Бог има све под контролом. Истина, он тренутно дозвољава људима да раде по своме. Међутим, свако ће сносити последице својих поступака (Галатима 6:7). Бог неће у недоглед толерисати зло и неће дозволити људима да себи и планети нанесу трајну штету (Псалам 83:18; Јеврејима 4:13).

Осим тога, учиниће још нешто. Побринуће се за то да људи у будућности уживају „у изобиљу мира“ (Псалам 37:11). Сада смо бацили само летимичан поглед на оно што Библија каже о будућности. Милионима Јеховиних сведока је драго што су сазнали да је ситуација у свету само привремено оваква каква је.

Јеховини сведоци су обични људи разних националности и свих друштвених слојева. Без обзира у ком делу света живе, уједињују их иста веровања. Они верују у једног правог Бога, који се зове Јехова. Не стрепе од будућности јер су потпуно уверени у обећања која је дао „Јехова, Створитељ небеса, истинити Бог, онај који је обликовао и начинио земљу, онај који ју је учврстио и који је није створио узалуд, већ ју је обликовао да буде настањена“ (Исаија 45:18).

У овом чланку су наведене само неке појединости о томе каква је будућност човечанства. Више информација може се наћи у 5. теми брошуре Добре вести из Светог писма, коју су издали Јеховини сведоци. Ако желите да је преузмете, идите на веб-сајт www.jw.org

Погледајте кратак филм Зашто је Бог створио земљу?, који се такође може пронаћи на веб-сајту www.jw.org. (Идите на ПУБЛИКАЦИЈЕ > ФИЛМОВИ)