Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  Број 6/2016.

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ

Тиха опасност

Тиха опасност

Наше тело сваког дана нападају непријатељи који су невидљиви, али потенцијално смртоносни. Међу те „нападаче“ спадају бактерије, вируси и паразити, и сви они прете нашем здрављу. * Тих „напада“ често нисмо ни свесни пошто наш имунолошки систем већину њих успева да одбије или уништи пре него што изазову болест. Ипак, понекад штетни микроорганизми надвладају и ми се разболимо. Тада је неопходно да ојачамо свој одбрамбени систем, рецимо узимањем лекова и исхраном.

Људи хиљадама година нису знали готово ништа ни о микроорганизмима ни о штети коју нам они могу нанети. Међутим, у 19. веку су научници коначно потврдили да бацили могу изазвати разне болести и самим тим су људи били у бољој позицији да сачувају своје здравље. Медицински стручњаци су од тада успели да отклоне или смање ризик од добијања неких заразних болести, као што су велике богиње и дечја парализа. Ипак, у последње време људима поново прети опасност да оболе од болести које су неко време биле под контролом, на пример од жуте грознице и денге. Погледајмо који су неки разлози за то.

  • Сваке године, милиони људи путују по свету носећи у свом телу заразне микроорганизме. У једном медицинском часопису стоји да се готово све врсте заразних болести могу веома лако пренети пошто људи с лакоћом прелазе с једног краја света на други (Clinical Infectious Diseases).

  • Неке врсте бактерија су постале отпорне на антибиотике. „Свету предстоји постантибиотска ера, у којој ће обичне инфекције [...] опет бити смртоносне“, каже Светска здравствена организација.

  • Грађански немири и сиромаштво онемогућују властима да држе под контролом ширење зараза.

  • Многи људи не знају како да се заштите од заразних болести.

Упркос свим овим узнемиравајућим чињеницама, можемо заштитити себе и своје најближе. У наредном чланку ће бити речи о неким једноставним мерама предострожности које могу предузети чак и они који живе у слабо развијеним земљама.

^ одл. 3 Већина микроба не изазива болести. Међутим, у овом и наредном чланку говорићемо о онима који могу угрозити наше здравље.