Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  Број 5/2017.

Како смањити потрошњу енергије

Како смањити потрошњу енергије

САВРЕМЕН живот је незамислив без електричне енергије и горива. Користимо их да бисмо грејали или хладили своје домове, као погон за превозна средства, као и за безброј других ствари. Међутим, када је реч о потрошњи енергије, у свим деловима света се јављају и проблеми.

На пример, за Гарија из Јужноафричке Републике проблем представља поскупљење горива. Џенифер са Филипина каже да су у њеном крају прекиди струје чести. Фернандо из Салвадора је забринут јер се производњом и потрошњом енергије често загађује животна средина.

Можда се питате шта ми као појединци ту можемо.

Иако делује безначајно, допринос који можемо дати није занемарљив. Ако штедљиво и ефикасно трошимо енергију, уштедећемо новац, а уједно ћемо допринети очувању животне средине јер ћемо смањити потребу за производњом енергије.

Следе неки савети који ће нам помоћи да рационалније трошимо енергију.

ДОМАЋИНСТВО

Економично користите грејне и расхладне уређаје. Једно истраживање спроведено у Великој Британији показало је да би се највише енергије уштедело када би потрошачи зими смањили грејање за само два степена. Дерек из Канаде каже: „Моја породица и ја зими не појачавамо грејање на максимум већ се топлије облачимо и то много значи за наш кућни буџет.“

Сличан принцип важи и за расхлађивање просторија. Родолфо с Филипина не подешава клима-уређај на прениску температуру. Он каже: „Тако не расипам ни новац ни струју.“

Кад су грејање или клима-уређај укључени, прозоре и врата држите затворенима. * Спречавамо расипање енергије када пазимо да загрејан или расхлађен ваздух не изађе из просторије. На пример, ако су врата зграде по хладном времену отворена, треба више енергије да би се зграда загрејала.

Поред тога, енергија се може уштедети и додатном топлотном изолацијом и уградњом квалитетнијих прозора.

Користите „штедљиве сијалице“. „Раније смо користили класичне сијалице, а сада смо прешли на ’штедљиве‘“, каже Џенифер коју смо раније цитирали. Оне су обично мало скупље али троше много мање струје, тако да се исплате.

 ПРЕВОЗ

Ако је могуће, користите јавни превоз. „Кад год могу, на посао идем возом или бициклом“, каже Ендру из Велике Британије. У једној књизи о потрошњи енергије стоји да „аутомобили у просеку троше три пута више енергије по путнику од аутобуса и возова“ (Energy: What Everyone Needs to Know).

Добро се организујте кад негде идете. Ако направите добар план, можете смањити број вожњи, а тако уштедети гориво, време и новац.

Џетро с Филипина одреди месечни лимит за гориво. „То ме тера да добро испланирам колико ћу се возити.“

СВАКОДНЕВНЕ АКТИВНОСТИ

Смањите потрошњу топле воде. Према једном истраживању, 1,3% енергије која се потроши у градовима Аустралије одлази на грејање воде у домаћинствима, а то износи чак 27% укупне потрошње енергије једног домаћинства.

Пошто на грејање воде одлази толико енергије, добро је да економично користимо топлу воду. Виктор из Јужноафричке Републике с разлогом каже: „Када се туширамо, гледамо да користимо што мање топле воде.“ Према научнику Стивену Кенвеју, „смањење потрошње топле воде је одличан потез јер се тако штеде енергија и вода, смањује се потреба за производњом енергије, а домаћинства штеде новац“.

Искључите оно што не користите. Ту спадају светло, кућни апарати и електронски уређаји, као што су телевизори и компјутери. Многи уређаји троше струју чак и кад су у стању мировања (на стендбај режиму). Неки стручњаци препоручују да се апарати, када се не користе, извуку из утичнице или да се на продужним кабловима искључи прекидач. Фернандо, ког смо споменули, каже да је усвојио ту навику. „Кад напуштам просторију, искључим светло, а када не користим неки апарат, извучем кабел из струје.“

Истина је да ми као појединци не можемо утицати на то колико ће се енергије потрошити на светском нивоу нити можемо спречити загађење природе које долази с производњом енергије. Међутим, оно што можемо јесте да мудро трошимо енергију. Људи широм света проналазе начине да управо то раде. За чување енергије су потребни труд и планирање, али то доноси много добра. Валерија из Мексика каже: „Штедњом енергије смањујем трошкове и дајем допринос очувању животне средине.“

^ одл. 10 Пажљиво пратите упутства произвођача за правилно руковање грејним и расхладним уређајима. Код неких уређаја је предвиђено да врата или прозор буду отворени ради дотока свежег ваздуха.

Сазнајте више

СТРАЖАРСКА КУЛА

Да ли ће људи уништити Земљу?

Библија је прорекла садашње уништавање животне средине али и шта ће након тога уследити.

Шта Библија заиста научава?

Шта ће Бог учинити за људе?

Да ли ће Бог остварити своју намеру да на земљи буде рај? Када ће то бити?