Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  Број 5/2016.

 ПОГЛЕД У СВЕТ

Америка

Америка

Актуелни догађаји на Западу показују колико је оно што стоји у Библији практично за савременог човека.

Мање проверавања поште — мање стреса

Људи не би били под толиким стресом да проверавају електронску пошту само три пута дневно а не кад год могу, закључак је једног истраживања у Ванкуверу, у Канади. Костадин Кушлев, који је водио ово истраживање, каже: „Људима је тешко да одоле жељи да стално проверавају своју пошту, али када би у томе успели били би под мањим стресом.“

ЗА РАЗМИШЉАЊЕ: Пошто живимо у нарочито тешким временима, зар није паметно да сведемо стрес на најмању могућу меру? (2. Тимотеју 3:1).

Опоравак након изловљавања

У Белизеу и другим деловима Кариба, „забележени су случајеви опоравка популације шкољки, јастога и риба у подручјима на којима је забрањен риболов“, стоји у једном извештају поднесеном Друштву за очување дивљих животиња. У њему се још каже: „Изловљеним врстама у заштићеним подручјима треба само 1-6 година да се њихова популација врати у нормалу, али за потпуни опоравак им требају деценије.“ Џенет Гибсон, једна од директорки у споменутој организацији, о Белизеу је рекла: „Очигледно је да забрана риболова у одређеним подручјима помаже да се у овој држави обнови популација риба, као и биолошка разноликост уопште.“

ЗА РАЗМИШЉАЊЕ: Зар способност природе да се обнавља не указује на то да је добро осмишљена? (Псалам 104:24, 25).

Насиље у Бразилу

Једна бразилска новинска агенција извештава да је у овој држави насиље у порасту (Agência Brasil). Године 2012, број убистава је премашио 56 000, што је највећи забележени број, како каже тамошње Министарство здравља. Луис Сапори, стручњак у области јавне безбедности, примећује да тај пораст одражава слом морала. Кад људи изгубе поштовање према законима који одликују цивилизовано друштво, „они почну да прибегавају сили зарад остварења личних интереса“, изјавио је Сапори.

ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ? У Библији је проречено да ће доћи време када ће „код већине охладнети љубав“ и када ће бити све више безакоња (Матеј 24:3, 12).