Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  Број 4/2017.

 САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ | БРАК

Кад деца оду од куће

Кад деца оду од куће

ИЗАЗОВ

Одлазак деце од куће често брак ставља на испит. Када након толико година остану сами, брачни партнери схвате да су се отуђили. Психотерапеут М. Гари Њуман каже: „Многи парови који долазе код мене кажу да не знају како да премосте јаз који је настао међу њима. Сад кад су деца отишла, више немају о чему да причају.“ *

Ако се и ви ту проналазите, не брините. Ствари се могу поправити. Погледајмо најпре зашто међу дугогодишњим брачним друговима често настане јаз.

РАЗЛОЗИ

Годинама су вам деца била на првом месту. Многи родитељи занемаре свој брак због свакодневне бриге о деци. Толико се усредсреде на своју родитељску улогу да се искључе из улоге коју имају као брачни партнери, а тога постану свесни тек када деца оду од куће. „Кад су деца била с нама, барем смо обављали ствари заједно“, каже једна жена која има 59 година. „Али откад су деца отишла својим путем, свако живи свој живот. Имала сам осећај да муж и ја само сметамо једно другом.“

Чини вам се да више немате ништа заједничко. У овом животном добу, муж и жена се често осећају као странци. Зато се повлаче, свако у свој свет, и све више личе на цимере него на брачне партнере.

Овај изазовни период живота можете преокренути у своју корист. Али како? Следе неки предлози из Светог писма.

 ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ

Прихватите промену. Библија описује природан ток догађаја када каже да ће, када одрасте, „човек оставити свог оца и своју мајку“ (Постанак 2:24). Ви сте као родитељи све време и радили на томе да помогнете детету да стаса у зрелу особу. Дакле, то што се оно осамосталило и отишло само је знак да сте добро обавили свој посао. (Библијска мисао: Марко 10:7.)

Наравно, за вашу децу ћете увек остати родитељи, само од сада у нешто измењеној улози. Наиме, више не морате да се старате о њима, већ можда само понекад да их посаветујете. Ова промена је добра јер вам омогућава да останете блиски с децом, а да уједно и већу пажњу поклањате супружнику. * (Библијска мисао: Матеј 19:6.)

Разговарајте о вашем односу. Објасните свом брачном другу како ова промена утиче на вас и слушајте га када он говори о својим осећањима. Будите стрпљиви и пуни разумевања. Требаће вам времена да ојачате своју везу, али то је вредно сваког труда. (Библијска мисао: 1. Коринћанима 13:4.)

Радите ствари заједно. Испланирајте неки подухват и радите нешто што вас обоје занима. Искуство које сте стекли одгајивши децу искористите да бисте помогли младим родитељима. (Библијска мисао: Јов 12:12.)

Ојачајте своју везу. Присетите се шта вас је привукло једно другом. Причајте о незаборавним моментима у вашем животу и о томе кроз шта сте све прошли заједничким снагама. Помислите само какве вам се све могућности отварају у овој новој фази живота. Сада имате прилику да освежите свој брак и распламсате љубав која вас је спојила.

^ одл. 4 Из књиге Emotional Infidelity.

^ одл. 12 Ако су деца још увек под вашим кровом, задржите на уму да сте ваш брачни друг и ви „једно тело“ (Марко 10:8). Деца се осећају сигурно када виде да њихови родитељи имају стабилну везу.

Сазнајте више

ПУТ ДО СРЕЋНЕ ПОРОДИЦЕ

Будите верни једно другом

Да ли верност у браку значи само не починити прељубу?