БОБИЧАСТИ плод биљке Pollia condensata, која расте широм Африке, има најинтензивнију металик плаву боју која је икада виђена код биљака. Па ипак, ова бобица уопште не садржи плави пигмент! Откуд јој онда тако интензивна боја?

Размислите о следећем: Кожица бобице се састоји од ћелија у чијим зидовима се налазе целулозна влакна. Она су поређана једна до других, па личе на решетку, а те „решетке“ су послагане једна на другу. Свака је благо заротирана у односу на доњу, тако да заједно чине спиралну структуру. Сама влакна нису плаве боје. Боја настаје услед одбијања светлости о споменуту структуру. У томе је тајна металик сјаја и преливања боја. Већина ћелија изгледа плаво, али у зависности од угла из ког се посматра, види се и зелени, розе и жути одсјај. До тога долази јер се слојеви влакана незнатно разликују у дебљини. Штавише, када се гледа изблиза, боја није уједначена већ се виде обојене тачкице, попут пиксела на компјутерском екрану.

Пошто ове бобице немају пигмент, не губе боју ни када се откину. Неке које су сакупљене пре више од сто година одају подједнак сјај као и свеже! Иако бобице немају меснати, јестиви део већ само семе, птице их беру због њиховог лепог изгледа.

Научници сматрају да ће, инспирисани овом биљком, успети да направе разне производе за чију боју нису заслужни пигменти. Примера ради, то би могле бити фарбе које не бледе или папир који је просто немогуће фалсификовати.

До каквог сте закључка дошли? Да ли је изузетна плава боја бобице Pollia condensata настала игром случаја или је дело Створитеља?