Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  Број 4/2016.

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ВАШЕ НАВИКЕ СУ У ВАШИМ РУКАМА

1. Будите реални

1. Будите реални

Можда бисте желели да одједном промените много тога. Кажете себи: „Од данас окрећем нови лист! Престајем да пушим, псујем и касно лежем. Почећу да вежбам, да се здравије храним и да се чешће чујем са својима.“ Али ако покушавате да све промените одједном, сигурно нећете успети ни у једном.

БИБЛИЈСКО НАЧЕЛО: Мудрост је код скромних. (Пословице 11:2)

Скромна особа је реална. Она је свесна својих граница. Зато не покушава да промени код себе све одједном, већ то ради постепено.

Ако покушавате да све промените одједном, сигурно нећете успети ни у једном

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ

Постепено мењајте навике. У томе вам може помоћи следеће:

  1. Ставите на папир добре навике које желите да постану део вас, као и лоше, којих желите да се решите. Слободно напишите све чега се сетите.

  2. Поређајте по важности ставке које сте написали.

  3. Одаберите само једну или две навике са оба списка и усредсредите се на њих. Тек након тога пређите на следећу навику.

Убрзајте процес тиме што ћете лошу навику заменити добром. Примера ради, на списак лоших навика сте ставили да превише гледате ТВ, а на списак добрих да хоћете чешће да се чујете са драгим особама. Могли бисте то решити тако што нећете одмах укључити ТВ кад се вратите с посла већ ћете позвати телефоном неког члана породице или пријатеља.