Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  Број 3/2017.

 САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ | РОДИТЕЉСТВО

Важност кућних послова

Важност кућних послова

ИЗАЗОВ

У неким породицама се од деце очекује да помажу у кућним пословима и то је за њих нешто сасвим нормално. С друге стране, неки родитељи не траже да им деца помажу у кући, што су она оберучке прихватила.

Зато није чудо што деца често не размишљају о томе шта ће дати него о томе шта ће добити. „Данас деца најчешће сама проводе време играјући игрице, сурфујући интернетом и гледајући ТВ“, каже један отац по имену Стивен. „Од њих се скоро ништа не очекује.“

Шта ви мислите, да ли је важно да деца учествују у кућним пословима?

ШТА ТРЕБА ДА ЗНАТЕ

Неки родитељи не желе да оптерећују децу јер сматрају да она ионако имају превише домаћих задатака и ваншколских активности. Међутим, давање кућних послова деци је заправо веома корисно. У ком погледу?

Тиме помажете детету да сазри. Деца која се прихватају кућних послова имају више успеха у школи. То је сасвим логично јер им рад у кући помаже да стекну самопоуздање, да буду дисциплинованији и упорнији, што им и те како користи при учењу.

Деца тако стичу навику да мисле на друге. Стручњаци примећују да је већа вероватноћа да ће особе које су у детињству навикле на кућне послове у одраслом добу бити спремније да обављају неки друштвено-користан рад. То не изненађује јер обављање кућних послова учи децу да туђе потребе стављају испред својих. Стивен, ког смо раније цитирали, објашњава шта се дешава у супротном: „Када се од деце ништа не очекује, тада она мисле да се све врти око њих и да су други ту да им служе. Тако стичу погрешно гледиште о одговорности и раду, што ће им касније само отежавати живот.“

Кућни послови зближавају чланове породице. Обављајући одређене задатке, деца не осећају само да су равноправни чланови породице већ и да имају одређену одговорност према њој. Она неће научити ову вредну лекцију ако родитељи превелики нагласак стављају на ваншколске  активности, а умањују важност кућних обавеза. Питајте се: „Од какве ће користи бити ако се моје дете зближи с фудбалским тимом а удаљи се од своје породице?“

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ

Почните док су деца још мала. У стручној литератури се предлаже да се деци дају неки задаци већ од треће године или чак раније. Мала деца уживају да раде с родитељима и да их опонашају. (Библијска мисао: Пословице 22:6.)

Узмите у обзир узраст детета. На пример, трогодишњак би могао покупити играчке, почистити оно што је просуо или разврстати веш по бојама. Старија деца могу усисавати, прати аутомобил или чак припремати оброк. Бирајте послове према способностима детета. Можда ћете се изненадити с коликим ће га одушевљењем обавити.

Не будите превише попустљиви. То није лако, нарочито ако ваше дете сваког дана има брдо домаћих задатака. Али ако избегавате да му дате да нешто уради плашећи се да ће оно због тога попустити у школи, „побркали сте приоритете“, стоји у једној књизи о васпитавању деце (The Price of Privilege). Обављање кућних послова заправо помаже детету да буде бољи ученик. Поред тога, добре радне навике ће му много значити кад и оно само буде основало своју породицу. (Библијска мисао: Филипљанима 1:10.)

Будите стрпљиви. Вашем детету ће можда требати више времена да заврши посао него што сте мислили или га неће баш најбоље урадити. Зато бисте могли доћи у искушење да га ви преузмете. Међутим, немојте заборавити да циљ није да дете савршено одради посао, већ да га научите да буде одговорно и да ужива у ономе што ради. (Библијска мисао: Проповедник 3:22.)

Дајте детету прави мотив. Неки мисле да је добро наградити дете новцем за то што је одрадило неки кућни посао. Други сматрају да то није мудро, јер је оно тада усредсређено на оно што ће добити, а не на оно што ће дати. Дете би чак могло одбити да уради неки задатак због тога што има довољно новца. Тада би давање кућних послова потпуно промашило циљ. Зато је можда боље да се кућни послови и џепарац не мешају.