МАШИНСКИ ИНЖЕЊЕРИ се диве способности обичног мрава да носи терет много пута тежи од њега самог. Да би схватили како је то могуће, инжењери са Државног универзитета у Охају су анализирали грађу, физичке одлике и покрете мрава и потом направили њихове компјутерске моделе. То су урадили на основу рендгенских снимака попречног пресека тела, то јест микро компјутеризоване томографије, и симулације силе коју мрав користи када носи терет.

Најважнији део мрављег тела је врат јер је на њему цела тежина терета који мрав носи у устима. Меко ткиво у врату повезује чврсти егзоскелет трупа и главе на начин који подсећа на укрштене прсте. „Структура овог међусклопа је кључна за функционисање вратног зглоба“, каже један од истраживача. „Највероватније та јединствена повезаност тврде и меке грађе чини вратни зглоб мрава веома издржљивим.“ Истраживачи се надају да ће им сазнање о томе како функционише мрављи врат помоћи да унапреде механизме у роботици.

До каквог сте закључка дошли? Да ли је веома сложен и изузетно функционалан мрављи врат настао еволуцијом или је дело Створитеља?