Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  Број 2/2017.

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА НАТПРИРОДНИХ МОЋИ?

Фасцинирани натприродним

Фасцинирани натприродним

„Вампири, вукодлаци и зомбији су превазиђени. Сада су у тренду зле силе и демони.“ (The Wall Street Journal)

МЛАДИ чаробњаци, заносне вештице и заводљиви вампири — само су нека бића с натприродним моћима која данас преплављују књиге, филмове и видео-игрице. * Због чега су толико популарни?

„Последњих деценија је невероватно много људи почело да верује у духове. Раније је сваки десети Американац веровао у њих, док је данас то случај са сваким трећим“, рекао је социолог Клод Фишер. „Када упоредимо старије и млађе генерације, дупло је већа вероватноћа да ће млађе веровати у духове и уклете куће или да ће ићи код неког видовњака.“

Нимало не изненађује што се приче о злим духовима који запоседају људе враћају на велика врата. „У протеклој деценији су популарном културом доминирали зомбији, вукодлаци и вампири, док се сада на сцену враћају демони“, каже Мајкл Калија, аутор новинског чланка цитираног у уводу.

Према једном извештају, „од 25 до 50 посто људи широм света верује у духове, и они су све чешћа тема популарних књига“. Једно истраживање које су спровели социолози Кристофер Бејдер и Карсон Менкен показало је да „невероватних 70 или чак 80 посто Американаца верује у неку паранормалну појаву“.

Али да ли је завиривање у свет окултизма само безазлена забава?

^ одл. 4 Према Речнику Матице српске, натприродно је оно што је „изнад границе познатих природних појава и закона“.