Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

Толедо одражава историјски и културни дух Шпаније. Проглашен је делом светске баштине 1986. године и туристи не пропуштају прилику да га виде

 ЗЕМЉЕ И НАРОДИ

Посета Шпанији

Посета Шпанији

ШПАНИЈА је земља великих разноликости, било да су у питању њен рељеф или њено становништво. Ову земљу красе пшенична поља, виногради и маслињаци. На југу, само 14 километара широк Гибралтарски мореуз одваја копнени део Шпаније од афричког континента.

Феничани, Грци, Картагињани и многи други народи оснивали су колоније у овом југозападном делу Европе. Када су у трећем веку пре н. е. дошли Римљани, ову новоосвојену територију су назвали Хиспанија. Затим су је освојили Визиготи и Маври. Сваки од тих народа је оставио траг на културу Шпаније.

Само у 2015. години, Шпанију је посетило 68 милиона људи. Већина дође да ужива у сунцу, прелепим  плажама и уметничком, историјском и архитектонском благу ове земље. Шпанска кухиња такође привлачи бројне туристе. У типичну храну спадају морски плодови, шунка, паприкаш, разне врсте салата и поврће припремљено с маслиновим уљем. Шпански омлети, паеља и тапас, то јест мезе уз пиће, познати су у целом свету.

Типичан оброк од морских плодова

Фламенко

Људи у овој земљи су веома срдачни и друштвени. Најчешће се изјашњавају као римокатолици али заправо мало њих иде на мису. Недавних година је дошло доста имиграната из Африке, Азије и Латинске Америке. Многи од њих воле да разговарају о религији и обичајима. Јеховини сведоци с њима воде библијске разговоре о разним темама.

Током 2015, више од 10 500 Јеховиних сведока је волонтирало на изградњи и реновирању 70 места за састајање. За нека од њих, земљиште су добили од општине. Да би помогли имигрантима, Јеховини сведоци хришћанске састанке одржавају на више од 30 језика. Године 2016, више од 186 000 људи је присуствовало посебној свечаности коју Јеховини сведоци одржавају поводом годишњице Исусове смрти.