Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Пробудите се!  |  Број 2/2016.

 ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Бриге

Бриге

Бриге могу деловати као кочница, али и као покретачка снага. То потврђује и Библија.

Да ли је нормално бити забринут?

РЕАЛНОСТ.

Забринутост подразумева осећања немира, нервозе и тескобе. С обзиром да живимо у несигурном свету, сви смо понекад забринути.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Краљ Давид је написао: „Докле ћу се борити у души својој, по цео дан носити тугу у срцу своме?“ (Псалам 13:2). Шта је помогло Давиду? У молитви је излио срце Богу, потпуно се уздајући у његову милост (Псалам 13:5; 62:8). Заправо, Бог и нас позива да се ослонимо на њега, као што стоји у 1. Петровој 5:7: „Све своје бриге баците на њега, јер се он брине за вас.“

Забринутост за друге можемо умањити тако што ћемо учинити нешто за њих

Осим тога, бриге често можемо умањити и тако што ћемо учинити нешто конкретно. Примера ради, када је библијског писца Павла притискала „брига за све скупштине“, он се трудио да утеши и охрабри оне за које је био забринут (2. Коринћанима 11:28). На тај начин, за њега су бриге биле покретачка снага јер су га подстакле да пружи неопходну помоћ. И ми се можемо угледати на Павла. Супротан став — незаинтересованост и равнодушност — могао би показати недостатак љубави (Пословице 17:17).

Не гледајте само на своју корист него и на корист других.“ (Филипљанима 2:4)

 Како се можемо изборити с претераном забринутошћу?

РЕАЛНОСТ.

Узроци забринутости могу бити грешке из прошлости, страх од будућности или економска ситуација. *

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Забринутост због грешака из прошлости: У првом веку, неки који су постали хришћани раније су били пијанице, изнуђивачи, блудници и лопови (1. Коринћанима 6:9-11). Па ипак, они нису себе мучили сталним присећањем на прошлост, већ су се променили и поуздали у Божју велику милост. У Псалму 130:4 о Богу се каже: „Ти истински опрашташ.“

Страх од будућности: „Не брините се, дакле, за сутрашњи дан“, рекао је Исус Христ, „јер ће сутрашњи дан имати своје бриге“ (Матеј 6:25, 34). Дакле, мудро је бавити се проблемима које имамо данас. Ако унапред бринемо о сутрашњим бригама, само ћемо себи отежати јер нам то може замаглити просуђивање и довести до исхитрених одлука. Добро је задржати на уму да се многи страхови уопште не обистине.

Економска ситуација: Један мудар човек се молио: „Не дај ми ни сиромаштва ни богатства“ (Пословице 30:8). Тражио је да буде задовољан оним што има, што је став који Бог цени. У Јеврејима 13:5 се каже: „Нека у вашем животу не буде љубави према новцу, него будите задовољни оним што имате. Јер [Бог] је рекао: ’Никада те нећу оставити и нипошто те нећу напустити.‘“ За разлику од новца који нас може изневерити, Бог никада неће изневерити оне који се уздају у њега и воде једноставан живот.

„Нисам видео праведника остављеног, ни децу његову хлеб да просе.“ (Псалам 37:25)

Хоћемо ли се икада ослободити забринутости?

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

„Улазимо у ново доба забринутости“, рекла је 2008. новинарка Харијет Грин у новинама The Guardian. Патрик О’Конор је 2014. у новинама The Wall Street Journal написао: „Американци пробијају све рекорде забринутости.“

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

„Од бриге човеку срце клоне, а добра реч га развесели“ (Пословице 12:25). Једна посебно „добра реч“ јесте добра вест о Божјем Краљевству (Матеј 24:14). То Краљевство, Божја владавина, ускоро ће учинити нешто што ми сами никада не бисмо могли — уклониће забринутост тако што ће искоренити њене главне узроке, чак и болест и смрт. Бог ће „обрисати сваку сузу с [наших] очију и смрти више неће бити, ни туге, ни јаука, ни бола више неће бити“ (Откривење 21:4).

„Нека вас Бог који даје наду испуни свом радошћу и миром зато што верујете.“ (Римљанима 15:13)

^ одл. 10 Било би мудро да се они који пате од озбиљних анксиозних поремећаја обрате лекару. Пробудите се! не заговара неки конкретан начин лечења.

Сазнајте више

СТРАЖАРСКА КУЛА

Да ли ћете веровати Богу?

Сазнајте колико ће вам значити да упознате Бога и да вам он постане пријатељ.

Шта Библија заиста научава?

Зашто има толико зла и патње?

Можда се питате зашто данас има толико проблема. Да ли сте знали да Свето писмо говори о томе да ће се стање у свету променити набоље?