Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

Фиџи

 ПРОПОВЕДАЊЕ И ПОУЧАВАЊЕ ШИРОМ СВЕТА

Океанија

Океанија
  • БРОЈ ЗЕМАЉА 29

  • БРОЈ СТАНОВНИКА 41 051 379

  • БРОЈ ОБЈАВИТЕЉА 98 574

  • БРОЈ БИБЛИЈСКИХ КУРСЕВА 67 609

Одазвала се после девет година

Кад је Оливија из Аустралије ишла у вртић, позвала је васпитачицу на Спомен-свечаност. И наредних осам година, Оливија јој је увек давала позивницу. А онда ју је 2016. васпитачица позвала телефоном и рекла да би волела да дође. Рекла је да је за њу част што је се Оливија сваке године  сети. На Спомен-свечаност је дошла са својим мужем. Он се сетио времена када се градила Дворана Краљевства у њиховом граду, јер је тада радио у Градској управи. Рекао је браћи да је на њега тада оставило утисак то што је пројекат изградње био изузетно добро организован. Обоје су толико уживали на Спомен-свечаности да су међу последњима отишли.

Аустралија: Оливијина упорност се исплатила после девет година

Прочитао ју је три пута

Џесинту и његова жена живе у Источном Тимору. Будући да су били ревни католици, били су збуњени када је Џесинтуов братанац постао Јеховин сведок и престао да иде с њима у цркву. Џесинту је решио да прочита књигу Шта Библија заиста научава?, с циљем да у њој нађе лажна учења и докаже братанцу да је на погрешном путу. Међутим, десило се нешто неочекивано. „Прочитао сам књигу“, рекао је жени, „и све што каже добро је.“

„Мора да је ниси пажљиво читао“, рекла му је она. „Прочитај је поново, али натенане.“

Џесинту ју је послушао, али је опет дошао до истог закључка: „Нема ту ништа лоше. Све је из Библије. Чак и оно што каже о обожавању предака заснива се на Библији.“

На то му је жена рекла: „Прочитај је још једном, али овог пута подвлачи сваки одломак — лепо је проучи. Мора да нешто не штима.“

 Џесинту је врло пажљиво простудирао књигу, подвлачећи главне мисли у сваком одломку. И после тог трећег, најпажљивијег читања, он је рекао: „Нема сумње, ово је истина! Мој братанац је у праву.“ Џесинту сада проучава Библију с Јеховиним сведоцима.

Ћеркица је подстакла маму

Једна пионирка на Гуаму је посетила једну жену са острва Понпеј, показала јој кратак филм Зашто проучавати Свето писмо? и обећала да ће поново доћи. Неколико пута је долазила, али није успела да је нађе код куће. Онда је једном ћерка отворила врата и сестра јој је показала цртани из серије Буди Јеховин пријатељ, који се девојчици много свидео. Када је сестра следећи пут дошла, жена је отворила врата и лепо је реаговала на мисли  из Библије. Ћерка јој је рекла да треба да оду у цркву тете која јој је показала цртани. Изгледа да је то пробудило занимање код те жене. Сестра је показала како изгледа библијски курс и жена је пристала да проучава.

„Као овце без пастира“

Теренс, који служи као покрајински надгледник, путовао је са својом женом, Стелом, у Инакор, подручје на Папуи Новој Гвинеји које није додељено ниједној скупштини. Теренс прича како је било: „Још смо спавали када нам је неко, рано ујутро, покуцао на врата. Напољу  нас је чекало много људи. Проповедали смо им од шест ујутро до поднева. Направили смо паузу да се истуширамо, а онда смо видели да је дошло још људи. Наставили смо да проповедамо од два по подне па све до поноћи.“ Сутрадан ујутро, одлучили су да поране да би успели да оду и на друго подручје. Опет су неки мештани дошли код њих, али их нису нашли. „Кад су видели да нас нема“, каже Теренс, „потражили су нас и успели да нас нађу. Опет смо проповедали до поднева. Када смо се вратили, затекли смо још људи како нас чека. Сваког дана је било тако. Људи су тамо ’као овце без пастира‘“ (Мат. 9:36).

Папуа Нова Гвинеја: Људи су једва чекали Теренса и Стелу

Поклони за физиотерапеуткињу

Ањес, пионирка која живи на Новој Каледонији, ишла је на физиотерапију због проблема с руком. За време терапије, физиотерапеуткиња јој је рекла да се пита да ли је Бог окрутан кад допушта да људи толико пате. Ањес је у себи захвалила Јехови што има прилику да сведочи, показала јој трактат Да ли ће патњи икада доћи крај? и прочитала Откривење 21:3, 4.

На то јој је она рекла: „Ја имам само четири јеванђеља, тако да ми то није познато.“ Затим, када је схватила да је Ањес Јеховин сведок, рекла је да је у Чилеу, одакле је дошла, разговарала са Сведоцима.

Ањес се сетила да је у једној од наших месечних емисија била приказана репортажа о подружници у Чилеу. Следећег пута ју је показала  физиотерапеуткињи са свог таблета. Чилеански Бетел и Конгресна дворана су на ту жену оставили снажан утисак. Затим је Ањес рекла: „Имам још нешто за вас — целу Библију, да можете да прочитате стихове из Откривења 21:3, 4, које смо читали прошле недеље.“ Жена је устала, загрлила Ањес и рекла: „Хвала вам много на ова два прелепа поклона!“

Нова Каледонија: Физиотерапеуткиња је била дирнута

На следећем третману, Ањес је донела књигу Шта Библија заиста научава? и наставила с темом зашто Бог допушта патњу. Физиотерапеуткиња је рекла да ће ићи у Чиле на одмор и да ће понети и књигу да је целу прочита.