• БРОЈ ЗЕМАЉА 58

  • БРОЈ СТАНОВНИКА 1 109 511 431

  • БРОЈ ОБЈАВИТЕЉА 1 538 897

  • БРОЈ БИБЛИЈСКИХ КУРСЕВА 4 089 110

Молила се да пронађе глуве

У Сијера Леонеу, мисионарка Кристал проповеда на знаковном језику. Једног јутра се молила Јехови да пронађе нове глуве особе. Мало касније је кренула код једне особе, али не путем којим обично иде. Успут се код људи у крају распитивала да ли у близини живе неке глуве особе и  они су је упутили на једну кућу. Отишла је тамо и упознала пријатну младу жену која је лепо реаговала и сложила се да дође на састанак на знаковном језику. Касније су људи питали Кристал да ли би хтела да упозна још једну глуву особу. Та особа је такође радо прихватила библијску истину. Иако је у тој улици већ више пута проповедала, никада раније није упознала те две глуве особе. Кристал је уверена да их никада не би пронашла да јој Јехова није помогао.

„Овај говор као да је био за мене!“

Када је једног викенда Имануел, из Либерије, ишао колима на састанак, приметио је поред пута лепо обученог младића. Деловао је врло узнемирено. Пошто је Имануелу било жао момка, зауставио се да види може ли му помоћи. Мозис, како се зове младић, претходне ноћи је био покраден. Очајан јер је изгубио сав новац, хтео је да се убије. Имануел га је саслушао и благим гласом му рекао: „Хајде, пођи са мном у Дворану Краљевства.“ Младић је пристао. Оно што је тамо чуо дирнуло га је до суза. Када се предавање завршило, рекао је: „Овај говор као да је био за мене! Јеховини сведоци су посебни.“ На крају састанка, Мозис се сложио да проучава Библију и сада редовно иде на састанке.

 „Ја нисам паганка“

Петнаестогодишња Амината је из Гвинеје Бисао. Кад је имала 13 година, њен разред је на часу ликовног добио задатак да црта на тему маски и карневалских прослава. Али Амината је уместо тога нацртала животиње у природи и на цртежу написала „рај“. Кад је наставник сакупио цртеже, Аминати је рекао да је промашила тему и дао јој негативну оцену. После часа, она га је питала: „Наставниче, чија је прослава карневал?“

„Паганска“, рекао је он.

Гвинеја Бисао: Амината црта рај

Амината је узвратила: „Пошто ја нисам паганка, не учествујем у тим прославама. Ја верујем да ће Бог ускоро претворити земљу у рај, па сам то и нацртала.“ Наставник је рекао да ће јој дати прилику да исправи оцену. Дао јој је писмени тест, на ком је Амината добила 18 од максималних 20 поена.

Много их се одазвало

У једном забаченом сеоцету у Малавију има седам објавитеља. Они састанке одржавају под сламнатом сеницом. Подстакнути посетом покрајинског надгледника, објавитељи су ревно позивали сељане на Спомен-свечаност. Уз светлост петролејских лампи, један брат је одржао библијски говор пред бројном публиком. Замислите само колико је тих седам објавитеља  било срећно што је на Спомен-свечаност дошло укупно 120 особа!

Малави: Дошло је 120 особа

Помогла јој је у браку

Сведочење у метрополама често доноси резултате који нису одмах очигледни. У Ломеу, главном граду Тогоа, једна жена је, премишљајући се, пришла сталку с литературом и узела брошуру Пут до срећне породице. Објавитељи су кратко поразговарали с њом и прочитали јој Ефешанима 5:3. Разменили су бројеве телефона. После две недеље, жена их је позвала и рекла: „Раније баш нисам волела Јеховине сведоке. Али сам ипак узела брошуру и мислим да је изузетна. Оно што сам ту прочитала већ ми је помогло да решим неке проблеме у браку, па сам те савете поделила с још два брачна пара. Погрешно сам проценила Јеховине сведоке. Молим вас да дођете код мене да проучавамо Библију.“ Осим ње, и један од два брачна пара којима је помогла такође је почео да проучава.

Превео је брошуру

Енкасијеј је градић у Гани. Само неколико трговаца излаже робу дуж главне улице. Сваког понедељка, објавитељи долазе са сталком пуним литературе. Једном приликом је брат по имену Самјуел разговарао са младим човеком по имену Инок, који је затим узео брошуру Слушајмо шта нам Бог говори. Инок га је упитао да ли имају нешто на језику кусал.

Гана: Превео је брошуру на језик кусал

„Нажалост, немамо“, одговорио му је Самјуел, „али имамо брошуре на језику фрафра“, који му  је сродан. Пре него што је Инок отишао у своје родно место на северу земље, затражио је нешто литературе, да је однесе родбини.

Када се након неког времена вратио у Енкасијеј, пришао је Самјуелу и пружио му исписане папире. Био је то његов превод брошуре Слушајмо шта нам Бог говори! на кусал. Он редовно иде на састанке и проучава Библију.