Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Годишњак Јеховиних сведока за 2017.

Мексико: Заједно су научили Брајево писмо

 ПРОПОВЕДАЊЕ И ПОУЧАВАЊЕ ШИРОМ СВЕТА

Америка

Америка
  • БРОЈ ЗЕМАЉА 57

  • БРОЈ СТАНОВНИКА 998 254 087

  • БРОЈ ОБЈАВИТЕЉА 4 154 608

  • БРОЈ БИБЛИЈСКИХ КУРСЕВА 4 353 152

„Научићу с тобом“

Када је Исмаел из Мексика одлучио да прочита целу Библију, за годину дана ју је двапут прочитао. Нажалост, касније је изгубио вид. После неколико година, Јеховин сведок по имену Анхел је упознао Исмаела и рекао му шта ће Бог учинити у будућности. Исмаел је желео  да сазна више, али нешто га је мучило. „Слеп сам. Не могу да читам Библију“, рекао је.

На то му је Анхел одговорио: „Не брини, ја ћу те научити Брајевом писму.“

„Знаш Брајево писмо?“, упитао га је Исмаел.

„Не знам, али научићу с тобом“, рекао је Анхел. Исмаел није могао да верује да би Анхел то учинио за њега. Чим се Анхел вратио кући, истраживао је о Брајевом писму и направио Брајев алфабет на картону. Затим је почео да учи Исмаела да га чита. Убрзо је Исмаел научио писмо за слепе, кренуо на хришћанске састанке и почео да чита библијске публикације. Сада Анхел проучава са четири слепе особе. Њих четворица воле да причају о будућности и томе шта ће све радити у рају када буду прогледали.

Није га препознала

Четрнаестогодишња сестра Вијана из Сједињених Држава написала је следеће: „На час социологије нам је дошао наставник у замени и почели смо да причамо о религијама. Наставник нам је рекао да наведемо неке, па сам ја споменула Јеховине сведоке. Другови из разреда су почели да се смеју и говоре да им  само досађујемо јер немамо паметнија посла и да бацају публикације које им оставимо. Чак је и наставник негативно причао о нама.

„Помолила сам се Јехови да ми да храбрости да сведочим. Рекла сам да им долазимо на врата, не да им досађујемо већ јер нас Јехова шаље да им покажемо корисне савете из Библије. Замолила сам их да не бацају публикације јер им оне могу променити живот и спасти  их. Наставник се извинио и обећао да ће следећи пут саслушати Сведоке и прочитати публикације. Мислила сам да то каже само онако.

„После четири месеца сам га срела и баш сам се изненадила кад је рекао да је почео да проучава Библију са Сведоцима. После још шест месеци, потражио ме је у школи да би ми захвалио што сам му проповедала. Нисам га  ни препознала јер се ошишао и обријао. Сада је некрштени објавитељ.“

Акција у Амазону

Прошле године је Амазон био у жижи интересовања Јеховиног народа у Бразилу. Пошто многи на том огромном подручју никада нису имали прилику да чују добру вест, Водеће тело је одобрило да се тамо спроведе посебна проповедничка акција у трајању од годину дана. Тако би на хиљаде људи који живе у најзабаченијим деловима Амазона имало прилику да чује поруку из Библије.

Бразил: Проповедање у Амазону

Подружница је одредила да се иде у 53 града који се налазе уз огромни амазонски речни ток. За само четири месеца, одазвало се више од 6 500 објавитеља.

У забаченом граду Анами, у ком нема објавитеља, десеторо браће и сестара је провело 11 дана, дало преко 12 500 публикација и започело око 200 библијских курсева, који се сада воде преко телефона. Док су била тамо, браћа су одржавала састанке. На састанку који су одржали пре него што ће отићи, било је присутно 90 особа. Тек ће се с временом видети шта је све постигнуто овом акцијом.

Све се променило кад је отишла на веб-сајт

Хејсел и Маријана су из Венецуеле и иду у исти разред. Маријана је често исмевала Хејсел, која је Јеховин сведок, јер је била убеђена да Хејсел води досадан живот. Када се једног дана прича поновила, наша сестра је дошла на идеју да јој каже: „Маријана, потражи наш  веб-сајт, jw.org. Кликни на ’Пронађите филмове‘ и онда на ’Тинејџери‘.“

Маријана је истог дана позвала Хејсел телефоном. „Сад те разумем“, рекла је.

„Шта, опет ми се ругаш?“, одговорила је Хејсел.

„Не, нећу никад више“, обећала је Маријана. „Сад схватам — оно што сам мислила да је добра забава само ме је уваљивало у проблеме.“ Маријана је почела да проучава Библију и иде на све састанке.

 Питања за пастора

Жерол је радила као секретарица у једној цркви на Хаитију. Кад су јој Јеховини сведоци из Библије одговорили на сва њена питања, она се одушевила. Заједно с ћерком је почела да проучава Библију. Пошто им се много свидело оно што су сазнале, затражиле су да проучавају два пута недељно.

После три месеца, Жерол је пришла пастору и поставила му четири питања: „Које године је Исус постао Краљ? Шта буде с добрим људима када умру? А са злима? Да ли је Исус умро на крсту или на стубу?“ Пастор је рекао да може да јој одговори само на друго и треће питање. „Јеховини сведоци кажу да 144 000 људи иде на небо“, рекао је он, „али ја кажем да сви који врше Божју вољу иду на небо. А зли ће заувек горети у паклу.“ Када му је затражила да јој то покаже из Библије, није умео. Жерол се разочарала, али сада је била још одлучнија да настави с проучавањем. Исписала се из цркве и каже да је за три месеца проучавања с Јеховиним сведоцима о Библији научила више него за 30 година у цркви. Жерол и њена ћерка су се недавно крстиле, а већ воде 23 библијска курса у свом селу.

Хаити: Жерол и њена ћерка проучавају Библију са многима