Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Годишњак Јеховиних сведока за 2017.

Макао

 ПРОПОВЕДАЊЕ И ПОУЧАВАЊЕ ШИРОМ СВЕТА

Азија и Блиски исток

Азија и Блиски исток
  • БРОЈ ЗЕМАЉА 49

  • БРОЈ СТАНОВНИКА 4 464 374 770

  • БРОЈ ОБЈАВИТЕЉА 729 989

  • БРОЈ БИБЛИЈСКИХ КУРСЕВА 771 272

Од једног разговора до много курсева

Џонатан са Филипина је био у болничкој чекаоници. Када је рецепционерка видела како је лепо обучен, питала га је да ли је агент осигуравајућег друштва. Џонатан је рекао да је Јеховин сведок и да је дошао да помогне једном Јеховином сведоку ком треба лечење. Рецепционерка  Лајла је рекла Џонатану да је њен отац, који је кратко пре тога умро, редовно читао Стражарску кулу. Џонатан јој је прочитао Јована 5:28, 29 и дао јој трактат Има ли наде за наше мртве?

Филипини: Џонатан сведочи рецепционерки у болници

Када је наредни пут долазио у болницу, донео јој је неке публикације и повезао је с једном сестром, с којом је почела да проучава Библију.  Убрзо су се Лајли у проучавању придружили и њен муж, сестра и мајка, који живе с њом у истој кући.

Лајлина комшиница Роуз ју је упитала како то да у последње време има толико гостију. Лајла јој је рекла да проучава Библију с Јеховиним сведоцима. И Роуз је почела да проучава, а када је отишла у родно место, причала је о томе својој сестри. Тада се и њена сестра, Абигејл, заинтересовала и затражила библијски курс. Њихова мајка им се такође придружила.

Лајла се крстила на једном скорашњем регионалном конгресу. И њена мајка се недавно крстила. Комшиница Роуз и њена сестра су се крстиле прошле године. Роузина мајка редовно иде на састанке. С неким члановима Лајлине породице и даље се проучава. Све то захваљујући само једном разговору у болници.

Технологијом до глувих

На Шри Ланки, проповедање глувим особама одлично напредује. Године 2015, браћа су имала мање од 80 адреса глувих особа, забележених на папирима. У међувремену је формирана прва скупштина на знаковном језику на Шри Ланки. Браћа су направила електронску базу података са 420 адреса глувих, уз GPS координате. Ступили су у контакт са око 80 посто тих људи, било лично било путем интернета, порука или видео-позива. Један брачни пар мисионара каже: „Сада и глувим објавитељима можемо дати подручје за проповедање. Пре тога су посећивали само глуве које лично познају.“

 Писмо једног владиног званичника

Браћа и сестре у Монголији сведоче на јавним местима чак и када је 30 степени испод нуле! Један владин званичник који је узео неке публикације из колица, касније је написао писмо захвалности, у ком је стајало: „Ја сам будиста, али отворен сам и за друге идеје јер сматрам да се не треба држати само једног пута, већ да треба истражити и остале. Кад сам прочитао неке од ваших публикација, одлучио сам да вам напишем писмо. Очигледно је да улажете много времена и снаге да пренесете јавности корисне и вредне информације. Из ваших публикација сам сазнао да је Библија књига коју свако треба да прочита; да она открива истину и усмерава наш живот у најбољем правцу. Хвала свима који преводе ове публикације на монголски. Хтео бих да захвалим и онима који се жртвују и стоје и по врућини и по хладноћи, само да би људи могли да добију ту драгоцену литературу.“

Монголија: Ни хладноћа их не спречава да сведоче

То је био одговор на његову молитву

У Хонгконгу, пионир по имену Брет, пришао је младићу од нешто више од 25 година и понудио му трактат У чему је тајна срећних породица? Када је видео трактат, пошле су му сузе. Испричао је да су га родитељи одмалена поучавали библијској истини, али је побегао од куће кад је имао 16 година. Пет година је живео на улици и постао је наркоман. Онда га је пронашла једна хуманитарна организација и помогла му.

 Рекао је Брету да се баш тог јутра помолио следећим речима: „Ако је религија у којој сам одрастао права, молим те, данас ми дај знак.“ Управо је добио одговор на своју молитву! Сели су у један кафић и поразговарали о неким мислима из брошуре Вратите се Јехови. Пошто се те вечери враћао за Француску, разменили су контакт податке. Касније је писао Брету: „Драги мој брате, Јехова је услишио моје молитве. У недељу идем у најближу дворану.“ Ступио је у контакт са Сведоцима у Француској и почео да проучава Библију и иде на састанке.