Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

Конгрес Истраживача Библије, Такома, Вашингтон

Пре једног века — 1917.

Пре једног века — 1917.

„НОВА година је стигла усред периода великих сукоба, немира и крвопролића“, писало је у Стражарској кули од 1. јануара 1917. Први светски рат, познат и као Велики рат, и даље је беснео Европом.

Иако Истраживачи Библије у то време нису у потпуности разумели начело о хришћанској неутралности, већина њих је дала све од себе да остане чиста од кривице за крв. На пример, 19-годишњи Стенли Вилис из Енглеске био је одлучан да остане неутралан. Пре него  што је отишао на суд, он је написао: „Велика ми је част што могу да сведочим на овај начин. Јутрос ми је пуковник наредио да обучем војну униформу и запретио ми да ће ме послати на војни суд ако то одбијем.“

Због тога што се чврсто држао свог става, био је осуђен на тежак рад у затвору. И поред тога, остао је позитиван. Два месеца касније је написао: „Захваљујући духу који нам Бог даје, можемо издржати [...] оно што други никада не би могли.“ Он је добро искористио време које је провео у затвору. То се види из његових следећих речи: „Услови су стварно тешки, али једна добра ствар је то што имам времена на претек за молитву, дубоко размишљање и проучавање.“

Убрзо су се и Сједињене Државе укључиле у рат. У говору који је 2. априла 1917. изнео пред Конгресом Сједињених Држава, председник Вудро Вилсон је рекао да треба објавити рат Немачкој. Након четири дана, Сједињене Државе су то и учиниле. Сада су се и хришћани у овој земљи нашли пред испитом неутралности.

Да би се удовољило хитној потреби за војницима, Сједињене Државе су у мају донеле Закон о општој војној обавези. Наредног месеца су донеле још један закон, по ком је одбијање војне службе било сматрано чином издаје. Тада су противници почели да стварају неприлике Јеховиним слугама „служећи се законом“ (Пс. 94:20).

Истраживачи Библије нису били изненађени што доживљавају такве невоље. Они су деценијама указивали на библијска пророчанства о ратовима и прогонству. Међутим, многи од њих су били потпуно затечени када  су се појавила неслагања међу самим Јеховиним народом.

Период прочишћавања

Проблеми су почели недуго након смрти Чарлса Расела. Горуће питање је било ко ће управљати активностима Јеховиних слугу. Брат Расел је 1884. основао корпорацију Zion’s Watch Tower Tract Society, чији је председник био све до своје смрти, у октобру 1916. Када је Џозеф Ратерфорд наставио његов посао, неколико истакнутих људи у организацији, укључујући и четири члана управног одбора, показали су да желе већи положај.

Њима се није допао начин на који је брат Ратерфорд водио ствари. Једно од спорних питања тицало се брата Пола Џонсона, који је у то време служио као пилгрим, како су се тада звали путујући надгледници.

Непосредно пре своје смрти, брат Расел је послао брата Џонсона у Енглеску, као путујућег представника наше организације. Требало је да он тамо проповеда добру вест, посећује скупштине и састави извештај о делу у тој земљи. По његовом доласку у Енглеску, у новембру 1916, браћа су га срдачно дочекала. Нажалост, због претеране пажње коју је добијао, убрзо се узохолио и сматрао је да он треба да буде Раселов наследник.

Без икаквог одобрења, отпустио је неке чланове Бетела у Енглеској јер су му се успротивили и покушао је да преузме контролу над банковним рачуном који је наша организација имала у Лондону. Тада му је брат Ратерфорд рекао да се врати у Америку.

По повратку у Бруклин, Џонсон се није понизио и није прихватио исправку, већ је упорно настојао да убеди брата Ратерфорда да му дозволи да се врати у Енглеску.  Пошто му то није пошло за руком, покушао је да придобије чланове управног одбора, од којих су четворица стала на његову страну.

Претпостављајући да ће ова браћа покушати да се домогну банковног рачуна наше организације у Сједињеним Државама, као што је Џонсон покушао да уради у Енглеској, брат Ратерфорд их је убрзо искључио из управног одбора. Закон Сједињених Држава је налагао да корпорације сваке године изнова бирају чланове управног одбора. На годишњем састанку корпорације, одржаном 6. јануара 1917, изабране су само три особе — Џозеф Ратерфорд за председника, Ендру Пирсон за потпредседника и Вилијам ван Амбург за секретара и благајника. Четворица противника нису добила гласове. Пошто их је брат Расел још раније изабрао за чланове управног одбора, неки су мислили да су ти положаји трајни. Међутим, пошто чланови корпорације никада нису гласали за њих на годишњим састанцима, они по закону нису ни били чланови одбора! Брат Ратерфорд је у јулу 1917. упражњена места у одбору попунио четворицом верних Јеховиних слугу.

Као што се дало и наслутити, четворица бивших директора су се разбеснели и започели једну кампању како би повратили своје положаје. Међутим, нису успели у томе. Нека браћа су стала уз њих, али су се с временом и они поделили у неколико група. Па ипак, велика већина Истраживача Библије је остала верна Јехови, тако да четворица отпадника нису успела да остваре своје планове.

Напредак упркос потешкоћама

Све то време, брат Ратерфорд и друга браћа у Бетелу нису престајала да верно служе Јехови. Број путујућих надгледника се повећао са 69 на 93, а број општих  пионира са 372 на 461. По први пут су неке особе наименоване за специјалне колпортере (нешто налик помоћним пионирима данас). У неким скупштинама их је било чак 100!

Седамнаестог јула 1917, издата је књига Свршена тајна. До краја године, ове књиге више није било на залихама, па су браћа наручила још 850 000 примерака од штампарије. *

Реорганизација посла у Бетелу коју је брат Расел започео 1916. завршена је 1917. године. У Стражарској кули од децембра 1917, стајало је следеће: „Реорганизација послова у Бетелу [...] је завршена и сада посао тече глатко, као што би и требало да буде у једној добро организованој институцији [...] Чланови Бетела разумеју да је радити овде предност, а не нешто на шта имају право.“

У Стражарској кули од септембра 1917. је писало: „Ове године се сваког месеца одштампа више литературе у односу на исти месец прошле године. То је снажан доказ да Јехова благосиља дело које се обавља овде у Бруклину.“

Испити вере се настављају

Противници су избачени из организације, а резултати гласања у скупштинама, објављени у Стражарској кули, показали су да већина браће и сестара подржава Ратерфорда и другу верну браћу у Бетелу. Међутим, то није био крај испитима вере. Иако се почетком 1918. то није слутило, на помолу је био најмрачнији период у савременој историји Божјег народа.

^ одл. 18 До 1920, све наше публикације су штампале приватне штампарије.