Наша браћа и сестре се већ годинама суочавају с тешким околностима и воде многе правне битке, али и поред тога су остали чврсти и одани Јехови. То нас подстиче да и ми сачувамо јаку веру, сигурни „да ће Јехови посебан бити онај ко му је веран“ (Пс. 4:3).

АРГЕНТИНА | Право на верско подучавање деце

Рутини родитељи су Јеховини сведоци и одмалена су је поучавали библијској истини. Међутим, она је одлучила да живи другачије. С временом је почела да се забавља с једним човеком и родила је ћерку. Једног дана је у граду Ла Плата видела Јеховине сведоке поред стола с литературом и присетила се онога чему су је родитељи поучавали. Пожелела је да се поново повеже са скупштином и почела је своју ћеркицу да поучава о Библији. Међутим, отац девојчице се томе успротивио и покренуо је судски поступак како би спречио Рут да њихову ћерку поучава о Библији и да је води на састанке.

Рутин адвокат је рекао да оба родитеља имају право да поучавају дете својим веровањима и да суд може поништити то право само ако постоји доказ да таква верска учења шкоде детету. Суд је закључио да родитељи морају поштовати право детета на слободу вероисповести, иако је девојчица тада имала само четири године. Апелациони суд је напоменуо да је дете премало да би са̂мо донело одлуку о свом верском образовању и да оба родитеља имају једнако право да подучавају дете својим веровањима.

Рутина ћеркица свако вече чита Библију и иде на састанке. Једва чека да посети Бетел у Буенос Ајресу.

 АЗЕРБЕЈЏАН | Право на исповедање вере

Када је хришћанску скупштину упоредио с телом, апостол Павле је рекао да „ако један уд трпи, сви удови трпе с њим“ (1. Кор. 12:26). Браћа и сестре широм света су показали да саосећају с нашим сестрама Ирином Захарченко и Валидом Џабрајиловом. Њих су у фебруару 2015. власти осудиле због наводног незаконитог дистрибуисања библијске литературе и притворила их. Због честог одлагања суђења, оне су провеле скоро годину дана у притвору, где се према њима нечовечно поступало.

Азербејџан: Валида Џабрајилова и Ирина Захарченко

Кад је њихов случај коначно дошао на ред у јануару 2016, судија је сестре прогласио кривима и изрекао им новчану казну, али ју је одмах поништио због тога што су већ биле у притвору и дозволио им је да се врате кући. Када је Апелациони суд у Бакуу одбио њихову жалбу, у којој траже да буду ослобођене оптужби, поднеле су жалбу Врховном суду. Поред тога, уложиле су жалбу и Савету за људска права УН због нарушавања права на исповедање вере и због нечовечног поступања.

Сестре се сада опорављају од тог мучног периода. Веома су захвалне браћи и сестрама што су се молили  за њих. Сестра Џабрајилова је написала Водећем телу: „Ваше молитве су нам помогле да издржимо све што нам се дешавало, стварно сам то осетила. Никада нећу заборавити колико љубави и бриге сте нам показали ви, Јехова и браћа и сестре широм света.“

ЕРИТРЕЈА | Затворени због својих веровања

У јулу 2016, у Еритреји је због своје вероисповести у затвору било 55 Јеховиних сведока. Три брата — Паулос Ијасу, Исак Могос и Нагада Теклемаријам — у затвору су од септембра 1994, а још деветорица браће су у затвору десет година или више.

Позитиван развој догађаја почео је у јануару 2016, када су Јеховини сведоци који су ухапшени у априлу 2014. док су присуствовали Спомен-свечаности у Асмари изведени пред суд. То је први пут да су власти званично оптужиле Сведоке за „кривично дело“ и дале им прилику да се бране. Као што се могло очекивати, већина браће и сестара су проглашени кривима због тога што су присуствовали „илегалном“ састанку, новчано су кажњени, а затим пуштени на слободу. Међутим, Сарон Гебру, једна од оптужених сестара, одбила је да плати новчану казну. Зато је осуђена на шест месеци затвора. Сестра Гебру може да прима посете једном недељно и каже да се према њој коректно опходе. Она и 54 Сведока који су у затвору захвални су свима који се моле за њих и мисле „на оне који су у оковима као да [су] и сами с њима оковани“ (Јевр. 13:3).

НЕМАЧКА | Слобода вероисповести — законско признање

Савезна држава Бремен, у северозападној Немачкој, коначно је 21. децембра 2015, Религиозном удружењу Јеховиних сведока у Немачкој дала виши правни статус  од оног које је раније имало. Тиме је окончана четворогодишња правна борба на немачким судовима. Након одлуке коју је донео Виши административни суд у Берлину, већина од 16 немачких савезних држава дала је одговарајући правни статус Јеховиним сведоцима. Међутим, власти у Бремену су то одбиле, првенствено под утицајем лажних оптужби противника.

Савезни уставни суд Немачке је 2015. закључио да су бременске власти нарушиле уставна права Јеховиних сведока када су одбиле да им дају одговарајући правни статус. Та одлука потврђује да су верске активности Јеховиних сведока у Бремену заштићене Уставом. Тамошње скупштине су ослобођене пореза и имају друге повластице као и главне религије у Немачкој.

КИРГИЗИЈА | Право на исповедање вере

У марту 2013, власти у Ошу су Оксану Корјакину и њену мајку Надежду Сергиенко лажно оптужиле за кривично дело. Тужилац их је оптужио да су на превару узеле новац од неколико особа док су проповедале библијску поруку и биле су у кућном притвору до суђења. У октобру 2014, основни суд је установио да су докази били кривотворени, да истрага није спроведена по прописима и да сестре нису криве. Апелациони суд је подржао ту одлуку у октобру 2015.

Међутим, тужилац Градског суда у Ошу је уложио жалбу, и то Врховном суду Киргизије. Тај суд је поништио донесену пресуду и покренуо ново суђење. На саслушању у априлу 2016, адвокати који су заступали сестре тражили су обуставу поступка јер је случај застарео. Судија није имао избора и морао је да затвори случај.

Током тог тешког периода, сестре су задржале позитиван поглед на ствари. Сестра Сергиенко је рекла:  „Људи често постану огорчени ако се други лоше опходе према њима, али ја сам осетила Јеховину љубав и бригу преко наше браће и сестара. У свему томе нисмо биле саме.“ Сестре су из прве руке виделе да се Јехова држи свог обећања забележеног у Исаији 41:10, које гласи: „Не бој се [...] Подржаћу те својом праведном десницом.“

КИРГИЗИЈА | Слобода вероисповести — законско признање

Деветог августа 2015, у граду Ошу су десеторица полицајаца упала на скупштински састанак. Захтевали су да се „илегални“ састанак сместа прекине и чак су претили да ће побити присутне, којих је било око 40. Полицајци су одвели десеторицу браће у полицијску станицу, где су деветорицу малтретирали и тукли, а затим су их пустили. После два дана, полиција је ухапсила Нурлана Усупбајева, једног од деветорице коју су претукли, и оптужила га за незаконите активности јер је водио верски састанак.

Кад је случај брата Усупбајева дошао пред Градски суд у Ошу, судија је утврдио да нема доказа за оптужбе против њега и обуставио је поступак. Тужилац Градског суда је уложио жалбу Регионалном суду у Ошу, али ју је он одбацио, потврђујући да брат Усупбајев не може бити крив за незаконите верске активности јер су Јеховини сведоци законски регистрована верска заједница у Киргизији.

Не одустајући, тужилац је поднео жалбу Врховном суду Киргизије. На олакшање брата Усупбајева, Врховни суд је окончао случај у марту 2016, потврђујући претходно донете пресуде основног и апелационог суда, и тиме потврдио да Јеховини сведоци имају право да одржавају верске састанке у Киргизији. Засебан случај  који су жртве полицајаца у Ошу покренуле против њих и даље је у току.

РУСИЈА | Слобода вероисповести

И поред снажног негодовања руских организација за људска права, власти у Русији упорно настоје да забране верске активности Јеховиних сведока. Власти су 88 наших публикација прогласиле „екстремистичким“ и забраниле су званични веб-сајт Јеховиних сведока, jw.org. Године 2015, на царини је заустављен увоз библијског превода Нови свет, а суд у Виборгу разматра  да ли да овај савремени превод прогласи „екстремистичким“. У марту 2016, државни тужилац је издао званично упозорење да ће власти затворити представништво Јеховиних сведока у Солнечноју, недалеко од Санкт Петербурга, због наводних „екстремистичких активности“.

Упркос томе што држава води агресивну кампању против Јеховиних сведока, има и добрих вести. У октобру 2015, јавни тужилац је поднео захтев да се укине правно тело Јеховиних сведока у Тјумењу, граду који се налази 2 100 километара источно од Москве. Упркос томе што је откривено да је полиција подметнула доказе, донета је пресуда против споменутог правног тела Јеховиних сведока. Међутим, 15. априла 2016, Врховни суд Руске Федерације променио је одлуку нижег суда. У пресуди је стајало да „нема основа да се укине правно тело Јеховиних сведока у Тјумењу“. Када је врховни судија прочитао пресуду, 60 браће и сестара који су били у судници устало је и одушевљено почело да тапше.

 Јеховин народ у Русији је чврсто решен да верно служи Јехови какво год да „оружје“ противници дижу на њега (Ис. 54:17).

РУАНДА | Борба против верске дискриминације у школама

Недавних година су у Руанди ученици који су Јеховини сведоци избацивани из школа зато што нису хтели да учествују у верским и патриотским церемонијама. Власти су се ухватиле у коштац с решавањем тог проблема тиме што су издале уредбу која садржи нове прописе, с циљем да елиминишу верску дискриминацију у школама. У уредби се наводи да школа мора да поштује слободу вероисповести својих ученика.

Вест под насловом „Руанда сузбија дискриминацију у школама“, објављена 9. јуна 2016. на веб-сајту jw.org, нашла се и у популарним онлајн новинама у Руанди. Чланак је имао преко 3 000 прегледа, а многи су позитивно коментарисали одлуку владе. Сведоци у Руанди су срећни што је донесена ова уредба, која штити њихову децу од верске дискриминације.

Руанда: Поново су примљене у школу

ЈУЖНА КОРЕЈА | Право на приговор савести на војну службу

Већ више од 60 година, браћа у Јужној Кореји која имају између 19 и 35 година суочавају се с питањем служења војног рока. Власти у овој земљи не признају право на приговор савести и не пружају могућност да се служи цивилна служба. У неким случајевима, неколико генерација Јеховиних сведока у породици није имало избора већ је морало да иде у затвор због одбијања војне службе.

Уставни суд је два пута пресудио да је Закон о војној служби уставан, али нижи судови и мушкарци  осуђени због тог закона су још једном апеловали да се тај закон размотри. Зато је 9. јула 2015, Уставни суд саслушао приговараче савести. Брат Мин Хван Ким, који је 18 месеци провео у затвору јер му савест није дозволила да прихвати војну обуку, каже: „Ја сам одслужио своју затворску казну, али се надам да други који буду уложили приговор савести неће ни бити осуђени. Ако им буде дозвољено да обављају цивилну службу, моћи ће да ураде нешто корисно за друштво.“ Уставни суд ће ускоро изнети одлуку.

ТУРКМЕНИСТАН | Бахрам Хемдемов

Брат Хемдемов има 53 године, ожењен је и има четири сина. Он је био је примеран грађанин. У мају 2015, суд га је осудио на четири године тешког рада у затвору због одржавања „илегалних“ верских састанака у свом дому. Налази се у озлоглашеном радном логору у Сејдију, где трпи испитивање и батинање. Али он и његова породица и даље су верни Јехови. Супрузи брата Хемдемова, Гулзири, дозвољено је да га повремено посећује.

Молимо се Јехови да и даље даје снагу нашој браћи чија је вера на испиту. Својим добрим примером нас подстичу да ојачамо свој однос с Богом и будемо уверени да се он увек држи свог обећања датог у Псалму 37:28, да неће напустити оне који су му верни.