Пређи на садржај

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

Изабери језик српски

Немачка: Сведочење с колицима код избегличког кампа

 НАЈВАЖНИЈИ ДОГАЂАЈИ ИЗ ПРОШЛЕ ГОДИНЕ

Наши дописници јављају

Наши дописници јављају

Проповедање избеглицама и мигрантима

У Немачкој се улаже посебан труд да би се добра вест пренела великом броју избеглица и миграната који су ушли у земљу. За само девет месеци, основано је 229 група и предгрупа на страном језику. Да би научили нових 13 језика, око 800 објавитеља похађа укупно 30 курсева.

Браћа проповедају у прихватним центрима. Сведочећи с колицима на преко 200 места, уручили су око 640 000 публикација.

Водеће тело је одобрило посебну проповедничку акцију, која је трајала од маја до јула  2016. Око 700 објавитеља који говоре арапски дошло је из седам земаља да би проповедало великим групама Арапа, на десет места у Аустрији и Немачкој.

Новчићи на путу

У креолској скупштини Фејберс Роуд, у главном граду Белизеа, има педесетак објавитеља. Они обично иду пешке у службу проповедања. Већина браће је сиромашна, али просто траже прилике да буду великодушни. Пре неколико година, браћа су се досетила да скупљају новчиће с прашњавих путева кад иду у службу од куће до куће. На крају сваке године удруже све што су скупили, оперу новчиће, разврстају их и преброје.

Иако појединачно новчићи имају малу вредност (отприлике пола цента), браћа годишње скупе нешто више од 200 евра. Половину тог новца дају за скупштинске трошкове, а другу половину пошаљу за међународно дело проповедања.

Четири милиона слушалаца

Један од најупечатљивијих догађаја у теократској историји Бурундија била је посета представника главног седишта, Ентонија Грифина, 5. марта 2016. Целокупан програм је био емитован на главној државној радио-станици. Процењује се да га је чуло отприлике четири милиона људи!

Било је то изванредно сведочанство и било је много позитивних коментара. Један од радио-оператера који је асистирао при емитовању  нашег програма, рекао је: „Требало би да чешће имате овако нешто!“ Његов колега је рекао: „Наставите [да емитујете сличне програме] и сигурно ћете спасти још много душа.“ Наш програм се могао чути у многим аутобусима и таксијима у граду.

Концерт на дан Спомен-свечаности

Браћа из једне мале групе у Непалу су дан пре Спомен-свечаности 2016. сазнала да ће се у школи поред сале коју су изнајмили одржати велики концерт.

Такви концерти су веома бучни. Док су браћа чистила салу, организатор концерта им је рекао: „Нема шансе да ћете чути ишта осим наше музике.“

Концерт је почео у подне и био је гласан, као што се дало очекивати. И поред тога што су браћа изнајмила много већи звучник него што су планирала, није се чуло чак ни тестирање микрофона. Браћа су била очајна, али су се усрдно молила. А онда, пола сата пре почетка Спомен-свечаности, док су многи пристизали, музика је изненада престала. Неки на концерту су се напили и потукли, па је полиција прекинула концерт. Тако су браћа у мирној и достојанственој атмосфери одржала Спомен-свечаност.

„Ово је најбољи веб-сајт на свету!“

Ђузепе је општи пионир у Италији. Он ради од куће за једну компанију за електронско пословање. Прошлог маја је био на састанку са 70 колега на ком су разматрали нове идеје за  унапређивање рада. Извршни директор је почео састанак рекавши да су неки веб-сајтови пример онога чему компанија тежи. Тада је на екрану приказао један од њих. Ђузепе није могао да верује — био је то веб-сајт jw.org. Директор је рекао: „Ово је најбољи веб-сајт на свету!“ Затим је анализирао техничке аспекте сајта. Похвалио је привлачан дизајн и функционалност сајта.

„Моје колеге су биле запањене кад су сазнале на колико језика је преведен наш сајт“, рекао је Ђузепе. „На крају презентације, мој шеф је рекао свима: ’Ђузепе је Јеховин сведок.‘ Тада ми је директор рекао: ’Свака част вашој организацији. Дизајнирали сте  веб-сајт на ком вам свака фирма и организација могу позавидети. Могу мислити колико труда се улаже да би се сајт редовно ажурирао и да би био лак за коришћење. Очигледно је да се много пажње поклања детаљима и садржају.‘ Било ме је помало срамота што добијам хвалу за нешто за шта нисам заслужан. Али био сам пресрећан што је дато изванредно сведочанство многима који нису знали ништа о Јеховиним сведоцима. Сада с неким колегама редовно разговарам о Библији, а с тројицом сам почео и да проучавам.“ Док Ђузепе разговара с колегама, компанија за коју Ђузепе ради и даље „проучава“ веб-сајт jw.org.

Рекао је „не“ фудбалској каријери

Аргентина: Хорхе игра фудбал с браћом из скупштине

Хорхе је младић из Аргентине. Почетком 2010, друг из разреда му је сведочио и Хорхе се заинтересовао. Касније је почео да проучава Библију помоћу књиге Шта Библија заиста научава? Хорхе је био веома добар у фудбалу. Почео је да игра за један познати фудбалски клуб који је наступао у нижој лиги. У априлу 2014, добио је примамљиву понуду да игра за један тим у Немачкој. Био је узбуђен што му се пружа прилика да постане професионални фудбалер и прихватио је понуду. Неколико дана пре одласка у Европу, тренер му је рекао: „Ти си Јеховин сведок, је л’ да? Немој да упропастиш живот у иностранству. Кад сам био као ти, и ја сам био Сведок. Добио сам позив да играм за један тим у Азији. Обећали су ми куле и градове и био сам  пресрећан. Отишао сам тамо са својом породицом, али смо се сви разочарали и на крају се вратили.“ Хорхе каже: „Много сам размишљао о тренеровим речима и одлучио сам да не одем у Европу. Крстио сам се 2015. године.“

„Прави благослов и то бесплатно“

У септембру 2015, у главном граду Уганде, Кампали, одржан је Регионални конгрес „Угледајмо се на Исуса!“. Сви у публици су били одушевљени када је члан Водећег тела, Марк Сандерсон, објавио библијски превод Нови свет на језику луганда.

Једна жена која проучава Библију је испричала: „Много сам срећна што сам добила ову прелепу Библију! У време конгреса, народ се припремао за папину посету. Бројанице с папиним благословом су се продавале за отприлике 30 евра. Многи су хтели благослов, али нису могли да га приуште. А ја сам добила прави благослов и то бесплатно. Јехова га је дао свима који су дошли на конгрес, а свако је могао да да̂ добровољни прилог колико може и жели. За мене је прави благослов што сваког дана могу читати Јеховину Реч на матерњем језику и тако га боље упознати. Захвална сам Јехови што ми је дао Библију.“

Штампају их духови?

Да би бацили љагу на веб-сајт jw.org, свештеници неких цркава у једном делу Демократске Републике Конго рекли су верницима да се публикације Јеховиних сведока штампају  у свету духова. Као доказ за то, рекли су да слова „www“ одговарају бројевима „666“ у Откривењу (Откр. 13:18). Зато су неки одустали од проучавања са Сведоцима.

Брачни пар пионира се молио у вези с тим. Онда су позвали у госте оне с којима су проучавали и њихове супружнике. Одазвала су се три брачна пара. Након оброка, погледали су филм Јеховини сведоци — организовани да преносе добру вест. Тако су својим очима видели како се публикације заиста штампају. Када су следећи пут пионири посетили један од тих брачних парова, муж је великодушно приложио скоро 100 евра за међународно дело, иако сам још није проучавао.

Труд да би се дошло до нових песама

У забаченим крајевима Папуе Нове Гвинеје нема интернета, али браћа желе да буду у току с најновијим теократским песмама. Зато скупштина Мундип шаље једног брата до најближег града, до ког треба два сата пешачења и још два сата вожње аутобусом. Тамо с нашег сајта препише у свеску текстове нових песама, а кад се врати, напише их на таблу у Дворани Краљевства. Браћа и сестре тада препишу песме за себе. Веома им је стало да хвале Јехову истим песмама као и све остале скупштине на свету.