Пређи на садржај

Пређи на помоћни мени

Пређи на садржај

Јеховини сведоци

српски

Годишњак Јеховиних сведока за 2014.

 СИЈЕРА ЛЕОНЕ И ГВИНЕЈА

Тајна друштва

Тајна друштва

ТАЈНА друштва су саставни део западноафричке културе. Њихови чланови су различитог племенског, културног и језичког порекла. Те организације имају пресудан утицај на друштвене, образовне и политичке активности својих чланова. Међутим, њихова првенствена улога је верске природе. Два највећа тајна друштва су Поро (за мушкарце) и Санде (за жене). * На пример, циљ друштва Поро је да „контролише духове како би они штитили мушкарце и помагали им“ (из књиге Initiation, 1986).

Нови чланови Пороа поучавају се тајнама о свету духова и магијском умећу, а на телу им се праве ритуални ожиљци. Девојчице које су примљене у Санде такође уче спиритистичке ритуале. Обичај је да се подвргавају такозваном обрезивању жена, премда се у неким крајевима то више не чини.

Нека тајна друштва прописују правила у погледу полног живота и користе спиритистичка средства за лечење психичких и других обољења. Током грађанског рата у Сијера Леонеу, једно тајно друштво је тврдило да су његови чланови отпорни на метке. Испоставило се да нису.

Стечено знање и ритуале друштва забрањено је откривати другима. Особи која прекрши законе и правила тајног друштва прети смртна казна.

^ одл. 3 У неким областима, Санде се назива Бондо.